Gezonde lunchideeën: Pompoenweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als jullie gewend zijn aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met tomaat, paprika, paddenstoelen en avocado op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met pompoen van ons. Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Pompoenen worden zo halverwege oktober geoogst, het is een heel gemakkelijk te verbouwen groente waarvan je vrijwel altijd goed kunt oogsten, leuk voor de moestuin dus!
De hokkaidopompoen is de pompoen die je het meest tegenkomt in de winkel, een lekker zoete pompoen waarin veel ijzer, vitamine A en B zit.

Maandag: volkorenboterhammen met pompoenjam
Dinsdag: pompoensoep
Woensdag: pompoenpannenkoekjes
Donderdag: pompoenmuffin
Vrijdag: pompoenhazelnootquiche


Het is een heel gemakkelijk te verbouwen groente waarvan je vrijwel altijd goed kunt oogsten, leuk voor de moestuin dus!

Maandag

Maak van een stuk pompoen heerlijke jam voor op brood. Snijd de pompoen in kleine stukjes en doe deze in een pan met een klein laagje water. Je kunt eventueel ook een appel in kleine stukjes toevoegen. Rasp een stukje gember boven de pan en breng de jam zo op smaak. Voor echte jam voeg je een hoop geleisuiker toe, evenveel gram als dat je pompoen gebruikt hebt. Zo kun je de jam ook een hele tijd bewaren – mits je hem, als hij nog heet is, in goed schoongemaakte potten met een metalen deksel schept.
Als je liever geen suiker gebruikt is de jam dunner en maar een paar dagen houdbaar, maar ook heerlijk voor op brood! Voeg als je voor deze optie kiest maar een heel klein beetje water toe, zodat de jam niet te dun wordt.

Dinsdag

Geef je kind een thermoskan pompoensoep mee. ’s Morgens warm je de soep op zodat het net iets te warm is. Tegen de tijd dat je kind gaat eten op school heeft de soep precies de goede temperatuur.
Een heerlijke pompoensoep maak je door een paar uien te fruiten, pompoen met schil en al in stukken toe te voegen, en vervolgens goede groentebouillon toe te voegen. Laat het een poosje op staan, pureer de pompoen en voeg room, peper en zout naar smaak toe.
Maak restjes groente op – je kunt allerlei groente kwijt in deze soep: bleekselderij, prei, geroosterde paprika, knolselderij of linzen.
Heerlijk met een stuk donker brood om erin te dopen!

Woensdag

Verwen je kind en geef hem heerlijke pompoenpannenkoeken mee. Je kunt ook variëren op dit recept en er pompoenbrood van maken: je gaat op dezelfde manier te werk maar maakt in plaats van pannenkoekenbeslag een gewoon volkoren brooddeeg.

Donderdag

Vandaag geef je je kind als extraatje een gezonde pompoenmuffin mee.
Meng 200 gram volkorenmeel, twee eetlepels olijfolie, vier eitjes en een ruime deciliter melk tot een beslag. Snijd 200 gram pompoen in kleine blokjes die je in een paar minuten gaar kookt.
Meng deze samen met wat kaneel en gember door het beslag en bak de muffins in zo’n 20 minuten gaar.

Vrijdag

Maak een quiche met hazelnoten en pompoen, heerlijk herfstig!
Hazelnoten kun je goed buiten vinden en met je kind rapen, extra leuk om ze daarna zelf te stampen en te verwerken tot iets lekkers.
Bekleed een quichevorm met bladerdeeg en verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een pompoen in stukjes, snijd een ui in ringen en hak de hazelnoten. Roerbak de ui en pompoen zo’n vijf minuten, tot de stukjes pompoen zacht zijn. Bestrooi met tijm en oregano. Rooster de hazelnoten. Meng 200 ml crème fraîche met drie eieren. Vul de quichevorm met de pompoenstukjes, giet daaroverheen het mengsel van crème fraîche en ei en bestrooi dit met stukjes hazelnoot. Bak de quiche in zo’n 40 minuten gaar.

Meer lunchideeën:

Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Koken vanaf de basis: wat maak je van tomaten?

Koken vanaf de basis: wat maak je van tomaten?

Als je, zoals ik, zelf tomaten in je tuin hebt staan, dan ken je ze misschien wel: van die aan elkaar gegroeide tomaten vol butsen en barsten. Die overheerlijke tomaten van de volle grond die er lekker imperfect uitzien, en heerlijk smaken. Te lelijk voor een strakke...

Een klaptent om mee te spelen

Een klaptent om mee te spelen

Maak deze geniaal-simpele ofwel simpel-geniale opklaptent zelf. Deze doe-het-zelfklus kan jij ook! Download de werkbeschrijving en ga aan de slag. Benodigdheden 4 geschaafde latten van 18 x 44 x 2700 mm (Kies voor FSC-hout. 'Mixed sources' betekent dat niet alle bomen...

Maak je eigen applicatie

Maak je eigen applicatie

Met een applicatie kun je een simpel shirt uit de winkel, je eigen creaties of afdankertjes opvrolijken. Leuk voor op draagdoeken, luiertas, wasbare luiers, kleding, kussens, kruikenzakken, etc. Bepaal je onderwerp Allereerst moet je natuurlijk verzinnen wat je wilt...

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Met melk in huis, of een koe in je achtertuin, kun je veel lekkere zuivelproducten maken. Kijk maar. Melk Het simpelste dat je kunt doen met melk is opdrinken. Gewoon koud. Zelf houd ik het meeste van verse rauwe melk. Liefst van biologische afkomst van koeien die...

Duurzaam kerstpakket maken voor je kind

Duurzaam kerstpakket maken voor je kind

Een geliefde traditie bij ons thuis is een duurzaam 'Kerstpakket'. Een mooi ingepakte doos voor mijn zoon, gevuld met een nieuwe (oudere) film, pyjama, een maffe mok, chocolademelk en wat lekkers. Verrassingspakket Het idee voor dit kerstpakket vond ik jaren terug bij...

Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

Vegatopia: Sellerieburgers met peterselie-walnootpesto

De bereidingswijze van deze sellerieburgers lijkt op die van Indiase pakora's, maar door de gebruikte ingrediënten krijgen de burgers een duidelijk Noord-Europees accent. Mosterd en knolselderij zijn een klassieke combinatie. De subtiele smaak van de peterseliepesto...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0