Je kinderen varen op jou, groeien op jou. Dat is prachtig, maar kan ook een enge gedachte zijn. Alsof er veel op het spel staat, en je van alles moet ‘kunnen’ om een goede ouder te zijn. 

Je hebt alles in huis

We kunnen ons zo verliezen in ‘het goed willen doen’. Lezen over ouderschap – oh, verrek, zoals nu – want we gunnen onze kinderen de wereld. We willen er van alles voor doen. Er is dan ook enorm veel informatie over opvoeden, en de wetenschap geeft ons inzicht in het effect van onze opvoeding op de kinderen. De lat ligt vaak hoog! Daarbij vergeten we makkelijk onszelf. 

Lees ook De lat mag lager

Luisteren als sleutel

De grap is misschien wel, dat het doen en kunnen minder zwaar weegt dan we veronderstellen. Belangrijker is het luisteren. Luisteren naar de stem in jezelf, die je vertelt wat er nodig is. Voor jou, om er te zijn. Voor je kind, om je aanwezigheid te voelen.

Ik zeg dit ook tegen mezelf hoor. Want wat kan ik goed doorjakkeren zonder te luisteren naar mezelf. ‘Eerst ga ik de kinderen helpen, dan wat klusjes nog afwerken, als iedereen rustig is, ga ik een minuutje mediteren, heus!’ Dat soort volhoud-gedrag eindigt geregeld in een snauw van mij en een hoop lawaai van een kind. Logisch. 

Gelukkige ouder

Kun (lees: durf!) je naar jezelf luisteren, dan zou je bijvoorbeeld eerder zeggen: ‘Oké, ik ga NU een paar minuten mediteren. Daarna heb ik ruimte voor andere dingen.’ (Mediteren, want dat klinkt zo lekker zen. Maar het kan ook zijn: poepen, Kiind magazine lezen, koffie drinken, iemand bellen, een wandelingetje maken, waar jij maar van opknapt). Stel het gewoon niet uit.

Je kind wil de gezondst mogelijke versie van jou

Wens of nood?

Kinderen kunnen veel van je vragen. En de lijst verzoeken houdt niet op. De illusie dat je aan jezelf toekomt nadat je alles voor je kinderen hebt gedaan, kun je liever vergeten. Hoe perk je die lijst dan in tot hanteerbare proporties? Door niet op alles in te gaan. De meeste dingen klinken urgenter dan ze zijn. Vooral omdat kinderen de – voor hun nuttige – gewoonte hebben om bij álles hun stem te laten klinken als een alarmroep. En natuurlijk, een huilende baby vraagt om direct handelen. Die negeer je niet. 

Het goede nieuws is, dat kinderen lang niet alle dingen nódig hebben die ze je vragen. Wat ze wel nodig hebben, is een ouder met ruimte in het hart.

Dus onder de streep geef je je kinderen een veilige basis door aanwezig te zijn. Met alles wat je bent. Je kind wil jou en liefst de gezondst mogelijke versie van jou. Dus zet je eigen welzijn boven aan je lijst. Dan ben je vanzelf een goede ouder.

Fotografie Jana Boekholt

Lees verder 

Frank Meester en Stine Jensen | De opvoeders

Elsbeth Teeling | Die andere moeders doen ook maar wat

Neem de tijd: je kind heeft een eigen flow

Opvoeden is leren van het leven zelf

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak natuurlijke knopen van een tak!

Maak natuurlijke knopen van een tak!

Jaaa leuk, zelf knopen maken voor op je handgemaakte vestje of jasje! Helemaal niet moeilijk en oh zó mooi! Wat heb je nodig? Een droge tak, het liefst van een fruitboom of gouden regen. Helemaal tof dus als je toevallig een leuke appelboom in de tuin hebt staan, dan...

Opvoeden is leren van het leven zelf

Opvoeden is leren van het leven zelf

Ouderschap valt niet te leren, zoals je ooit wiskunde en Engels leerde. Er is geen methode. Natuurlijk kun je best wat cursussen volgen over gedrag en zo, net als een puppytraining, maar er is geen opleiding ‘ouderschap’ te vinden. Toch is er juist een heleboel wat je...

Groenteverstoppertje met soep

Groenteverstoppertje met soep

Groenteverstoppertje gaat prima met soep, en heeft bovendien een verschrikkelijk gezonde reputatie. Ik heb toevallig een kind dat voor geen meter groente eet, en ook al begrijp ik de logica hier wel van, jammer is het toch. Meer vitamines in dat joch zijn best welkom....

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

In eerdere artikelen kon je al lezen over de ontdektuin, de kindermoestuin en de onkruidmoestuin. Gelukkig is er meer: de recycletuin! In plaats van naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te gaan, loop je kringloopwinkels af, bekijk je kosteloos materiaal met...

Wanneer verbinden met de ander pijn doet

Wanneer verbinden met de ander pijn doet

Verbinden met de ander, dat is waar we allemaal naar op zoek zijn. Erkenning, lief gevonden worden, de ander liefhebben, gezien worden, gehoord worden. Dat gaat niet altijd vanzelf. Hoe kun je van een pijnlijke naar een helende verbinding in drie stappen? Een fijne en...

Kinderen leren zwemmen in de digitale oceaan

Kinderen leren zwemmen in de digitale oceaan In de offline wereld beschermen we onze kinderen zoveel mogelijk – tot valrugzakken aan toe. Maar online? Daar laten we ze vaak ronddobberen zonder zwemvest. Dat beeld schetste mediapedagoog Marije Lagendijk tijdens een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0