Gezonde lunchideeën: Pompoenweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als jullie gewend zijn aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met tomaat, paprika, paddenstoelen en avocado op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met pompoen van ons. Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Pompoenen worden zo halverwege oktober geoogst, het is een heel gemakkelijk te verbouwen groente waarvan je vrijwel altijd goed kunt oogsten, leuk voor de moestuin dus!
De hokkaidopompoen is de pompoen die je het meest tegenkomt in de winkel, een lekker zoete pompoen waarin veel ijzer, vitamine A en B zit.

Maandag: volkorenboterhammen met pompoenjam
Dinsdag: pompoensoep
Woensdag: pompoenpannenkoekjes
Donderdag: pompoenmuffin
Vrijdag: pompoenhazelnootquiche


Het is een heel gemakkelijk te verbouwen groente waarvan je vrijwel altijd goed kunt oogsten, leuk voor de moestuin dus!

Maandag

Maak van een stuk pompoen heerlijke jam voor op brood. Snijd de pompoen in kleine stukjes en doe deze in een pan met een klein laagje water. Je kunt eventueel ook een appel in kleine stukjes toevoegen. Rasp een stukje gember boven de pan en breng de jam zo op smaak. Voor echte jam voeg je een hoop geleisuiker toe, evenveel gram als dat je pompoen gebruikt hebt. Zo kun je de jam ook een hele tijd bewaren – mits je hem, als hij nog heet is, in goed schoongemaakte potten met een metalen deksel schept.
Als je liever geen suiker gebruikt is de jam dunner en maar een paar dagen houdbaar, maar ook heerlijk voor op brood! Voeg als je voor deze optie kiest maar een heel klein beetje water toe, zodat de jam niet te dun wordt.

Dinsdag

Geef je kind een thermoskan pompoensoep mee. ‘s Morgens warm je de soep op zodat het net iets te warm is. Tegen de tijd dat je kind gaat eten op school heeft de soep precies de goede temperatuur.
Een heerlijke pompoensoep maak je door een paar uien te fruiten, pompoen met schil en al in stukken toe te voegen, en vervolgens goede groentebouillon toe te voegen. Laat het een poosje op staan, pureer de pompoen en voeg room, peper en zout naar smaak toe.
Maak restjes groente op – je kunt allerlei groente kwijt in deze soep: bleekselderij, prei, geroosterde paprika, knolselderij of linzen.
Heerlijk met een stuk donker brood om erin te dopen!

Woensdag

Verwen je kind en geef hem heerlijke pompoenpannenkoeken mee. Je kunt ook variëren op dit recept en er pompoenbrood van maken: je gaat op dezelfde manier te werk maar maakt in plaats van pannenkoekenbeslag een gewoon volkoren brooddeeg.

Donderdag

Vandaag geef je je kind als extraatje een gezonde pompoenmuffin mee.
Meng 200 gram volkorenmeel, twee eetlepels olijfolie, vier eitjes en een ruime deciliter melk tot een beslag. Snijd 200 gram pompoen in kleine blokjes die je in een paar minuten gaar kookt.
Meng deze samen met wat kaneel en gember door het beslag en bak de muffins in zo’n 20 minuten gaar.

Vrijdag

Maak een quiche met hazelnoten en pompoen, heerlijk herfstig!
Hazelnoten kun je goed buiten vinden en met je kind rapen, extra leuk om ze daarna zelf te stampen en te verwerken tot iets lekkers.
Bekleed een quichevorm met bladerdeeg en verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een pompoen in stukjes, snijd een ui in ringen en hak de hazelnoten. Roerbak de ui en pompoen zo’n vijf minuten, tot de stukjes pompoen zacht zijn. Bestrooi met tijm en oregano. Rooster de hazelnoten. Meng 200 ml crème fraîche met drie eieren. Vul de quichevorm met de pompoenstukjes, giet daaroverheen het mengsel van crème fraîche en ei en bestrooi dit met stukjes hazelnoot. Bak de quiche in zo’n 40 minuten gaar.

Meer lunchideeën:

Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gezonde lunchideeën: Paddestoelenweek

Gezonde lunchideeën: Paddestoelenweek

In februari heb je in het artikel Gezonde lunch kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als jullie gewend zijn aan een paar boterhammen en een...

Paasmobile knutselen

Paasmobile knutselen

Vrolijk samen met je kinderen de kamer op met deze lenteknutsel. De knutsel bevat verschillende technieken en is daardoor uitdagend voor verschillende leeftijden! Benodigdheden * Gekleurd papier of papieren stroken * 2 A4tjes met paaseitjes (download hier) * Raffia,...

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Overal in de natuur waar je iets optilt zal je ze tegenkomen: pissebedden! Die kleine gordeldierachtige wezentjes met wel 14 kriebelpootjes en geweldig huidpantser. Het zijn geen insecten of spinnen, wist je dat? Het zijn kleine schaaldieren die zelfs hier op land nog...

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Ooit, heel, heel lang geleden, leefde er in Noord-Amerika een indianenstam genaamd de 'Ojibweg'. De Ojibweg dachten dat er in de lucht heel veel goede, maar ook kwade dromen zweefden en daarom maakten ze dromenvangers. Wanneer een dromenvanger boven een...

Papierkralen van oud papier

Papierkralen van oud papier

Ik maakte deze knutsel vroeger al op de basisschool. Ik vond het magisch hoe een foto uit een magazine in opgerolde vorm ineens een kraal vol kleurenpracht werd. Niet gek dus dat ik stond te popelen om dit ook met mijn kinderen te doen, hoewel zij vooral het geklieder...

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

Maak een adventspiraal en tel af naar kerst

De dagen worden korter en beginnen en eindigen in het donker. Alle feestelijkheden brengen gezelligheid en drukte met zich mee. Van Sint Maarten, naar Sinterklaas en uiteindelijk Kerst. Een heerlijke periode van veel binnen zijn en knisperende lucht buiten. En ook een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0