Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, courgette en avocado op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met broccoli van ons.

Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Broccoli is een rijke groente vol calcium, kalium, vitamine B, C en ijzer.

Maandag: broccoli met noten
Dinsdag: pastasalade
Woensdag: broccolisoep met volkorenbrood
Donderdag: gevuld volkorenbrood
Vrijdag: hartige taart met blauwe kaas

Maandag

Geef je kind naast zijn boterhammen in plaats van fruit eens groente mee. Kook wat roosjes broccoli enkele minuten en bestrooi ze met wat gehakte hazelnoten en sesamzaad. Maal er wat peper over en besprenkel met een beetje citroensap.


Broccoli is een rijke groente vol calcium, kalium, vitamine B, C en ijzer

Dinsdag

Maak een lekkere pastasalade van volkorenpasta. Kook wat broccoliroosjes en peultjes in een paar minuten gaar. Meng het met de volkorenpasta en doe er cherrytomaatjes en feta bij. Breng het op smaak met wat balsamicoazijn.

Woensdag

Maak een snelle broccolisoep door een uitje te fruiten en 500 gram broccoli en een aardappel te koken in een halve liter bouillon. Pureer wanneer het gaar is met de staafmixer en breng het op smaak met peper en een lepel geitenkaas. Geef er een versgebakken broodje met geitenkaas bij.

Donderdag

Maak brooddeeg volgens het Kiindrecept. Terwijl het deeg rijst maak je de vulling klaar.
Kook kleine roosjes broccoli, hak walnoten en basilicumblaadjes. Vermeng dit met geraspte oude kaas en mozzarella.
Rol het brooddeeg uit tot een flinke ovale lap, leg de vulling aan een kant erop. Klap de andere kant van het deeg erover heen en maak het brood aan de zijkant dicht. Bestrijk met ei en bestrooi met sesamzaad en bak het brood dan af. Een flink stuk hiervan is voor een kleine eter een prima lunch.

Vrijdag

Maak een lekkere hartige taart. Bekleed een springvorm met deeg volgens Janes recept (we gebruikten hem in de spinazieweek op maandag), vul de quiche met gekookte broccoliroosjes, cherrytomaatjes, walnoten en verkruimel er blauwe kaas overheen. Voor kindjes die zo’n sterke smaak niet op prijs stellen neem je maar een piepklein beetje, de volgende keer een beetje meer. Zo wennen ze voorzichtig aan de smaak.
Meng dan crème fraiche met eieren en giet dat mengsel over de groente. Bak de hartige taart in 40 minuten op 200 graden af.

Meer lunchideeën

Courgetteweek
Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Tutorial: Maak Broodhaasjes voor Pasen

Tutorial: Maak Broodhaasjes voor Pasen

Broodhaasjes met Pasen zijn echt een gezellige aanvulling bij de Paasbrunch. Je maakt de broodhaasjes in een wip. Dat maken kan samen met je kind, zo makkelijk is het. Of je maakt de haasjes zelf om ze als verrassing op de brunchtafel tevoorschijn te toveren. Het deeg...

Een boekenbak timmer je zo

Een boekenbak timmer je zo

Als je van boeken houdt en je kind wil stimuleren om zelf ook zo af en toe eens een boek te pakken, is het een idee om ergens in huis een leeshoekje in te richten. Een plek waar kinderen zich terug kunnen trekken met een boek, zodat ze ongestoord kunnen bladeren. En...

Het pepernotendiner voor sinterklaasavond

Het pepernotendiner voor sinterklaasavond

Tijdens het Sinterklaasfeest -of erna: waar láát je al dat snoepgoed?!- serveer je dit jaar natuurlijk een oerhollands driegangenpepernotendiner. Alle recepten zijn voor acht personen. Voorgerecht: pompoenwortelsoep met pepernotencroutons Hoofdgerecht: Rode kool met...

Lekkere snack: Van komkommer tot cactus!

Lekkere snack: Van komkommer tot cactus!

Als het waait op de prairie blijft er soms wat lekkers hangen aan een cactus. En als het bij jullie niet waait, prik je het er toch zelf aan? Zo maak je een cactus. In een half uur kom je een heel eind. Dit heb je nodig komkommer minikomkommertjes komkommer en...

De ‘vierkantjes van oma’ haken

De ‘vierkantjes van oma’ haken

Heb je nog nooit gehaakt, maar wil je nu eindelijk ook hip handwerkend door het leven? Dan is dit je ideale beginnersproject. Oma’s vierkantjes vergen nauwelijks oefening en ze kunnen eigenlijk niet mislukken. Met twee grote vierkanten heb je al een supertrendy...

Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

Smoothies zijn heel lekker, maar ze hebben een nadeel: je drinkt ze te snel. Kauwen is belangrijk, zoals ook De Groene Vrouw Nienke Gottenbos zegt: 'Bij het wegklokken van een groene smoothie (lekker makkelijk, zo hup voor je werk in de file) sla je een hele...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0