In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen en avocado op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met spinazie van ons.
Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.
Spinazie is een bladgroente die heerlijk smaakt met kaas en op allerlei manieren bereid kan worden. Dat je niet veel spinazie mag eten blijkt een fabeltje, reden genoeg dus voor een weekje spinazie in de broodtrommel!
Maandag: Hartige taart van Jane
Dinsdag: Wraps of pannenkoek met spinazie
Woensdag: Spinaziesalade
Donderdag: Spinaziebroodjes
Vrijdag: Spinazie-envelopjes
Dat je niet veel spinazie mag eten blijkt een fabeltje, reden genoeg dus voor een weekje spinazie in de broodtrommel!
Maandag
Een heerlijk broodtrommelrecept voor spinazietaart volgens Jane van Puurspeelgoed.
Bodem:
250 gram volkorenmeel
125 gram roomboter
1 ei
En de rest:
flinke zak verse spinazie
1 stuk feta
1 stuk verse zachte roomkaas
1 ei
sesamzaadjes
Meng de ingrediënten voor de bodem door elkaar en rol het deeg uit tot een dunne plak. Bekleed hiermee de bakvorm. Was de spinazie en laat deze heel goed uitlekken (of doe het in een handdoek en spring er op). Meng de feta, roomkaas en eieren door elkaar. Meng de spinazie erdoor. Doe het spinaziemengsel ook in de bakvorm en strooi er wat sesamzaadjes over. Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de taart tot die er lekker uitziet.
Dinsdag
Neem een wrap of pannenkoek, net wat je nog hebt liggen, en besmeer deze met geitenkaas. Leg er blaadjes spinazie over en eventueel wat plakjes (zongedroogde) tomaat.
Ook lekker op een boterham!
Woensdag
Maak een lekkere pastasalade van spinazie met wat je kind maar lekker vindt. Kook een handje volkoren pasta, meng de blaadjes spinazie erdoor.
Lekkere variaties:
- spinazie, appel, geitenkaas, honing en walnoten
- spinazie, zongedroogde tomaatjes en feta
- spinazie, avocado, tomaat en feta
Donderdag
Maak volkorenbrooddeeg volgens het Kiindrecept. Rol een bolletje dun uit, leg in het midden blaadjes spinazie en rasp er wat brandnetelkaas over. Vouw de broodjes dicht en bak ze af.
Geef naast het spinaziebroodje wat frisse tomaatjes.
Vrijdag
Maak samen met je kind lekkere envelopjes gevuld met spinazie.
Neem een plakje bladerdeeg, leg er wat spinazie op en verkruimel daar kaas naar keuze over: feta, geitenkaas of gewone geraspte kaas. Bak ze in 20 minuten af.
Geef je kind er een lekkere salade bij.
Meer lunchideeën op Kiind Magazine
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek