Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, courgette en avocado op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met broccoli van ons.

Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Broccoli is een rijke groente vol calcium, kalium, vitamine B, C en ijzer.

Maandag: broccoli met noten
Dinsdag: pastasalade
Woensdag: broccolisoep met volkorenbrood
Donderdag: gevuld volkorenbrood
Vrijdag: hartige taart met blauwe kaas

Maandag

Geef je kind naast zijn boterhammen in plaats van fruit eens groente mee. Kook wat roosjes broccoli enkele minuten en bestrooi ze met wat gehakte hazelnoten en sesamzaad. Maal er wat peper over en besprenkel met een beetje citroensap.


Broccoli is een rijke groente vol calcium, kalium, vitamine B, C en ijzer

Dinsdag

Maak een lekkere pastasalade van volkorenpasta. Kook wat broccoliroosjes en peultjes in een paar minuten gaar. Meng het met de volkorenpasta en doe er cherrytomaatjes en feta bij. Breng het op smaak met wat balsamicoazijn.

Woensdag

Maak een snelle broccolisoep door een uitje te fruiten en 500 gram broccoli en een aardappel te koken in een halve liter bouillon. Pureer wanneer het gaar is met de staafmixer en breng het op smaak met peper en een lepel geitenkaas. Geef er een versgebakken broodje met geitenkaas bij.

Donderdag

Maak brooddeeg volgens het Kiindrecept. Terwijl het deeg rijst maak je de vulling klaar.
Kook kleine roosjes broccoli, hak walnoten en basilicumblaadjes. Vermeng dit met geraspte oude kaas en mozzarella.
Rol het brooddeeg uit tot een flinke ovale lap, leg de vulling aan een kant erop. Klap de andere kant van het deeg erover heen en maak het brood aan de zijkant dicht. Bestrijk met ei en bestrooi met sesamzaad en bak het brood dan af. Een flink stuk hiervan is voor een kleine eter een prima lunch.

Vrijdag

Maak een lekkere hartige taart. Bekleed een springvorm met deeg volgens Janes recept (we gebruikten hem in de spinazieweek op maandag), vul de quiche met gekookte broccoliroosjes, cherrytomaatjes, walnoten en verkruimel er blauwe kaas overheen. Voor kindjes die zo’n sterke smaak niet op prijs stellen neem je maar een piepklein beetje, de volgende keer een beetje meer. Zo wennen ze voorzichtig aan de smaak.
Meng dan crème fraiche met eieren en giet dat mengsel over de groente. Bak de hartige taart in 40 minuten op 200 graden af.

Meer lunchideeën

Courgetteweek
Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Fleur je menu op met bloemen

Fleur je menu op met bloemen

Een tuin zonder bloemen is ietwat saai. En omdat wat bij mij op het moesbalkon groeit per se eetbaar moet zijn, kwam ik uit bij eetbare bloemen. Ik ging me maar eens verdiepen in de mogelijkheden en dat bleken er nog heel wat te zijn. Sommige bloemen geven een lekkere...

Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora's, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto...

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

‘Iiiiiiieeeeewwwww!’ Je hoort het al: we zitten aan tafel met drie minderjarigen. Nu is het niet zo dat ze niks lusten, integendeel. Nummer een is dol op alles waar tomatensaus in zit: pasta ballonaise, tomatensoep, mexicaanse bonentoestand, lasagne, ketchup - zolang...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Wanneer je kinderen krijgt is het altijd handig om een goed gevulde EHBO-trommel te hebben. Tijdens het ontdekken van de wereld vallen er nu eenmaal soms gewonden. Daarnaast worden kinderen wel eens ziek en wil je misschien niet direct naar medicatie grijpen. Naast de...

Cadeaus om zelf te maken

Cadeaus om zelf te maken

De adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, staat alweer voor de deur, het Wichtelmannetje  staat te popelen om lieve lichtpuntjes achter te laten en de kinderen bedenken zo langzamerhand wat ze willen gaan maken voor Kerstmis. Deze traditie uit Zweden nemen wij...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0