Gezonde lunchideeën: Courgetteweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie en avocado op het menu; deze week krijg je allerlei recepten met courgette van ons.

Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Courgette is een makkelijke groente met een milde smaak, rijk aan kalium en vitamine C.

Maandag: courgettesoep met volkorenbrood
Dinsdag: courgettefrittata
Woensdag: broodje gegrilde courgette
Donderdag: salade
Vrijdag: courgetterolletje

Maandag

Maak een lekker volkorenbrood en geef je kind daarbij een thermoskannetje courgettesoep mee. Varieer met de soep door er ook eens broccoli of stukjes paprika aan toe te voegen of een andere kaas te nemen.

Dinsdag

Hak een rood uitje fijn en snijd een halve courgette in blokjes. Bak de groente met een beetje knoflook in wat olie. Voeg dan drie geklutste eieren toe. Met het deksel op de pan gaar laten worden en op het laatste moment bestrooien met wat kaas.
Snijd de frittata in punten en geef er geroosterd brood of volkoren crackers bij.


Courgette is een makkelijke groente met een milde smaak, rijk aan kalium en vitamine C

Woensdag

Schaaf een courgette in dunne plakjes en bestrijk deze met olijfolie. Grill de plakken courgette en besmeer een broodje met geitenkaas. Leg een paar plakken courgette erop en garneer met gehakte amandelen.

Donderdag

Maak een simpele salade van de gisteren gegrilde courgette , voeg er cherrytomaatjes en stukjes feta aan toe, besprenkel met wat citroensap en strooi er gehakte muntblaadjes over. Lekker met een gekruid broodje.

Vrijdag

Maak wat courgette en auberginerolletjes, geef daarbij wat gekruide couscous of rijst mee.

Meer lunchideeën

Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kleinbehuisd? Benut je ruimte!

Kleinbehuisd? Benut je ruimte!

Klein wonen heeft veel voordelen en is erg goed voor het milieu. Je hoeft niet veel te stoken, er is maar weinig tijd nodig om je huis schoon te maken en je huis voelt al gauw ‘knus’ aan. Echter, een kleine woning heeft natuurlijk ook nadelen. Want waar laat je al je...

Zelfvoorzienend leven: autarkie is een kunst

Zelfvoorzienend leven: autarkie is een kunst

We zijn de eerste diersoort die zichzelf met uitsterven bedreigt. Het is allang niet meer voorbehouden aan zogenoemde hippies met sandalen om je met het milieu bezig te houden. Als er niets verandert, houdt alles op te bestaan. Dit is een belangrijke reden voor mensen...

Maak knollensoep én een lantaarn voor Sint Maarten

Maak knollensoep én een lantaarn voor Sint Maarten

In november zijn de knollen volop verkrijgbaar bij de boer en ook in de supermarkt. Wij maakten er een stevige soep van.Met het Sint Maartenfeest is het een traditie om lantaarns te maken; een lichtje in de donker wordende dagen. Dat kan van papier, maar ook heel goed...

Modderdag, een dag om te vieren

Modderdag, een dag om te vieren

Modderdag is het beste excuus om met modder te spelen. Maar op de overige dagen van het jaar mag het wat ons betreft ook. Hoe is Modderdag ontstaan? In 2009 ontstond op een World Forum bijeenkomst het initiatief voor International Mud Day. Doel was kinderen de...

3 onvergetelijke feestrecepten met noten

3 onvergetelijke feestrecepten met noten

In tijden van feestjes, dineetjes en borrels nog een origineel & tongstrelend hapje vinden is geen sinecure. En dan zoek je iets dat je kinderen ook weten te waarderen, en oh, en niet te vergeten graag gezond. Of dat kan? Ja! We kregen op de redactie een stelletje...

Wat doen we met oud brood?

Wat doen we met oud brood?

In Nederland gooien we jaarlijks 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel weg. Dat is ongeveer vierhonderd euro per huishouden. Gemiddeld verspilt een persoon ruim vijftig kilo voedsel per jaar. Dat is twintig procent van wat we kopen. Van alle voedingsmiddelen wordt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0