Je kinderen varen op jou, groeien op jou. Dat is prachtig, maar kan ook een enge gedachte zijn. Alsof er veel op het spel staat, en je van alles moet ‘kunnen’ om een goede ouder te zijn. 

Je hebt alles in huis

We kunnen ons zo verliezen in ‘het goed willen doen’. Lezen over ouderschap – oh, verrek, zoals nu – want we gunnen onze kinderen de wereld. We willen er van alles voor doen. Er is dan ook enorm veel informatie over opvoeden, en de wetenschap geeft ons inzicht in het effect van onze opvoeding op de kinderen. De lat ligt vaak hoog! Daarbij vergeten we makkelijk onszelf. 

Lees ook De lat mag lager

Luisteren als sleutel

De grap is misschien wel, dat het doen en kunnen minder zwaar weegt dan we veronderstellen. Belangrijker is het luisteren. Luisteren naar de stem in jezelf, die je vertelt wat er nodig is. Voor jou, om er te zijn. Voor je kind, om je aanwezigheid te voelen.

Ik zeg dit ook tegen mezelf hoor. Want wat kan ik goed doorjakkeren zonder te luisteren naar mezelf. ‘Eerst ga ik de kinderen helpen, dan wat klusjes nog afwerken, als iedereen rustig is, ga ik een minuutje mediteren, heus!’ Dat soort volhoud-gedrag eindigt geregeld in een snauw van mij en een hoop lawaai van een kind. Logisch. 

Gelukkige ouder

Kun (lees: durf!) je naar jezelf luisteren, dan zou je bijvoorbeeld eerder zeggen: ‘Oké, ik ga NU een paar minuten mediteren. Daarna heb ik ruimte voor andere dingen.’ (Mediteren, want dat klinkt zo lekker zen. Maar het kan ook zijn: poepen, Kiind magazine lezen, koffie drinken, iemand bellen, een wandelingetje maken, waar jij maar van opknapt). Stel het gewoon niet uit.

Je kind wil de gezondst mogelijke versie van jou

Wens of nood?

Kinderen kunnen veel van je vragen. En de lijst verzoeken houdt niet op. De illusie dat je aan jezelf toekomt nadat je alles voor je kinderen hebt gedaan, kun je liever vergeten. Hoe perk je die lijst dan in tot hanteerbare proporties? Door niet op alles in te gaan. De meeste dingen klinken urgenter dan ze zijn. Vooral omdat kinderen de – voor hun nuttige – gewoonte hebben om bij álles hun stem te laten klinken als een alarmroep. En natuurlijk, een huilende baby vraagt om direct handelen. Die negeer je niet. 

Het goede nieuws is, dat kinderen lang niet alle dingen nódig hebben die ze je vragen. Wat ze wel nodig hebben, is een ouder met ruimte in het hart.

Dus onder de streep geef je je kinderen een veilige basis door aanwezig te zijn. Met alles wat je bent. Je kind wil jou en liefst de gezondst mogelijke versie van jou. Dus zet je eigen welzijn boven aan je lijst. Dan ben je vanzelf een goede ouder.

Fotografie Jana Boekholt

Lees verder 

Frank Meester en Stine Jensen | De opvoeders

Elsbeth Teeling | Die andere moeders doen ook maar wat

Neem de tijd: je kind heeft een eigen flow

Opvoeden is leren van het leven zelf

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bevallen in een woonwagen

Bevallen in een woonwagen

Ilse en haar dochter leven in een woonwagen, met een hechte groep buren. Minder gehechtheid aan spullen en des te meer verbondenheid met elkaar en de natuur. Dochter Vlier is zelfs geboren in de woonwagen. Wat geeft Ilse aan haar dochter mee? Wil je alles zien? In...

Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

Vinden jouw ouders je soms een beetje raar? Moet je al die dingen die je op straat vindt meteen weggooien? Vinden ze dode beestjes vies? Lees dan vooral even door want wij weten hoe leuk het is om soms raar en vies en een beetje vreemd te zijn! Wij hebben een heel...

Winterspeeltip – Naar buiten met jonge kinderen

Winterspeeltip – Naar buiten met jonge kinderen

Dat het fijn is om met jonge kinderen naar buiten te gaan, is gauw duidelijk - het plezier straalt van hun gezichten en zo laten ze ook ons meegenieten van hun ontdekkingsreis. Want alles is immers nieuw voor hen en de moeite waard om te onderzoeken. Dat het tempo...

Wonen in een yurt, en blijven dromen

Wonen in een yurt, en blijven dromen

Wat als je droomt van een leven in een meer natuurlijk ritme, in het bos? En wat als het niet bij dromen blijft, maar je het echt gaat doen? Anouk Tates van Het Boshuis is zo iemand. We mochten voor het zomernummer bij haar op bezoek (kijk uitgebreid binnen in het...

Stop en realiseer: neem je emoties onder de loep

Stop en realiseer: neem je emoties onder de loep

Oei! Opschieten! Ik zie op de klok dat ik de illusie van zeeën van tijd op de voorochtend van de peutergym moet gaan opgeven. Laatste slok koffie en gauw de douche in. Zoonlief van net een jaar heeft andere plannen. Jammerend volgt hij me overal en het jammeren gaat...

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Deze schotel heb ik gemaakt met allemaal restjes groente, geïnspireerd op een heerlijke maaltijd die wij in Marokko bij iemand thuis kregen - volgens de zoon bereid door de beste kokkin van heel het land. Natuurlijk is het me niet gelukt daarbij in de buurt te...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0