GEBOORTEFESTIVAL 

ALKMAAR
zaterdag 13 april 2019

 ALLES WAT JE MOET WETEN 

Ben je zwanger en/of vind je geboorte superkoel? Wees er dan 13 april bij op het Geboortefestival van Kiind!

Wattes?

 • Alles over geboorte met nadruk op natuurlijk en eigen regie
 • Een markt met zinnige duurzame spullen voor zwangeren, ouders en baby’s
 • Mill Hill, schrijfster van Positief over bevallen, komt overgevlogen om te spreken!
 • De meest goddelijke voedingsruimte
 • Informatie over geboorte en alles eromheen tijdens lezingen en ontmoetingen met professionals
 • Biologisch eten vol vitamientjes – perfect afgestemd op zwangerschap en borstvoeding
 • Activiteiten voor de kleintjes

Het Geboortefestival vindt net (als het Borstvoedingsfestival een dag later) plaats in een oude bedrijfshal – nu culturele broedplaats – in Alkmaar.

Wat kun je verwachten?

Samenzijn met zo’n 1000-1200 gelijkgestemden in een inspirerende omgeving. De gebruikelijke gezelligheid, verbondenheid en andere fijne dingen die je van de events van Kiind gewend bent. Vermaak voor het hele gezin en speciale activiteiten, gesprekken en lezingen voor zwangeren en voedende moeders.

Laat weten dat je komt in het Facebookevenement.

 PROGRAMMA 

Het vertrouwde huttenbouwen en broodjes bakken zijn er zéker weer. Evenals gesprekken voor moeders en gesprekken voor vaders. Fijne ontspannen sessies voor zwangeren en baby-ouders. Workshops over het maken van een geboorteplan, een lezing van schrijver Milli Hill uit Groot-Brittannië (Positief over bevallen) en Anna Myrte Korteweg (Vrije geboorte).

 SPREKERS, WORKSHOPS  EN ACTIVITEITEN 

Groepsgesprek Vrije geboorte

Schrijver Anna Myrte Korteweg van ‘Vrije geboorte’ doet een groepsgesprek over jouw weg naar een vrije geboorte.

Geboorteplan maken

Na een korte inleiding over rechten en keuzes, ga je aan de slag met je eigen (visuele) geboorteplan. Doulapraktijken Tamelijk Briljant On Cloud nine nemen voorbeelden mee. Jullie maken gebruik van de icoontjes uit het boek Positief over bevallen van Milli Hill.

Kindercirkel voor ouders

Voer levendige gesprekken in de magische wereld van het moederschap. De kindercirkel is een plek waar je aanwezig kunt zijn in de waarheid van je moederschap en de vragen die je kind aan je stelt, kunt delen. Je ontvangt een oefening van Marianne Oude Nijhuis van Lievelingsgevoelens en de support die je nodig hebt voor jezelf en je kind aansluitend op de vraag hoe het voor je oudere kind is om een kleiner broertje/zusje te krijgen. Heb je jonge kinderen die graag bij je willen blijven? Natuurlijk, dat kan.

Push baby push: bevalhoudingen oefenen

In deze interactieve activiteit/workshop ga je met je partner aan de slag met verschillende bevalhoudingen. Doula’s Marijke en Annemiek zullen uiteraard demonstreren wat de mogelijkheden zijn. We hebben er nu al zin in!

Wat zijn je rechten?

Céline Romijn van de Geboortebeweging begeleidt een groepsgesprek waarin je rechten als zwangere duidelijk worden. Met voldoende ruimte voor vragen en ervaringsverhalen.

Huttenbouwen voor scharrelkinderen

Het Geboortefestival is voor je hele gezin leuk! Ga aan de slag met bamboestokken en doeken en misschien kunnen jullie wel gezellig samen iets eten in jullie gemaakte hutje?

Positief over bevallen Meet-up

Tijdens een ‘Positief over bevallen’-meetup delen zwangeren en al bevallen moeders ervaringen, steunen elkaar en creëren een positieve en bekrachtigende omgeving waarin vrouwen hun eigen keuzes kunnen maken. Het thema dat besproken wordt: hoe ga je op een positieve manier in gesprek met je zorgverlener?

Wat is Hypnobirthing?

Jolanda van den Bosch van De Geboortepartner geeft een interactieve lezing over wat Hypnobirthing is. Tijdens deze lezing/workshop ervaar je wat visualisatie is en wat het je kan brengen.

