Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, courgette en avocado op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met broccoli van ons.

Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Broccoli is een rijke groente vol calcium, kalium, vitamine B, C en ijzer.

Maandag: broccoli met noten
Dinsdag: pastasalade
Woensdag: broccolisoep met volkorenbrood
Donderdag: gevuld volkorenbrood
Vrijdag: hartige taart met blauwe kaas

Maandag

Geef je kind naast zijn boterhammen in plaats van fruit eens groente mee. Kook wat roosjes broccoli enkele minuten en bestrooi ze met wat gehakte hazelnoten en sesamzaad. Maal er wat peper over en besprenkel met een beetje citroensap.


Broccoli is een rijke groente vol calcium, kalium, vitamine B, C en ijzer

Dinsdag

Maak een lekkere pastasalade van volkorenpasta. Kook wat broccoliroosjes en peultjes in een paar minuten gaar. Meng het met de volkorenpasta en doe er cherrytomaatjes en feta bij. Breng het op smaak met wat balsamicoazijn.

Woensdag

Maak een snelle broccolisoep door een uitje te fruiten en 500 gram broccoli en een aardappel te koken in een halve liter bouillon. Pureer wanneer het gaar is met de staafmixer en breng het op smaak met peper en een lepel geitenkaas. Geef er een versgebakken broodje met geitenkaas bij.

Donderdag

Maak brooddeeg volgens het Kiindrecept. Terwijl het deeg rijst maak je de vulling klaar.
Kook kleine roosjes broccoli, hak walnoten en basilicumblaadjes. Vermeng dit met geraspte oude kaas en mozzarella.
Rol het brooddeeg uit tot een flinke ovale lap, leg de vulling aan een kant erop. Klap de andere kant van het deeg erover heen en maak het brood aan de zijkant dicht. Bestrijk met ei en bestrooi met sesamzaad en bak het brood dan af. Een flink stuk hiervan is voor een kleine eter een prima lunch.

Vrijdag

Maak een lekkere hartige taart. Bekleed een springvorm met deeg volgens Janes recept (we gebruikten hem in de spinazieweek op maandag), vul de quiche met gekookte broccoliroosjes, cherrytomaatjes, walnoten en verkruimel er blauwe kaas overheen. Voor kindjes die zo’n sterke smaak niet op prijs stellen neem je maar een piepklein beetje, de volgende keer een beetje meer. Zo wennen ze voorzichtig aan de smaak.
Meng dan crème fraiche met eieren en giet dat mengsel over de groente. Bak de hartige taart in 40 minuten op 200 graden af.

Meer lunchideeën

Courgetteweek
Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gezonde lunchideeën: Tomaatweek

Gezonde lunchideeën: Tomaatweek

In het artikel Gezonde lunch kun je lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Cadeaukaartjes om te downloaden

Cadeaukaartjes om te downloaden

Met een hoop virtueel kabaal ging de nieuwe website van Kiind Magazine vorige maand online. Zowel via de Facebookpagina als op Twitter via de hashtag #kiindNL was het feestpubliek in grote getale aanwezig: #kiindNL werd urenlang trending topic! Om negen uur ‘s avonds...

Samen fikkie stoken: een kampvuur dat echt brandt

Samen fikkie stoken: een kampvuur dat echt brandt

Vuur spreekt tot de verbeelding. Een goed kampvuur is ideaal voor het met gloeiende wangen bakken van heerlijke broodjes. Of als gelegenheid om eindeloos liedjes bij te zingen, het liefst met gitaar natuurlijk. Maar ook, als de kinderen eenmaal slapen, kun je bij het...

Boomblaadjes om te trakteren in de lente

Boomblaadjes om te trakteren in de lente

Frisgroene blaadjes in de lente, en rood/oranje/bruin/aubergine in de herfst. Als je een beetje handig bent met naaien, heb je de traktatie zo in elkaar geflanst! Benodigdheden: Restjes (groene) stof Garen Takken (snoeiafval, ik gebruikte takken van een hazelaar)...

Warme wolvilten kabouterslofjes

Warme wolvilten kabouterslofjes

Brrrrr…… Winter! Koude voetjes. Maar niet voor mijn kleine kabouter want voor hem maakte ik kabouterslofjes van wolvilt. Dat staat niet alleen lief, maar is ook nog eens lekker warm! Benodigdheden Lontwol in verschillende kleuren Een wolvilten lap Olijfzeep Warm water...

Mijn eerste pruimabrikozengebak

Mijn eerste pruimabrikozengebak

Kiind Magazine deelt de lekkerste gezonde taartrecepten met jullie, zodat ook de kleinsten kunnen genieten van zoetigheid op hun verjaardag. Deze maand: pruimabrikozengebak! Vanaf 9 maanden Kan ook zonder ei, maar  het wordt dan minder luchtig Ingrediënten voor 1...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0