Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, courgette en avocado op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met broccoli van ons.

Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Broccoli is een rijke groente vol calcium, kalium, vitamine B, C en ijzer.

Maandag: broccoli met noten
Dinsdag: pastasalade
Woensdag: broccolisoep met volkorenbrood
Donderdag: gevuld volkorenbrood
Vrijdag: hartige taart met blauwe kaas

Maandag

Geef je kind naast zijn boterhammen in plaats van fruit eens groente mee. Kook wat roosjes broccoli enkele minuten en bestrooi ze met wat gehakte hazelnoten en sesamzaad. Maal er wat peper over en besprenkel met een beetje citroensap.


Broccoli is een rijke groente vol calcium, kalium, vitamine B, C en ijzer

Dinsdag

Maak een lekkere pastasalade van volkorenpasta. Kook wat broccoliroosjes en peultjes in een paar minuten gaar. Meng het met de volkorenpasta en doe er cherrytomaatjes en feta bij. Breng het op smaak met wat balsamicoazijn.

Woensdag

Maak een snelle broccolisoep door een uitje te fruiten en 500 gram broccoli en een aardappel te koken in een halve liter bouillon. Pureer wanneer het gaar is met de staafmixer en breng het op smaak met peper en een lepel geitenkaas. Geef er een versgebakken broodje met geitenkaas bij.

Donderdag

Maak brooddeeg volgens het Kiindrecept. Terwijl het deeg rijst maak je de vulling klaar.
Kook kleine roosjes broccoli, hak walnoten en basilicumblaadjes. Vermeng dit met geraspte oude kaas en mozzarella.
Rol het brooddeeg uit tot een flinke ovale lap, leg de vulling aan een kant erop. Klap de andere kant van het deeg erover heen en maak het brood aan de zijkant dicht. Bestrijk met ei en bestrooi met sesamzaad en bak het brood dan af. Een flink stuk hiervan is voor een kleine eter een prima lunch.

Vrijdag

Maak een lekkere hartige taart. Bekleed een springvorm met deeg volgens Janes recept (we gebruikten hem in de spinazieweek op maandag), vul de quiche met gekookte broccoliroosjes, cherrytomaatjes, walnoten en verkruimel er blauwe kaas overheen. Voor kindjes die zo’n sterke smaak niet op prijs stellen neem je maar een piepklein beetje, de volgende keer een beetje meer. Zo wennen ze voorzichtig aan de smaak.
Meng dan crème fraiche met eieren en giet dat mengsel over de groente. Bak de hartige taart in 40 minuten op 200 graden af.

Meer lunchideeën

Courgetteweek
Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Meer kleur in de boekenkast graag

Meer kleur in de boekenkast graag

Het is niet meer te houden: we snakken naar diversiteit! Ook in de kinderliteratuur willen we flink meer aan diversiteit in gender, liefde en kleur in de boekenkast. Toch is het nog goed zoeken naar kinderverhalen waarin er werkelijk diversiteit is. Kiind is al jaren...

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

Download hier de eitjesverftutorial. Pasen komt er weer aan. Tijd voor nieuwe feestelijke tradities die een stuk leuker zijn dan in de file staan bij de woonboulevard. Of je er nu bewust mee bezig bent of niet; tradities ontstaan meestal vanzelf. Kinderen zijn nu...

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Ooit, heel, heel lang geleden, leefde er in Noord-Amerika een indianenstam genaamd de 'Ojibweg'. De Ojibweg dachten dat er in de lucht heel veel goede, maar ook kwade dromen zweefden en daarom maakten ze dromenvangers. Wanneer een dromenvanger boven een...

Elke dag een waterijsje

Elke dag een waterijsje

Hoe kouder een gerecht, hoe zwakker de smaak is. Daarom een aantal ijslollyrecepten met honing of stevia als natuurlijke zoetkracht en smaakversterker. Voor de kleinsten kun je dit achterwege laten en kiezen voor de pure smaak van fruit. Als je zelf smoothies kunt...

Wollige kerstversiering prikvilten

Wollige kerstversiering prikvilten

Heb je ook van die supervoorzichtige kinderen, omdat ze nou eenmaal al heul! groot zijn? Maak vilten kerstversiering met ze! Vilten is wol zo door elkaar gooien dat het van structuur verandert. Dat kan met water en zeep: bij prikvilten doe je het, de naam zegt het al,...

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

'We moeten creativiteit stimuleren', zeggen we tegen elkaar. Misschien is dat niet de juiste vraag om te stellen. Picasso zei niet voor niets: Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt. Ieder kind heeft een aangeboren...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0