Dit fantastische taartje wilden we écht met je delen. Het komt uit de feestelijke editie van Kiind, waar je nog meer lekkers en vrolijks kunt vinden, want Kiind bestaat 10 jaar. (Jippie! Nooit meer iets missen? Regel je hier) Maar nu eerst die taart maken. Komt-ie:
Krootjes-chocoladetaartIngrediënten
- 150 gr 70% chocolade
- 200 gr ongekookte krootjes (rode bieten)
- 125 gr boekweit meel
- 11 gr wijnsteenbakpoeder
- 1 à 2 theelepels lavendel (erg sterke smaak!)
- 150 gr boter
- 150 gr (riet)suiker
- 4 tot 6 eieren (eiwit en eigeel apart)
- 2 blokjes
- frambozensaus
- verse frambozen
- mespuntje grofgemalen (Keltisch) zeezout
En zo maak je hem
- verwarm de oven voor 180 ℃
- rasp de krootjes en de gember
- smelt de chocolade met de boter in pannetje op laag vuur
- splits de eieren, een deel van de suiker bij de eiwitten, de rest bij de dooiers
- klop de witten stijf
- klop de eidooiers luchtig met de suiker
- mix de lavendel door het dooier mengsel
- voeg de krootjes, het meel met bakpoeder erbij
- doe de gesmolten chocolade en boter bij het bietenmengsel en spatel snel door elkaar⁃spatel 1/3 deel van het stijfgeklopte eiwit erdoor, daarna de rest.
- giet in bakvorm, neem meerdere kleine vormen of één grotere, pas baktijd aan naar maat
- bak 30 min – 50 min
- laat afkoelen op rooster
- versier hoe je wilt (bijvoorbeeld met frambozen)
Bieten-Chocolade-weetje
- verwarm de oven voor 180 ℃
- rasp de krootjes en de gember
- smelt de chocolade met de boter in pannetje op laag vuur
- splits de eieren, een deel van de suiker bij de eiwitten, de rest bij de dooiers
- klop de witten stijf
- klop de eidooiers luchtig met de suiker
- mix de lavendel door het dooier mengsel
- voeg de krootjes, het meel met bakpoeder erbij
- doe de gesmolten chocolade en boter bij het bietenmengsel en spatel snel door elkaar⁃spatel 1/3 deel van het stijfgeklopte eiwit erdoor, daarna de rest.
- giet in bakvorm, neem meerdere kleine vormen of één grotere, pas baktijd aan naar maat
- bak 30 min – 50 min
- laat afkoelen op rooster
- versier hoe je wilt (bijvoorbeeld met frambozen)
Bieten-Chocolade-weetje
Stapel de taarten op elkaar en dan kun je versieren hoe je wilt! Met een laagje roomkaas is het lekker fris. Je kunt er natuurlijk wat poedersuiker doorheen mengen als je daarvan houdt. Ik hou heel erg van zelfgemaakte bessensaus… hmmm, lavendel sprenkelen over de taart en smullen maar!
Fotografie: Maria Stijger