Gelukkige ouder, gelukkig kind

door Nelleke Bos

Je kinderen varen op jou, groeien op jou. Dat is prachtig, maar kan ook een enge gedachte zijn. Alsof er veel op het spel staat, en je van alles moet ‘kunnen’ om een goede ouder te zijn. 

Je hebt alles in huis

We kunnen ons zo verliezen in ‘het goed willen doen’. Lezen over ouderschap – oh, verrek, zoals nu – want we gunnen onze kinderen de wereld. We willen er van alles voor doen. Er is dan ook enorm veel informatie over opvoeden, en de wetenschap geeft ons inzicht in het effect van onze opvoeding op de kinderen. De lat ligt vaak hoog! Daarbij vergeten we makkelijk onszelf. 

Lees ook De lat mag lager

Luisteren als sleutel

De grap is misschien wel, dat het doen en kunnen minder zwaar weegt dan we veronderstellen. Belangrijker is het luisteren. Luisteren naar de stem in jezelf, die je vertelt wat er nodig is. Voor jou, om er te zijn. Voor je kind, om je aanwezigheid te voelen.

Ik zeg dit ook tegen mezelf hoor. Want wat kan ik goed doorjakkeren zonder te luisteren naar mezelf. ‘Eerst ga ik de kinderen helpen, dan wat klusjes nog afwerken, als iedereen rustig is, ga ik een minuutje mediteren, heus!’ Dat soort volhoud-gedrag eindigt geregeld in een snauw van mij en een hoop lawaai van een kind. Logisch. 

Gelukkige ouder

Kun (lees: durf!) je naar jezelf luisteren, dan zou je bijvoorbeeld eerder zeggen: ‘Oké, ik ga NU een paar minuten mediteren. Daarna heb ik ruimte voor andere dingen.’ (Mediteren, want dat klinkt zo lekker zen. Maar het kan ook zijn: poepen, Kiind magazine lezen, koffie drinken, iemand bellen, een wandelingetje maken, waar jij maar van opknapt). Stel het gewoon niet uit.

Je kind wil de gezondst mogelijke versie van jou

Wens of nood?

Kinderen kunnen veel van je vragen. En de lijst verzoeken houdt niet op. De illusie dat je aan jezelf toekomt nadat je alles voor je kinderen hebt gedaan, kun je liever vergeten. Hoe perk je die lijst dan in tot hanteerbare proporties? Door niet op alles in te gaan. De meeste dingen klinken urgenter dan ze zijn. Vooral omdat kinderen de – voor hun nuttige – gewoonte hebben om bij álles hun stem te laten klinken als een alarmroep. En natuurlijk, een huilende baby vraagt om direct handelen. Die negeer je niet. 

Het goede nieuws is, dat kinderen lang niet alle dingen nódig hebben die ze je vragen. Wat ze wel nodig hebben, is een ouder met ruimte in het hart.

Dus onder de streep geef je je kinderen een veilige basis door aanwezig te zijn. Met alles wat je bent. Je kind wil jou en liefst de gezondst mogelijke versie van jou. Dus zet je eigen welzijn boven aan je lijst. Dan ben je vanzelf een goede ouder.

Fotografie Jana Boekholt

Lees verder 

Frank Meester en Stine Jensen | De opvoeders

Elsbeth Teeling | Die andere moeders doen ook maar wat

Neem de tijd: je kind heeft een eigen flow

Opvoeden is leren van het leven zelf

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Opvoeden als een jager-verzamelaar in moderne tijden

Opvoeden als een jager-verzamelaar in moderne tijden

Als ik de zoveelste onderhandeling begin over opruimen of schermpjestijd, vraag ik me af of dit normaal is. Michaeleen Doucleff ook. Met haar peuter raakte ze voortdurend in een machtsstrijd. Het voelde niet goed. Het voelde als iets wat vooral in westerse...

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

Hoeveel verhalen ken je waarin twee jongens van elkaar houden, of waarin een kind twee moeders heeft? Makkelijk vindbaar waren zulke boeken nooit, sommige zijn enkel antiquarisch verkrijgbaar, maar het aanbod groeit, hoera! Wij doken voor je in de jeugdliteratuur. Dit...

Waarom je kind juist mee kan naar de klimaatmars

Waarom je kind juist mee kan naar de klimaatmars

Van begaan met de natuur tot moedeloos over het klimaat. Hoe begeleid je je kind tot een betrokken burger die wel vertrouwen houdt in een mooie wereld?  Kinderen houden van de natuur  Kinderen - ik denk alle kinderen - houden van de natuur. Ze voelen dat zij...

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De eerste weken van de QR-toegangscode liggen achter ons. De temperatuur lag op aangenaam nazomerniveau, de regen bleef uit, veel uitjes konden in een mild zonnetje ongedwongen doorgaan. Maar nu begint het! De woeste herfst is gekomen, met plensbuien en wind. De...

Je bonuskind en je eigen kind: wat als ik niet evenveel van ze hou?

Je bonuskind en je eigen kind: wat als ik niet evenveel van ze hou?

De tweede zondag van oktober is het Stiefouderdag. Een goed moment om aandacht te geven aan een bijzondere relatie die steeds meer mensen kennen: die tussen jou en de kinderen van je nieuwe partner. Les 1 die ik kreeg op mijn eerste landelijke stiefouderdag was: ‘Je...

Meer kleur in de boekenkast graag

Meer kleur in de boekenkast graag

Het is niet meer te houden: we snakken naar diversiteit! Ook in de kinderliteratuur willen we flink meer aan diversiteit in gender, liefde en kleur in de boekenkast. Toch is het nog goed zoeken naar kinderverhalen waarin er werkelijk diversiteit is. Kiind is al jaren...

STRUINTIPS

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0