Eva Bronsveld over haar Opvoedkalender

door Eva Bronsveld

Afgelopen mei verscheen de Opvoedkalender van trainer en Leuk Mens Eva Bronsveld. Een kalender (niet gedateerd, dus jaar in, jaar uit te gebruiken!) met 52 tips om het thuis nog wat gezelliger te maken. Soms serieus, soms grappig, maar altijd handig. Eva vertelt Kiind Magazine meer over het idee achter de kalender én geeft drie exemplaren weg!

Kun je kort vertellen wie je bent en wat je doet?

Ik ben Eva Bronsveld, moeder van Sofie, Mees en Lise, vrouw van Frank. Ik werk als spreker, trainer en coach voor Buro O en verzorg trainingen en lezingen in het onderwijs, de kinderopvang en aan ouders. Deze trainingen en lezingen gaan eigenlijk altijd over hoe je het leven met kinderen nog leuker en makkelijker kunt maken en hoe je er voor kunt zorgen dat kinderen zich zo fijn en goed mogelijk kunnen ontwikkelen.

Hoe ben je op het idee gekomen om een kalender te maken?

Het begon eigenlijk allemaal met iets dat ik op Twitter was gestart. Ik tweette daar een keer ‘Zullen we deze week onze kinderen eens extra positief opvoeden?’ En daar kwamen meteen heel veel positieve reacties op. Allemaal ouders, die net als ik, hun kinderen al prima opvoedden, maar die dit gewoon nog net iets beter of leuker wilden doen. Vervolgens gaf ik een tip per dag en binnen twee dagen deden er al meer dan honderd mensen mee. Na afloop van die week vroegen mensen of ik er niet mee door wilde gaan en vanaf toen postte ik er een per week. Vervolgens vroeg het tijdschrift ‘Groter Groeien’ of zij de tips ook mochten plaatsen. Zij waren hier zo enthousiast over dat ik een vaste column in hun tijdschrift kreeg. En steeds meer mensen zeiden dat ik die tips zou moeten bundelen. Dit stelde ik voor aan Uitgeverij Snor en zij kwamen toen met het idee om er een echte kalender van te maken.

Waar komen de tips op de kalender vandaan?

Voor mijn gevoel heb ik ze allemaal gewoon ‘verzonnen’ (ik had ze ook vrij snel geschreven allemaal), maar dat is natuurlijk onzin. Ik heb me jarenlang verdiept in het onderwerp opvoeding, veel cursussen gevolgd en boeken gelezen en de tips zijn daarop gebaseerd. Ook heb ik veel geleerd door te luisteren naar wat ouders tijdens lezingen en cursussen vertelden over wat zij meemaakten. Ik heb als juf ook jarenlang met kinderen gewerkt en verder teer ik natuurlijk op mijn eigen ervaringen als moeder. Sommige tips zijn gebaseerd op bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek, maar dat staat er dan in de kalender ook gewoon bij.

Pas je de tips op de kalender zelf ook toe?

Daar doe ik wel mijn best voor. Een aantal tips pas ik al jaren heel succesvol toe, maar er zijn er ook bij die ik moeilijk blijf vinden. De kalender staat dus ook bij ons gewoon op het aanrecht, om mezelf te herinneren aan sommige dingen. En dat is ook precies het doel ervan. Want heel veel dingen weet je als ouder best wel, maar in de hectiek van de dag vergeet je het wel eens. Of lukt het niet. Of kun je jezelf er niet goed toe zetten. Dat geldt voor mij net zo hard als voor alle andere ouders natuurlijk.

Welke tip vind je dan moeilijk te onthouden en waarom vind je het wel belangrijk om jezelf er aan te blijven herinneren? 

Zelf vind ik de tip ‘Doe 1 ding tegelijk en dat met volle aandacht’ erg lastig om in de praktijk te brengen. En ik roep veel te vaak: ‘Doe je voorzichtig?’. Dat vind ik heel vervelend van mezelf maar het floept er toch steeds weer uit.

Verder zijn er ook tips bij die ik wel toepas, maar soms nog te weinig. Een voorbeeld: de tip ‘Schrijf iedere avond een ding op wat je leuk vond aan je kind’ werkt als een tierelier om je aandacht te vestigen op de leuke kanten van je kind (en alles wat je aandacht geeft groeit, weten we allemaal), maar je moet het wel doen natuurlijk.

Wat vind je zelf de beste tip van je kalender?

Poe, dat is een lastige. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het totaalplaatje. Maar als ik dan echt moet kiezen ga ik voor de tip ‘Fijn dat je er bent’. Daarin vertel ik dat het goed is om als ouders je kind vaak te laten weten dat je blij bent met z’n aanwezigheid. Gewoon door te zeggen “Fijn dat je er bent” of, “Wat gezellig om dit samen met jou te doen”. Je leest in veel opvoedboeken tegenwoordig dat je je kinderen veel complimenten moet geven als ze iets goeds doen, maar eigenlijk is het voor een kind veel fijner om te merken dat hij niets speciaals hoeft te doen om er te ‘mogen zijn’.

Wat kunnen ouders zelf doen om het thuis gezellig te houden?