Broodjes bakken

Lekker gerezen deeg om een stokje boven een knetterend vuurtje. Bak gezellig samen met je kleintje een broodje.

Geboortecafé

Let op: Dit is niet een kroeg waar je kunt bevallen. Je kunt wel langskomen om te praten over wat je zelf te zeggen hebt over je bevalling.

Rock your baby

Doe mee met een kennismakingsles ‘Rock your Baby’, waarin zwangere vrouwen lekker kunnen dansen op goeie muziek. Het is een vrolijke en persoonlijke les, waarin je kunt dansen vanuit je eigen ritme, contact maken met je lijf en ontdekken hoe je daarin je gevoel kunt volgen. Naast een fijne manier om fit te blijven tijdens je zwangerschap, is dit voorbereiding op je bevalling van binnenuit (de les bevat technieken van ‘Dancing for Birth’). Niet zwanger? Partner? Twee linkervoeten? Allemaal welkom bij deze introductieles! 

Medische indicatie, en nu?

Wat te doen na een medische indicatie> Welke impact heeft het en hoe kan je er mee omgaan? Doe mee aan het groepsgesprek onder leiding van Charly Dym. Met voldoende gelegenheid voor vragen en ervaringsverhalen. Er wordt geen medisch advies gegeven, het gaat om het delen van ervaringen en kennis en het bekrachtigen van zwangeren.

Knutselen voor kinderen

Er is volop ruimte om te knutselen en frutselen!

Liefdevol bevallen

Schrijfster Mirjam Vos van Liefdevol bevallen komt een workshop geven. De workshop geeft een klein inkijkje in het boek en levert meteen praktische handvatten om thuis verder mee te gaan en/of tijdens de bevalling te gebruiken. Liefdevol bevallen laat zich gebruiken als een kompas waarmee je je eigen koers vaart en persoonlijke keuzes maakt die bij jouw situatie passen.

Groepgesprek: Hoe geef je feedback achteraf?

Misschien is zorg rondom je bevalling niet verlopen zoals je het gewild had. Hoe geef je dan feedback aan zorgverleners? Het kan een gesprek zijn maar ook een officiële klacht. In dit groepgesprek onder leiding van Laura Bosch is voldoende ruimte voor vragen en ervaringsverhalen.

 

Praktische informatie

Het Geboortefestival vindt plaats op 13 april 2019 in Hal25 in Alkmaar. Open van 11 – 17 uur.
Het adres: Pettemerstraat 15, 1823 CW Alkmaar
Navigeer via google maps
Voor de deur kun je betaald parkeren.

Zakelijk

Zin om met je mooie spullen naar het Geboortefestival te komen? Aanmelden kan hier – zolang de voorraad kraamplaatsen strekt of doe mee met een activiteit. We maken gebruik van prachtige houten kramen en je kunt ook kiezen voor een grondplaats met je eigen standbouw. 

Over de organisatie – Kiind

Het Geboortefestival wordt georganiseerd door Kiind. Hét tijdschrift over natuurlijk ouderschap en betrouwbare bron over kinderen. Kiind maakt 4 keer per jaar een lekker dik tijdschrift, organiseert evenementen en biedt cursussen over ouderschap aan via de Kiindacademie. Sinds 2018 kun je ook de gratis minicursus Vol vertrouwen bevallen volgen. Deze online cursus kun je vanuit huis bekijken en meermaals terugkijken. Kiind besteedt veel aandacht aan borstvoeding en wil dat ouders zo goed mogelijk voorgelicht worden over je eigen regie tijdens de bevalling.

 TICKETS 

 • Grote mensen: 15 euro
 • Kinderen vanaf 2 jaar: 7 euro
 • Baby’s van 0 en 1 jaar: gratis
 • Een passe-partout voor Geboortefestival én Borstvoedingsfestival (op 14 april) bemachtig je voor 25 euro (grote mensen) en 10 euro (kinderen)
 • Als lid van Kiind ontvang je 10% korting op de tickets met je code.
 • Lid worden? Je krijgt je kortingscode meteen gemaild. Lid worden kan voor maar 35 euro per jaar en je ontvangt ieder seizoen Kiind + lekkere kortingen. Regel het hier

De voorverkoop duurt tot en met 12 april. Tickets zijn bij de kassa duurder: 17,50 voor volwassenen en 9 euro voor kinderen. Een passe-partout is dan 27,50. 

0