Fair feest in de decembermaand

door Sandii Zachte

Laatst las ik mijn peuter een verhaaltje van Jip en Janneke voor. Jannekes pop was kapot, dus ze gingen naar de poppendokter. Uiteraard werd de pop gerepareerd en Janneke kon weer spelen. Tegenwoordig wordt er vaak een beetje gegrinnikt als je oppert om speelgoed te repareren. Tijd is geld en de prijsstunter bevindt zich om de hoek. Met Sinterklaas en kerst in het vooruitzicht is dit een goed moment om eens stil te staan bij het verduurzamen van de feestdagen. En dan merk je: er kan een heleboel anders!

recycle cadeaupapier

Slaafvrije chocolade

Tony Chocolonely heeft voor de gelegenheid weer slaafvrije chocoladeletters gemaakt. Bovendien zijn er in de supermarkt en in de natuur- en wereldwinkel ook biologische, eerlijke en eko-chocoladeletters te koop. Na Sinterklaas kun je gelukkig meteen overstappen op de eerlijke kerstkransjes.

Recycle-cadeaupapier

Heb je na pakjesavond ook enorme zakken vol stukgescheurd cadeaupapier? Het meest prachtige papier, eventjes gebruikt en vervolgens weer gedumpt. Het is eigenlijk heel erg zonde. Daarom maakte ik cadeaupapier van oude tijdschriften. Glossy’s zijn uitermate geschikt. Scheur de mooiste pagina’s uit, plak deze met een plakbandje aan elkaar vast en verpak er de cadeaus in. Je kunt je cadeaus ook in oude kranten inpakken. Die kun je opleuken door er met stiften of potloden op te
tekenen. Uiteraard gaat al het recycle-cadeaupapier daarna in de papierbak.

Knus feest

Probeer de nadruk minder op het aantal cadeautjes te leggen en vooral op het feest, door het gebruik van mooie rituelen. Geef bijvoorbeeld elk jaar een (coöperatief) gezelschapsspel dat jullie meteen uitproberen, maak cadeautjes voor elkaar zodat de voorpret al leuk is, kijk samen een film over het afgelopen jaar, lees een mooi kerstverhaal voor of maak samen muziek.

Zelfgemaakte cadeaus

Maken jij en je kinderen de cadeautjes zelf? Maak er eens een sport van om zoveel mogelijk materialen te gebruiken die je al in huis hebt. Hier vind je de cadeau-maak-ideeën van vorig jaar en hier de nieuwe. Een oude kast of stoel opknappen is ook een mooi cadeau! Kijk ook of je speelgoed dat je oudste niet meer gebruikt kunt opleuken en aan een jonger kind geven.

Groene Kerstboom

Het verbranden van kerstbomen is slecht voor het milieu. Het is al beter als de kerstbomen versnipperd en gecomposteerd worden. Nog beter is het om een kerstboom te huren: je levert de levende boom na de feestdagen weer in en de boom kan een jaar later opnieuw gehuurd worden. Zo’n negentig procent van de kerstbomen overleeft de huurperiode. Minder romantisch is het gebruik van een kunstkerstboom. Of deze wel of niet duurzamer is dan een echte boom die maar een jaar gebruikt wordt, is niet helemaal duidelijk. De kunstkerstboom gaat natuurlijk veel langer mee, maar wordt de boom in de praktijk ook echt meer dan tien jaar gebruikt?

Kerstverlichting

Beperk de verlichting tot een snoer in de boom. Mocht je oude verlichting het hebben begeven, koop dan led-verlichting. Zet de lampjes alleen aan als het donker is en je in dezelfde ruimte bent als de boom.
Bij kerst horen ook kaarsjes. Zoek eens naar kaarsen van gerecycled kaarsvet of maak ze zelf van oude kaarsstompjes.

Versiering

Voorkom versiering die niet meer uit de boom te krijgen is zoals engelenhaar en spuitsneeuw. Hierdoor is de boom niet meer composteerbaar. Gebruik bijvoorbeeld witte lontwol als alternatief. Ben je je kerstversiering zat? Ruil dan een keertje je kerstballen met de buurvrouw, een kennis of een vriend(in). Dan hoef je geen nieuwe ballen aan te schaffen.

Een paar ideeën:
– Knip toiletrollen in ringen en versier deze.
– Lijm een kersttafereeltje in het deksel van een glazen pot. De pot vul je met verdund behangplaksel en glitters. Draai het deksel dicht en je hebt een sneeuwbol.
– Je kunt ook potjes versieren met vliegerpapier en hier een kaarsje in doen.
– Van kleine gevonden takjes maak je kerststerren door ze kruislings over elkaar te leggen en in het midden vast te maken met een touwtje.
– Een kerststukje maak je van materiaal dat je in de natuur hebt gevonden.

De kerstgedachte

Bedenk met het hele gezin aan welk goede doel je gaat geven. Zoek samen met je kinderen informatie op over een paar doelen en bedenk hoe je kunt helpen. Maak je geld over? Doneer je speelgoed en kleding of is er nog een andere manier waarop je kunt helpen?

Kerstdiner

Met kerst wordt er vaak uitgebreid en veel gegeten. Er staat vaak veel vlees op het menu. De productie van vlees gaat gepaard met veel verborgen milieuvervuiling. Probeer de hoeveelheid daarom bescheiden te houden, of ga voor volledig vegetarisch.  Ook vis is niet altijd verantwoord. Bekijk daarom de viswijzer. Kies bovendien voor streek- en seizoensgroente en bewaar de kliekjes voor de dag erna.

Duurzaam kerstpakket

Ben je zelf een werkgever of ben je bereid je werkgever op een geniaal idee te brengen? Verdiep je dan eens in de duurzame kerstpakketten die steeds vaker aangeboden worden. Bijvoorbeeld door Headmatters.

Vervuilend uiteinde

Zoals bekend is vuurwerk erg slecht voor het milieu. Dat ene moment, Oud en Nieuw, zorgt voor een half procent van ons jaarlijkse uitstoot fijnstof! Steek daarom liever geen vuurwerk af, of koop samen met je buren een hele mooie pijl.

Wij hopen op een eerlijk sinterklaasfeest en een groene kerst!

Meer lezen?

Op de website van Milieucentraal staan de verschillende opties die je hebt met betrekking tot kerstbomen en kerstverlichting en vuurwerk beschreven.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

Hoeveel verhalen ken je waarin twee jongens van elkaar houden, of waarin een kind twee moeders heeft? Makkelijk vindbaar waren zulke boeken nooit, sommige zijn enkel antiquarisch verkrijgbaar, maar het aanbod groeit, hoera! Wij doken voor je in de jeugdliteratuur. Dit...

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Traditioneel komen er met kerst extra grote porties vlees op tafel, maar ook vegetariërs willen graag een lekkere feestmaaltijd. Kiind gaat de uitdaging aan en stelt een feestelijk vegetarisch diner samen dat ook verstokte vleeseters uitstekend zal smaken. Het diner...

7 tips voor vrij spelen

7 tips voor vrij spelen

Vrij spelen. Het klinkt simpel - en dat is het ook. Toch moeten wij onszelf als ouders iets afleren: ons steeds te bemoeien met het spel van de kinderen. Verveelt niemand zich? Houden ze wel rekening met de jongste? Maken ze al...

Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

De eerste verjaardag van een kind is een groot feest. Het kind zelf begrijpt natuurlijk lang niet alles wat er gebeurt, maar het mogen dragen van een mooie verjaardagskroon zorgt ervoor dat hij zich speciaal voelt! En na de verjaardag kan er natuurlijk nog volop...

Review: online lieve kerstkaartjes knutselen

Review: online lieve kerstkaartjes knutselen

Allereerst: Ik ben fan van Greetz. Al heel wat jaren. De site heeft meermaals mijn ass gered waar het aankwam op vergeten verjaardagen. Hup de avond van te voren nog snel een kaartje kiezen en versturen, zo makkelijk. Zeker nu ze ook bloemen en gebak (ik kan de...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0