Gezonde lunchideeën: Paddestoelenweek

door Gastauteur

In februari heb je in het artikel Gezonde lunch kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als jullie gewend zijn aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: vorige maand stonden er allerlei gerechtjes met tomaat op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met paddestoelen van ons. Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Weekmenu paddestoelen

Er zijn letterlijk duizenden soorten paddestoelen die eetbaar zijn, toch vind je slechts enkele daarvan in de supermarkt. De meeste vind je alleen maar door ze in het wild te plukken. Als je dat leuk vindt is het goed om een cursus te doen, zodat je niet per ongeluk een giftig exemplaar opeet dat erg lijkt op een gewoon eetbaar champignonnetje.
Paddestoelen bevatten veel eiwit, ijzer en calcium en vitamines B1 en B2.

Maandag: paddestoelenomelet
Dinsdag: gevulde portobello
Woensdag: groentespies met dipsaus
Donderdag: gevulde foccacia
Vrijdag: champignonsoepje

Maandag

Snijd verschillende soorten paddestoelen (per persoon een handje) fijn en bak deze met een uitje. Voeg wat stukjes tomaat toe en per persoon een ei met een eetlepel melk. Breng dit op smaak met kruiden naar keuze en laat de omelet in een pan met deksel langzaam stollen. Lekker op een meergranenbroodje!

Dinsdag

Neem per persoon een portobello en snijd de steeltjes fijn. Snijd een tomaat in kleine stukjes en bak die samen met een lenteuitje. Vul de portobello’s met het mengsel en leg er dan plakjes brie overheen. Bestrooi de portobello’s met walnoten en breng op smaak met tijm, peper en zout. Leg ze dan tien minuten onder de grill.
Lekker met een frisse salade!

Woensdag

Maak een groentespies van verschillende soorten paddestoelen en andere groente waar je kind van houdt. Neem bijvoorbeeld stukjes paprika of cherrytomaatjes. Grill de groentespiezen gaar en geef ze mee met een bakje frisse dipsaus. Meng hiervoor 3 delen mayonaise met 1 deel volle yoghurt en 1 deel water. Snijd twee augurken en een rood uitje in piepkleine stukjes en meng die door de saus.

Donderdag

Deze foccacia is heerlijk als lunch en vult goed.
Maak een soepel deeg van 300 gram volkorenmeel, 20 gram gist, een eetlepel olijfolie en een hand verse gehakte basilicum.
Laat het deeg rijzen en maak ondertussen de vulling klaar.
Neem zo’n 500 gram champignons (een mix van gewone en kastanjechampignons is het lekkerst) en snijd die in kleine stukjes. Snijd twee bospeentjes in plakjes, een lenteuitje in ringetjes en een tomaat in stukjes.
Bak de groenten enkele minuten in olie en breng op smaak met oregano en knoflook.
Verdeel het deeg nu in tweeen, maak een plak van een paar centimeter dik en beleg dat met de vulling. Het handigste is om dat al op de bakplaat te doen, je krijgt het brood anders nooit heel en gevuld de oven in. De andere helft van het deeg gebruik je om de vulling mee af te dekken. Bak de foccacia in ongeveer drie kwartier gaar op 200 graden. Geef twee dikke plakken mee met een bakje komkommersalade.

Vrijdag

Maak een lekker soepje van een bakje champignons, een uitje en wat kruidenroomkaas. Bak de champignons en ui even aan, overgiet dan met tuinkruidenbouillon. Roer er een bakje kruidenroomkaas doorheen en klaar is je supersnelle soepje. Geef het mee in een thermosflesje met een volkorenboterham.

Meer lunchideeën op Kiind Magazine

Pompoenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek
Courgetteweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Hartjes om weg te geven!

Hartjes om weg te geven!

Omdat februari een van de donkerste maanden is en mensen daardoor vaker in een dipje zitten, is het leuk om zo nu en dan eens samen met je kind iemand te verrassen met een beetje liefde. Liefde in de vorm van een hartje welteverstaan. Want hartjes zijn gewoon fijn om...

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Milieubewust leven is niet zo moeilijk. Met de onderstaande concrete tips kom je in ieder geval al een heel eind! Seizoensgroenten Wat heerlijk dat we in een tijd leven waarin we op iedere straathoek vruchten van tropische eilanden en groenten uit verre landen kunnen...

7 tips voor vrij spelen

7 tips voor vrij spelen

Vrij spelen. Het klinkt simpel - en dat is het ook. Toch moeten wij onszelf als ouders iets afleren: ons steeds te bemoeien met het spel van de kinderen. Verveelt niemand zich? Houden ze wel rekening met de jongste? Maken ze al ruzie? Loopt het niet uit de hand? Hoe...

Zwierige rokjes in een handomdraai

Zwierige rokjes in een handomdraai

Het zonnetje schijnt, vakanties staan voor de deur; dat vraagt om een stapel vrolijke rokjes die lekker dragen. Met deze supersnelklaarbeschrijving maak je in een dag een nieuwe garderobe voor je dochter. Nodig voor maat 62-128een kwart tot halve meter stofeen...

Fleur je menu op met bloemen

Fleur je menu op met bloemen

Een tuin zonder bloemen is ietwat saai. En omdat wat bij mij op het moesbalkon groeit per se eetbaar moet zijn, kwam ik uit bij eetbare bloemen. Ik ging me maar eens verdiepen in de mogelijkheden en dat bleken er nog heel wat te zijn. Sommige bloemen geven een lekkere...

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

Samen groente leren eten met de toetjeskalender

‘Iiiiiiieeeeewwwww!’ Je hoort het al: we zitten aan tafel met drie minderjarigen. Nu is het niet zo dat ze niks lusten, integendeel. Nummer een is dol op alles waar tomatensaus in zit: pasta ballonaise, tomatensoep, mexicaanse bonentoestand, lasagne, ketchup - zolang...

0