Genderneutrale kleding slaat wél ergens op

door Sandii Zachte

De paniek slaat toe want Hema zal z’n kleding gaan verkopen zonder roze en blauwe labeltjes. ‘Dat gaat wel erg ver’, wordt er geroepen. Hoezo dan eigenlijk? Bij deze zetten we op rij wat ouders als voordelen noemen van het weglaten van de labels. Waarom is het beter om geen jongens- en meisjeskleding maar gewoon kínderkleding te verkopen?

‘Omdat mijn zoon mij niet durfde te vragen om zijn nu favoriete glittertrui. Die was namelijk aan de andere kant van de winkel en voor meisjes…’

‘Het heeft met stereotypering te maken. Ik werd vroeger vaak voor jongetje aangezien omdat ik wat stoerder was en niet van roze prinsessenjurken hield, maar ik voelde mij toch echt een meisje. Door minder labels te plakken kunnen kinderen meer écht zichzelf zijn.’

Ik geloof dat geen enkel kind er last van heeft als het labeltje geel is

‘Ik heb een hele smalle 8 jarige zoon, de ‘meisjes’ jeans van de Hema zitten hem het mooiste en het lekkerste. Maar als je 8 bent, maak je je wel druk om een roze labeltje, dat zien de jongens in je klas namelijk als je moet omkleden met gym en gaan je daarmee plagen. En dus wil hij hem niet meer aan en draagt een veel minder fijn zittende broek. Natuurlijk kan ik het labeltje eruit knippen, maar met 3 jongens in huis met opeenvolgende maten, vind ik het handig om te kunnen zien welke maat ik in mijn handen heb met de was uitzoeken. Als in alle kleding een geel label zit, is dit opgelost! Hetzelfde geldt voor een meisje dat graag shirts met dino’s draagt, met een geel label is het gewoon kinderkleding, en geen jongenskleding. Kledingfabrikanten schijnen namelijk te denken dat meisjes niet van dino’s houden. Ik geloof dat geen enkel ander kind er last van heeft als het labeltje geel of rood of groen is, in plaats van roze of blauw.’

‘Het gaat om het signaal wat ze afgeven. Een trui met een piraat of dino is niet per se voor een jongen, net zozeer als dat een shirt met een eenhoorn of zeemeermin niet per definitie alleen voor meisjes is bestemd. Zo kunnen ouders en vooral ook hun kinderen echt objectiever en gebaseerd op persoonlijke smaak hun kledingkeuze maken, zonder daarbij beïnvloed te worden door een jongens/meisjeslabel.’

We worden raar bekeken als we in de verkeerde ‘genderafdeling’ lopen

‘Omdat mijn dochter ervan baalde dat in haar toffe wolvenshirt ‘boys’ stond… Ik denk dat het vooral voor de leeftijd die zich er bewust van is heel fijn is dat ze op de kinderafdeling kunnen rondkijken in plaats van op ‘de verkeerde’ afdeling. Pas sinds een jaar zie ik een soort twijfel… Eerst stapte ze zonder twijfel de verschillende afdelingen binnen.’

‘Ik ben nog steeds (zeker voor kinderen) voor een kinderafdeling waarin opgedeeld is in type kleding (of maat), niet op jongen of meisje. Mijn kinderen kiezen en dragen waar ze zich fijn in voelen, maar we worden raar bekeken als we in de verkeerde ‘genderafdeling’ lopen en (oh wee, oh wee) daar iets uit de rekken halen of (om er nog een schepje bovenop te doen) het kopen… Laat kinderen kind zijn en lekker dragen waar ze zich goed in voelen. Een label doet veel met de (over het algemeen volwassen) geest, en het weghalen van de labels vind ik dus echt helemaal top’

‘Die labels zijn er niet altijd al geweest, en die labels en specifieke genderlabeling van een kleding- of speelgoedafdeling slaat gewoon nergens op. Het werkt elkaar in de hand uiteraard. Is iemand al eens opgevallen hoe een ‘meisjes-afdeling’ vanaf babytijd aan al groter is dan ‘jongens’? Even gendertypering in de hand werken? ‘Meisjes houden van shoppen, van veel kleding’. Hoe raar mensen al naar mij kijken dat ik, als vrouw, niet van shoppen hou en geen 50 paar schoenen of tassen heb. Embrace diversity, let people be people, let kids be kids.’

‘Super fijn voor mijn zevenjarige waar de skinny (meisjes)-jeans echt super zitten!’

‘Tot en met 3 jaar keek mijn zoontje niet en droeg alles met of zonder roze labeltje. Daarna helaas wel, er staat een meisje op de poster bij de kleertjes er is hier en daar extra roze toegevoegd en de twijfel sloeg toe. Jammer en onnodig.’

Kinderen zijn kind en daar mogen sommigen best aan herinnerd worden

‘Onze middelste zoon houdt enorm van schattige diertjes. Toch zitten in alle truien met konijntjes, kittens, puppy’s een roze etiketje met ‘girls’. Waarom? Dierenvrienden zijn unisex.’

