Column: Geld moet rollen

door Jeroen de Jong
jeroen de jong

Noek zit aan de tafel zijn geld te tellen. ‘Nog 5 euro,’ zegt hij, ‘dan heb ik 60 euro. En dan kan ik die speciale Pokémondoos uit Engeland bestellen.’ Ik bijt op mijn tong. Klaar om ‘Maar je zou toch sparen voor een nieuwe telefoon?’ te zeggen. Of, nog erger: ‘Dat is toch veel te veel geld voor een doos met kaarten?’

Geld is verdacht. En vies. En als je er te veel van hebt, met andere woorden: een stuk meer dan wij, dan ben je niet te vertrouwen. Een rijtjeshuis met een tuin, een auto voor de deur, ieder jaar op vakantie kunnen en sparen voor later. Dat zijn de overtuigingen over geld die ik heb meegekregen over geld van mijn eigen ouders. Ze werden niet altijd hardop uitgesproken, maar ze waren er wel.

Noek kan ontzettend genieten van mooie spullen. En van geld uitgeven. En hij leeft echt in het nu. Ergens weet hij wel dat hij nooit zo’n mooie telefoon als zijn broer kan kopen zolang hij niet spaart. Maar tegelijkertijd vindt hij dat niet belangrijk genoeg en dat vind ik lastig. Want wat als hij straks wel die telefoon wil en erachter komt dat het wel heel lang duurt voor je 150 euro bij elkaar hebt gespaard? Hoe ga ik dan met die teleurstelling om?

‘Geld komt naar me toe’, zegt hij

Noek maalt er niet om. ‘Geld komt naar me toe’, zegt hij. ‘Als ik het uitgeef, komt het sneller weer terug.’ En dat lijkt ook waar te zijn. Want hij heeft zijn Pokémondoos nog niet binnen, of er komt een nieuwe wens. Deze keer is het een nieuw zakmes. En ook de 15 euro die daarvoor nodig is, heeft hij zo binnen, want op de koningsdagmarkt ontpopt hij zich als een rasverkoper. Compleet met een gemeend ‘veel plezier met uw aankoop’ als afscheidsgroet.

En dan vliegt Roos om mijn nek. ‘Wil je die schoenen voor me bestellen? Ik heb het geld nu bij elkaar gespaard.’ Al sputter ik van binnen nog een beetje, toch klap ik de laptop open en laat haar me de weg wijzen in de geniale wereld van schoenen met wieltjes. Wat heerlijk dat mijn kinderen zorgeloos en mateloos kunnen genieten. Dat wil ik ook. En met een knoop in mijn maag, omdat ik voor mijn gevoel iets doe wat niet mag van mijn moeder, mail ik de camping in Frankrijk. Of we in plaats van twee weken, niet víer weken mogen komen deze zomer.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Halsoverkop

Column: Halsoverkop

“Mam, ik wil graag met Sam afspreken!” Mijn zoon rent met blozende wangen op me af, zijn klasgenoot in zijn kielzog. “Oh, dat lijkt me heel gezellig. En wil je dan bij Sam spelen, of komt Sam bij ons?” “Sam bij ons!” “Vind jij dat ook een goed idee, Sam?” “Ja!” “En...

Waarom we niet over vaccineren schrijven

Waarom we niet over vaccineren schrijven

Vaccineren. Een spannend thema om over te schrijven. Je bent van Kiind gewend dat we pittige onderwerpen niet schuwen, en dat we best stellig durven zijn. Eerlijk over ouderschap. We laten het je weten als er nieuws is over giftige stoffen. We geven informatie over je...

Column: Een zwanger voorgevoel

Column: Een zwanger voorgevoel

Ik voel ineens dat ik zwanger ben. Zomaar, uit het niets. Sommige dingen vóel je! Vanuit je onderbuik of fingerspitzen of misschien gewoon omdat het niet de eerste keer was, maar ik voelde het dus. Lastig, want ik zat net in de auto onderweg van mijn ouders naar huis....

Babymassage: liefde, aandacht en verzorging hand in hand

Babymassage: liefde, aandacht en verzorging hand in hand

Baby’s doen op een dag ontzettend veel indrukken op. Nieuwe geluiden, kleuren, geuren en ervaringen. Een ontspannen massage kan een fijn ritueel zijn om de dag mee af te sluiten en alle prikkels te verwerken. Of na het badderen, als je baby al lekker rozig is. Het...

Labelen uit liefde

Labelen uit liefde

Ik plak voor het overzicht maar meteen even etiketjes: ik heb een autist en een puberpeuter in huis. Die etiketjes, er zijn voor- en tegenstanders van. En ik snap ze allebei. Want laten we wel wezen, mijn lieve oudste is een prachtige meid met gevoel voor mode en een...

Het stamgevoel terughalen: vind jouw stam

Het stamgevoel terughalen: vind jouw stam

We schrijven er vaker over: in onze moderne geëmancipeerde tijd ontbreekt het steeds meer aan stamgevoel. Eenmaal in het snelle leven van werk en gezin is het een hele kunst om alle ballen in de lucht te houden. Je hebt je vrienden eigenlijk harder nodig dan ooit,...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0