Lachen, heel veel lachen. En knuffelen. En vooral voor ogen blijven houden waar het nu echt om draait. En je over de rest niet te druk maken.

Niet druk maken. Bedoel je dan praktische zaken als het huishouden, of bedoel je misschien meningen van andere ouders?

Eigenlijk alles wat niet echt belangrijk is. En wat belangrijk is, is natuurlijk voor iedere ouder en ieder gezin anders. Het kan dus geen kwaad om daar soms even bij stil te staan. Wat is voor jou en je gezin echt belangrijk en is dat dan ook dat waar je het meeste aandacht aan besteedt?


De kalender staat ook bij ons gewoon op het aanrecht

Heb je al veel reacties gehad op de kalender?

Ja, best wel. En tot nu toe alleen nog maar heel positieve gelukkig. Soms krijg ik zelfs mailtjes van mensen die ik nog nooit ontmoet heb, maar die me even willen laten weten dat ze de tips zo fijn vinden. Heel blij word ik daarvan.

Denk je dat er nog een vervolg gaat komen op de kalender?

Dat zou best wel eens kunnen. Er werd al gevraagd of er niet een versie voor pubers gemaakt kan worden. Dat lijkt me zeker een mooie uitdaging, maar daar wil ik wel even mee wachten tot mijn eigen kinderen in de puberteit zitten. Dan kan ik alles eerst ervaren voordat ik de tips opschrijf. En verder ben ik nu bezig met het concept voor een boek over temperamentvolle kinderen. Daar geef ik al langer trainingen en lezingen over en ik merk dat de behoefte aan een boek hierover erg groot is.

Wat versta je onder temperamentvolle kinderen?

Hiermee bedoel ik kinderen die ‘meer’ temperament hebben dan gemiddeld. Sommige kinderen vragen nu eenmaal meer van jou als ouder dan andere kinderen. Het gaat dan om kinderen die bijvoorbeeld veel vasthoudender zijn (lees: koppig) dan andere kinderen, of intenser reageren (lees: opvliegend) of die gevoeliger of behoedzamer zijn. En vaak een combinatie van deze factoren. De ‘standaard’ opvoedadviezen werken voor deze kinderen vaak minder goed en soms juist averechts. Het is voor ouders van temperamentvolle kinderen vaak een behoorlijke zoektocht voor ze de ‘gebruiksaanwijzing’ van hun kind gevonden hebben. Ik help ouders hierbij. Enerzijds door meer inzicht te geven in waar het gedrag vandaan komt en anderzijds door het geven van heel veel praktische adviezen. Ik denk dat het nu tijd wordt om dit ook allemaal eens op papier te zetten.

 Opvoedkalender | Eva Bronsveld | ISBN 9789079961474

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Recensie: Geld, Gezin & Geluk: over consuminderen

Recensie: Geld, Gezin & Geluk: over consuminderen

Consuminderen (vrijwillig of noodgedwongen) is meestal een besluit van de volwassenen binnen een gezin. Economisch gezien heel logisch, maar praktisch gezien helemaal niet zo voor de hand liggend. Kinderen hebben niet alleen vaak prachtige creatieve ideeën, het is ook...

Boekrecensie: Aanraken doe je zo

Boekrecensie: Aanraken doe je zo

Luuk valt en stoot zijn knie op een steen. Opa legt zijn hand op de pijnlijke plek, Luuks knie wordt warm en de pijn verminderd. Deze ‘oude wijsheid’, de aanrakingsmethode blijft in Luuks hoofd zitten en op school test hij deze aanraking uit op andere kinderen en op...

Tijd om volwassen te worden

Tijd om volwassen te worden

Ter gelegenheid van Vaderdag delen we een van de mooiste hoofdstukken uit het boek Vadervuur - volg je eigen opvoedkoers en word de vader die je je kind gunt, van Jeroen de Jong. In iedere vadertraining die ik geef, zijn er altijd meerdere mannen die aangeven dat ze...

13 kinderboeken over de dood

13 kinderboeken over de dood

Wanneer iemand overlijdt is dat ontzettend verdrietig. Voor kinderen is het daarnaast ook een groot vraagstuk en zelfs een mysterie. Want wat is doodgaan? Wat gebeurt er daarna met je? En hoe ga je om met al het verdriet wat je voelt? Moet je voor altijd verdrietig...

Boekrecensie: Celia Ledoux is Mama

Boekrecensie: Celia Ledoux is Mama

Er zijn weliswaar ontzettend veel boeken op de markt over zwangerschap en baby’s, maar ze hebben vaak een probleem. De ene stapel neemt moeders niet helemaal serieus, de andere stapel neemt het ouderschap juist weer zo serieus dat het wel een drilkamp lijkt. Veel...

‘Je hoeft niet altijd consequent te zijn, grenzen veranderen’

‘Je hoeft niet altijd consequent te zijn, grenzen veranderen’

Kiindspeeltuinhost Yara interviewde niemand minder dan kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve. Tischa vertelde de Kiindspeeltuiners alles rondom opvoeden zonder straffen en belonen en er werden vragen gesteld (en beantwoord!) die zeker voor andere ouders ook...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0