‘Mijn dochter draagt ook boysbroeken van de Hema. Simpelweg omdat haar heupen niet in een meisjesbroek (uitsluitend skinny’s bij de hema) passen.’

‘In het begin werd mijn jongste dame (5) aangekeken op onder andere jongenskleding. Inmiddels weten de kids op school dat mijn meid gerust in een roze tutu met zwart leren jack loopt en ook met een Dino EN barbie op school komt. Ze houdt van dansen EN judo. Ze houdt van girly EN stoer. Nu is ze dat schattige meisje die op judo zit en krijgt ze respect ervoor in plaats van pesten en nawijzen. Niet alle scholen zijn zo tolerant. Niet alle volwassenen zijn zo. Kinderen zijn kind en daar mogen sommigen best aan herinnerd worden.’

‘Mijn zoon kleed ik ook graag stoerder aan. Maar dat kan nog steeds straks. Alleen ‘jongen’ of ‘meisje’ wordt niet genoemd.’

Het lijkt wel of mensen vergeten zijn dat het doorgeschoten roze/blauw-denken echt iets van de laatste 20 jaar is

‘En ik juich elk initiatief toe dat helpt om in de gemiddelde winkelstraat iets te kunnen vinden tussen roze met zoetsappig en blauw met vervoersmiddelen in. Zodat ik alles lekker kan mixen tot een bont geheel.’

‘Het lijkt wel of mensen vergeten zijn dat het doorgeschoten roze/blauw-denken echt iets van de laatste 20 jaar is. In de jaren ’70 en ’80 had huishoudelijk speelgoed (strijkplank, keukengerei enzevoorts) alle kleuren van de regenboog, nu alleen nog maar verkrijgbaar in roze. En ik weet nog dat mijn zus, broertje en ik dezelfde maat t-shirts droegen, dus er lag 1 grote stapel in het washok. Allemaal van de Hema, allemaal dezelfde pasvorm, allemaal verschillende kleuren. Ik was dan ook verbaasd dat Hema jongens- en meiden t-shirts bleek te hebben toen ik zelf kinderen kreeg. Een t-shirt is toch gewoon een t-shirt? Maar nee… Het jongensshirt is qua pasvorm nog hetzelfde, maar de meisjesshirts zijn smaller en getailleerd. Alsof een kind van 4 een taille heeft.

En nu zijn er dus serieus mensen die moord en brand schreeuwen, omdat de Hema deze gekte een klein beetje terugdraait door enkel labeltjes te verwijderen.’

Kortom: door de labels weg te halen geef je kinderen veel meer keus!

Roze piraten en blauwe prinsessen: seksegericht opvoeden

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Jongens- en meisjesgedrag: aangeleerd of aangeboren?

Jongens- en meisjesgedrag: aangeleerd of aangeboren?

In de afgelopen dertig jaar ging men er steeds meer vanuit dat seksespecifiek gedrag kwam door de opvoeding die we kregen. Onderzoek wijst echter uit dat de hersenontwikkeling al in de baarmoeder anders verloopt. Aan de hand daarvan zou je kunnen stellen dat jongens...

Vier het moederlijf: Wat een fijne tijd om vrouw te zijn!

Vier het moederlijf: Wat een fijne tijd om vrouw te zijn!

Wat betekent het om tegenwoordig een vrouw te zijn? Er zijn steeds meer jonge vrouwen (en trouwens ook mannen) die expliciet beweren feminist te zijn. Op school leerde ik over de vrouwenrechtenbeweging tijdens geschiedenisles en ik merkte al gauw dat ik me er niet...

Jongens mogen zacht zijn

Jongens mogen zacht zijn

Echt stoer zijn, wat betekent dat eigenlijk? En krijgen jongens daar wel voldoende ruimte voor? ‘Stoer, wat is dat eigenlijk?’ Ik kijk mijn zoons hoopvol aan, op zoek naar een invalshoek voor dit artikel. ‘Kweenie,’ mompelt de oudste (Luka, 7). ‘Iemand die een...

#metoo: Het begint bij seksuele opvoeding

#metoo: Het begint bij seksuele opvoeding

Kort geleden schreef ik over seksuele voorlichting en hoe je daar heel vroeg mee kunt beginnen om de stroom van hormonen die jouw kind te wachten staat in de puberteit kunt verbinden met liefde. Zodat ze van daaruit vrij, als de tijd rijp is, met respect voor hun...

Column: Groen haar

Column: Groen haar

‘Goh wat leuk!, is het een restje van de carnaval?’ De man wijst naar de haren van mijn dochter van 7. ‘Nou nee hoor, ze heeft gewoon groen haar,’ zeg ik hem. Vandaag heeft ze groen haar en vorige week was het roze. Waarom? Nou dat roze haar had een reden. Op school...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0