Fulltime kolven als draagmoeder – Pauline deed het

door Sandii Zachte

Pauline van Berkel gaf haar kinderen jarenlang borstvoeding. Later zette ze als draagmoeder nog twee kinderen op de wereld. En ook zíj kregen borstvoeding. Pauline vertelt. 

Nog 2 liter.

Toen ik 4,5 jaar geleden als draagmoeder beviel van Emma, viel het fulltime kolven me tegen. Uiteindelijk heb ik het met veel pijn en moeite 3 maanden volgehouden, waarvan ze 4 maanden heeft gedronken. Toch een mooie start, waar ik zeker ook trots op ben! Maar ik had ook een enorme les geleerd. Meerdere. Hoe het voelt om op te geven en te stoppen bijvoorbeeld. Maar ook wat er mis was gegaan vanaf het begin.

Toen Liv geboren werd, heb ik wat zaken anders aangepakt. Ik heb de apparaten vrij snel links laten liggen toen die weer pijn gingen doen. Alles met de hand. En een streng regime van veel drinken en vaak kolven. Ik dronk met gemak 4,5 liter op een dag. Wat ook wel nodig was, want op het toppunt produceerde ik 2,2 liter moedermelk per dag! Ik leefde met standaard twee Doppers in de buurt.

Het strenge regime had dus succes en de vriezer liep snel vol, maar toen liep ik ineens tegen een andere vraag aan: hoe lang blijf je kolven? Doel 1: zo lang als bij Emma. Doel 2: tot er voor zes maanden melk is in de vriezer. Doel 2 was eerder behaald dan doel 1. Doel 3: zes maanden. Doel 4…?

Je verlegt je doel steeds. En doordat ik zoveel melk had, raakten de vriezers vol. In overleg met de vaders van Liv ben ik daarom melk gaan doneren. Ondertussen ging de moedermelk bij Liv steeds minder goed erin. Ze spuugde veel terug, wat met poedermelk niet gebeurde. Ik heb nog een poos cafeïne laten staan, wat wel leek te helpen, maar het spugen ging niet over. Vanwege de antistoffen krijgt ze nu nog wel moedermelk, maar gemengd. De vriesvoorraad bij de vaders gaat dus nog minder snel op. En dus doneerde ik nog meer. Uiteindelijk heb ik maar liefst 8 andere mensen kunnen helpen met melk! Waaronder een heel ziek kindje (die moeder moest huilen omdat ik 20 liter had waarvoor ze maar een kwartiertje hoefde te rijden, terwijl ze in het verleden ook wel 3 uur had gereden voor 2 liter) en een volwassene met Crohn die dankzij moedermelk veel minder klachten heeft. En ik bouwde ondertussen af. 4x per dag, 3x per dag, 2x per dag…

Maar stoppen vond ik nog steeds moeilijk en eng. Psychologisch speelde ook mee dat dit de allerlaatste keer zou zijn. Als ik nu stop, zal mijn lijf nooit meer melk produceren. Ik heb 3 kinderen lang gevoed (jaren), ik heb jarenlang cursussen borstvoeding geven, ik heb gepionierd als draagmoeder door te kolven… Moedermelk is groot in mijn leven. Het werd een enorme mijlpaal in mijn hoofd. Wanneer zou ik er klaar voor zijn!?

Ik hield mezelf voor dat dat moment vanzelf zou komen. Meerdere keren zei ik tegen mezelf: nu ben ik het beu! Ik stop! Maar als ik dan één kolfmoment op een dag liet vallen, was het leven meteen weer zoveel makkelijker. En dus was het zonde om te stoppen. Zonde van die prachtige productie! Inmiddels kolf ik nog 2x op een dag. Ochtend en avond. Daarmee heb ik nog steeds 600ml per dag. En nu is het moment daar. Ik ben er klaar voor om te stoppen.


Ik heb vanaf het begin mijn kolfbeurten bijgehouden in de app van Medela. Die heeft het voor mij opgeteld. 298.110ml. Nog 2 liter en dan heb ik 300 liter gekolfd. Dat vond ik een mooie gelegenheid. 160 is naar Liv gegaan. Het laatste beetje heb ik beloofd aan het zieke kindje (dat al heel goed herstelt!), dan is er 140 liter gedoneerd. Op de foto een volle vriezer met zo’n 60 liter een paar weken geleden. Nog 2 liter, da’s nog 3 dagen kolven. Plus wat uitloop, want cold turkey zal wel niet lukken. En dan kan ik opruimen. Het flessenrekje in de keuken. Mijn kolftas. De tissues door het hele huis heen. De laatste melk laten ophalen en dan de extra vriezer uitzetten. Het is een afscheid dat wellicht alleen andere fulltime kolvers zullen kunnen begrijpen…

Nog 2 liter tot de 300.

Oh enneh… Pauline maakt ook geboortefoto’s!

De landelijke foto’s zijn gemaakt door Anouk Pross.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Langvoeden: Over stoppen met borstvoeding wanneer jij wilt

Langvoeden: Over stoppen met borstvoeding wanneer jij wilt

Weet je wat zo gek is aan borstvoeden? In het begin is borstvoeding een kwestie van opbouwen. Alle hulp is gericht op het op gang krijgen van de voeding. Zit je net lekker in een stabiele periode, dan begint het afbouwen alweer. Na een paar maanden vragen de eerste...

6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

In de kop van dit blog staat het woordje ‘moet’. Dat klopt niet, want wie zijn wij om te zeggen dat je je op borstvoeding ‘moet’ voorbereiden? Maar het zou wel een belachelijk goed idee zijn. Waarom? 1. Omdat je straks je kindje wil voeden Sterker nog, dat doe je nu...

Gesmeerde bammetjes in de broodtrommel

Gesmeerde bammetjes in de broodtrommel

Een goed ontbijt is belangrijk voor iedereen en dus zeker ook voor je schoolgaande kind. Het zet ‘s ochtends de motor aan. Voor een goede concentratie moet de bloedsuikerspiegel op peil gehouden worden. Deze schommelt bij kinderen snel, dus is het van belang om...

Brekend: Eten is gezond!

Brekend: Eten is gezond!

Eigenlijk is er best veel gezonds te eten. 'Steeds meer kinderen ondervoed door gezond eten', kopte NOS. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Als je ondervoed raakt, eet je blijkbaar niet gezond. 'Te gezond' bestaat niet. Wat er had moeten staan is: 'Ouders zien door de...

Borstvoeding in de kraamtijd

Borstvoeding in de kraamtijd

Misschien heb je besloten om alles maar op je af te laten komen of misschien heb je je juist uitgebreid geïnformeerd over de borstvoeding. Met welke insteek je ook aan je borstvoedingsperiode begint, de ervaring leert dat bijna elke moeder erg onzeker is in het begin...

Voedingsplan voor het kinderdagverblijf

Voedingsplan voor het kinderdagverblijf

Download ons voedingsplan in PDF voor het dagverblijf van jouw kind. Je hoort het steeds meer in de media: kinderen in Nederland worden te dik. Maar dat is niet het enige probleem. Ongezond eten is ook gewoon... ongezond. Als ouder zijnde heb je veel invloed op wat er...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0