Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen en avocado op het menu, deze week krijg je allerlei recepten met spinazie van ons.

Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Spinazie is een bladgroente die heerlijk smaakt met kaas en op allerlei manieren bereid kan worden. Dat je niet veel spinazie mag eten blijkt een fabeltje, reden genoeg dus voor een weekje spinazie in de broodtrommel!

Maandag: Hartige taart van Jane
Dinsdag: Wraps of pannenkoek met spinazie
Woensdag: Spinaziesalade
Donderdag: Spinaziebroodjes
Vrijdag: Spinazie-envelopjes


Dat je niet veel spinazie mag eten blijkt een fabeltje, reden genoeg dus voor een weekje spinazie in de broodtrommel!

Maandag

Een heerlijk broodtrommelrecept voor spinazietaart volgens Jane van Puurspeelgoed.

Bodem:
250 gram volkorenmeel
125 gram roomboter
1 ei

En de rest:
flinke zak verse spinazie
1 stuk feta
1 stuk verse zachte roomkaas
1 ei
sesamzaadjes

Meng de ingrediënten voor de bodem door elkaar en rol het deeg uit tot een dunne plak. Bekleed hiermee de bakvorm. Was de spinazie en laat deze heel goed uitlekken (of doe het in een handdoek en spring er op). Meng de feta, roomkaas en eieren door elkaar. Meng de spinazie erdoor. Doe het spinaziemengsel ook in de bakvorm en strooi er wat sesamzaadjes over. Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de taart tot die er lekker uitziet.

Dinsdag

Neem een wrap of pannenkoek, net wat je nog hebt liggen, en besmeer deze met geitenkaas. Leg er blaadjes spinazie over en eventueel wat plakjes (zongedroogde) tomaat.
Ook lekker op een boterham!

Woensdag

Maak een lekkere pastasalade van spinazie met wat je kind maar lekker vindt. Kook een handje volkoren pasta, meng de blaadjes spinazie erdoor.
Lekkere variaties:

  • spinazie, appel, geitenkaas, honing en walnoten
  • spinazie, zongedroogde tomaatjes en feta
  • spinazie, avocado, tomaat en feta

Donderdag

Maak volkorenbrooddeeg volgens het Kiindrecept. Rol een bolletje dun uit, leg in het midden blaadjes spinazie en rasp er wat brandnetelkaas over. Vouw de broodjes dicht en bak ze af.
Geef naast het spinaziebroodje wat frisse tomaatjes.

Vrijdag

Maak samen met je kind lekkere envelopjes gevuld met spinazie.
Neem een plakje bladerdeeg, leg er wat spinazie op en verkruimel daar kaas naar keuze over: feta, geitenkaas of gewone geraspte kaas. Bak ze in 20 minuten af.
Geef je kind er een lekkere salade bij.

Meer lunchideeën op Kiind Magazine

Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

15 Herfstboeken om voor te lezen

15 Herfstboeken om voor te lezen

Wat is er in de herfst nu fijner dan je samen op de bank te nestelen en de tijd te verliezen met een mooi boek? Terwijl wind en regen om het huis gieren, zit je fijn bij elkaar met een zelfgemaakt warm drankje en herfstig hapje binnen handbereik. Beter wordt het niet....

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde groenten zijn lekkere bijgerechtjes, nu supermakkelijk voor op de barbecue, maar bij minder mooi weer doe je ze gewoon even in de oven. Gevulde champignons Ingredienten:grote champignons of portabello'skruidenkaasuitjepestopeterselie,...

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

In eerdere artikelen kon je al lezen over de ontdektuin, de kindermoestuin en de onkruidmoestuin. Gelukkig is er meer: de recycletuin! In plaats van naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te gaan, loop je kringloopwinkels af, bekijk je kosteloos materiaal met...

Recensie: Jij bent je brein

Recensie: Jij bent je brein

"Waarom ben jij een jongen en ik een meisje?". Kinderen zijn van zichzelf heel leergierig, en de waarom-fase is zo'n fase die een belangrijke stap is in de ontwikkeling van een peuter, zowel voor zijn begrip als voor zijn taal. Maar ook oudere kinderen zijn vaak...

Bramenjam maken

Bramenjam maken

Zo vanaf eind augustus zijn bramen rijp, als je de plekjes weet te vinden, dan kun je met een beetje mazzel emmers vol plukken. Heerlijk om zo los te eten, maar het is voor kinderen nog leuker om het ergens in te verwerken. Wij zijn een...

Plunjezakje trakteren

Plunjezakje trakteren

Deze traktatie bestaat uit een stuk bestek voor een speelkeukentje en rozijntjes in een servetje. Pollepeltjes, gardes, vorkjes, etc… vaak worden ze in setjes verkocht en als je ze apart verwerkt in de traktatie komen de kosten voor het stuk bestek op ongeveer vijftig...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0