Fair feest in de decembermaand

door Sandii Zachte

Laatst las ik mijn peuter een verhaaltje van Jip en Janneke voor. Jannekes pop was kapot, dus ze gingen naar de poppendokter. Uiteraard werd de pop gerepareerd en Janneke kon weer spelen. Tegenwoordig wordt er vaak een beetje gegrinnikt als je oppert om speelgoed te repareren. Tijd is geld en de prijsstunter bevindt zich om de hoek. Met Sinterklaas en kerst in het vooruitzicht is dit een goed moment om eens stil te staan bij het verduurzamen van de feestdagen. En dan merk je: er kan een heleboel anders!

recycle cadeaupapier

Slaafvrije chocolade

Tony Chocolonely heeft voor de gelegenheid weer slaafvrije chocoladeletters gemaakt. Bovendien zijn er in de supermarkt en in de natuur- en wereldwinkel ook biologische, eerlijke en eko-chocoladeletters te koop. Na Sinterklaas kun je gelukkig meteen overstappen op de eerlijke kerstkransjes.

Recycle-cadeaupapier

Heb je na pakjesavond ook enorme zakken vol stukgescheurd cadeaupapier? Het meest prachtige papier, eventjes gebruikt en vervolgens weer gedumpt. Het is eigenlijk heel erg zonde. Daarom maakte ik cadeaupapier van oude tijdschriften. Glossy’s zijn uitermate geschikt. Scheur de mooiste pagina’s uit, plak deze met een plakbandje aan elkaar vast en verpak er de cadeaus in. Je kunt je cadeaus ook in oude kranten inpakken. Die kun je opleuken door er met stiften of potloden op te
tekenen. Uiteraard gaat al het recycle-cadeaupapier daarna in de papierbak.

Knus feest

Probeer de nadruk minder op het aantal cadeautjes te leggen en vooral op het feest, door het gebruik van mooie rituelen. Geef bijvoorbeeld elk jaar een (coöperatief) gezelschapsspel dat jullie meteen uitproberen, maak cadeautjes voor elkaar zodat de voorpret al leuk is, kijk samen een film over het afgelopen jaar, lees een mooi kerstverhaal voor of maak samen muziek.

Zelfgemaakte cadeaus

Maken jij en je kinderen de cadeautjes zelf? Maak er eens een sport van om zoveel mogelijk materialen te gebruiken die je al in huis hebt. Hier vind je de cadeau-maak-ideeën van vorig jaar en hier de nieuwe. Een oude kast of stoel opknappen is ook een mooi cadeau! Kijk ook of je speelgoed dat je oudste niet meer gebruikt kunt opleuken en aan een jonger kind geven.

Groene Kerstboom

Het verbranden van kerstbomen is slecht voor het milieu. Het is al beter als de kerstbomen versnipperd en gecomposteerd worden. Nog beter is het om een kerstboom te huren: je levert de levende boom na de feestdagen weer in en de boom kan een jaar later opnieuw gehuurd worden. Zo’n negentig procent van de kerstbomen overleeft de huurperiode. Minder romantisch is het gebruik van een kunstkerstboom. Of deze wel of niet duurzamer is dan een echte boom die maar een jaar gebruikt wordt, is niet helemaal duidelijk. De kunstkerstboom gaat natuurlijk veel langer mee, maar wordt de boom in de praktijk ook echt meer dan tien jaar gebruikt?

Kerstverlichting

Beperk de verlichting tot een snoer in de boom. Mocht je oude verlichting het hebben begeven, koop dan led-verlichting. Zet de lampjes alleen aan als het donker is en je in dezelfde ruimte bent als de boom.
Bij kerst horen ook kaarsjes. Zoek eens naar kaarsen van gerecycled kaarsvet of maak ze zelf van oude kaarsstompjes.

Versiering

Voorkom versiering die niet meer uit de boom te krijgen is zoals engelenhaar en spuitsneeuw. Hierdoor is de boom niet meer composteerbaar. Gebruik bijvoorbeeld witte lontwol als alternatief. Ben je je kerstversiering zat? Ruil dan een keertje je kerstballen met de buurvrouw, een kennis of een vriend(in). Dan hoef je geen nieuwe ballen aan te schaffen.

Een paar ideeën:
– Knip toiletrollen in ringen en versier deze.
– Lijm een kersttafereeltje in het deksel van een glazen pot. De pot vul je met verdund behangplaksel en glitters. Draai het deksel dicht en je hebt een sneeuwbol.
– Je kunt ook potjes versieren met vliegerpapier en hier een kaarsje in doen.
– Van kleine gevonden takjes maak je kerststerren door ze kruislings over elkaar te leggen en in het midden vast te maken met een touwtje.
– Een kerststukje maak je van materiaal dat je in de natuur hebt gevonden.

De kerstgedachte

Bedenk met het hele gezin aan welk goede doel je gaat geven. Zoek samen met je kinderen informatie op over een paar doelen en bedenk hoe je kunt helpen. Maak je geld over? Doneer je speelgoed en kleding of is er nog een andere manier waarop je kunt helpen?

Kerstdiner

Met kerst wordt er vaak uitgebreid en veel gegeten. Er staat vaak veel vlees op het menu. De productie van vlees gaat gepaard met veel verborgen milieuvervuiling. Probeer de hoeveelheid daarom bescheiden te houden, of ga voor volledig vegetarisch.  Ook vis is niet altijd verantwoord. Bekijk daarom de viswijzer. Kies bovendien voor streek- en seizoensgroente en bewaar de kliekjes voor de dag erna.

Duurzaam kerstpakket

Ben je zelf een werkgever of ben je bereid je werkgever op een geniaal idee te brengen? Verdiep je dan eens in de duurzame kerstpakketten die steeds vaker aangeboden worden. Bijvoorbeeld door Headmatters.

Vervuilend uiteinde

Zoals bekend is vuurwerk erg slecht voor het milieu. Dat ene moment, Oud en Nieuw, zorgt voor een half procent van ons jaarlijkse uitstoot fijnstof! Steek daarom liever geen vuurwerk af, of koop samen met je buren een hele mooie pijl.

Wij hopen op een eerlijk sinterklaasfeest en een groene kerst!

Meer lezen?

Op de website van Milieucentraal staan de verschillende opties die je hebt met betrekking tot kerstbomen en kerstverlichting en vuurwerk beschreven.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

'We moeten creativiteit stimuleren', zeggen we tegen elkaar. Misschien is dat niet de juiste vraag om te stellen. Picasso zei niet voor niets: Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt. Ieder kind heeft een aangeboren...

13 kinderboeken over de dood

13 kinderboeken over de dood

Wanneer iemand overlijdt is dat ontzettend verdrietig. Voor kinderen is het daarnaast ook een groot vraagstuk en zelfs een mysterie. Want wat is doodgaan? Wat gebeurt er daarna met je? En hoe ga je om met al het verdriet wat je voelt? Moet je voor altijd verdrietig...

7 keer zelfgemaakte ijsthee zonder zooi

7 keer zelfgemaakte ijsthee zonder zooi

Het is heel simpel, en toch veel te lekker: kook water. Doe hier twee zakjes of een thee-ei met groene thee in. (Om het toch wat moeilijker te maken doe ik de groene thee in water van een graad of 80, dan is het minder bitter) Laat het geheel afkoelen in de koelkast...

Zelfvoorzienend leven: autarkie is een kunst

Zelfvoorzienend leven: autarkie is een kunst

We zijn de eerste diersoort die zichzelf met uitsterven bedreigt. Het is allang niet meer voorbehouden aan zogenoemde hippies met sandalen om je met het milieu bezig te houden. Als er niets verandert, houdt alles op te bestaan. Dit is een belangrijke reden voor mensen...

Libanese rijst met noten

Libanese rijst met noten

Dit is een avondmaaltijd met noten (kijk dus uit bij allergie-gevoeligheid), geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor volwassen is het lekker om het flink te kruiden. Houd dus voor het toevoegen van de kruiden een portie apart voor je kindje om milder te...

Bouw een driepoot voor je kampvuur

Bouw een driepoot voor je kampvuur

Fikkie stoken kunnen we al. En nu willen we erboven koken! Daarvoor hebben we een driepoot nodig. Nu kun je in de winkel kant en klare, stevige ijzeren versie kopen, maar wij maken hem zelf! Wat je nodig hebt Drie lange, stevige takken of bamboestaken van 1,5 tot 2...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0