Ik ben zwanger, dus eigenlijk schrijf ik dit voor mezelf. Maar lees vooral even mee als je net als ik de afgelopen tijd veel te slecht hebt gegeten en dat wilt veranderen.
Als je zwanger bent, heb je heel veel, of vooral vaak, honger. Als je dan niet snel genoeg op het hongergevoel reageert, wordt het onhoudbaar en is suiker nog de enige optie waar je aan kunt denken. Nu! Energie! Nu!
De kunst is om op eerdere signalen te reageren. Nog voordat je misselijk wordt, of rillerig of licht in je hoofd. Ik ben daar slecht in, maar ik weet dat ik het kan. Een andere voorwaarde voor gezond eten is een beetje voorbereiding. Omdat ik laatst jarig was, ligt mijn kast vol meuk en is er weinig zinnigs te bekennen.
Watermeloen met feta en munt!
Zwangeren en borstvoeders hebben nog meer dan andere volwassenen van nature dierlijk materiaal nodig. Voedingskundige Nienke Tode-Gottenbos zegt daarover: ‘Welk natuurvolk je ook neemt, allemaal hadden ze speciale diëten voor hun vruchtbare en voedende vrouwen.’ Bijvoorbeeld, bloed, orgaanvlees, vissenkuit en schaaldieren. Een zwangere heeft net als een baby veel behoefte aan vet, biologische, dierlijke producten met (natuurlijke!) vitamine A, zoals lever, vis, eieren. En daarnaast aan fruit, groente, water.
Zoals ook op Mommy Potamus staat, komt ochtendmisselijkheid voornamelijk doordat we voedingsstoffen missen. Zij pleit ook voor ei, vis, magnesium en zelfs rauwe melk. Wij vinden rauwe producten in de zwangerschap eng, omdat er meer risico is op Toxosplasmose en Listeria. Maar er zijn ook uitbraken van Listeria geweest op meloenen en dat staat niet op het verbodslijstje van het Voedingscentrum. Het blijft een lastige afweging. Als je het spannend vindt, kun je je tijdens de zwangerschap beperken tot veel vetten en eiwitten, en in de borstvoedingsperiode als een gek veel rauws snaaien. Op Pubmed vond ik dit onderzoek. De samenvatting vertaald:
‘VRAAG: Na het horen over het uitbreken van de ziekte als gevolg van Listeria en Salmonella, hebben veel van mijn patiënten vragen over de risico’s van door voedsel overgedragen ziekten tijdens de zwangerschap en wat ze kunnen doen om hun kansen daarop te verminderen.
ANTWOORD:
Hoewel verwarmen of koken van voedsel de beste manier om door voedsel overgedragen ziekteverwekkers te inactiveren, zorgen betere normen voor het voorkomen van besmette voedingsmiddelen het risico gereduceerd bij supermarkten. Daarom is het niet langer nodig voor zwangere vrouwen om levensmiddelen zoals vleeswaren en zachte kazen (geassocieerd met Listeria); zacht gekookte eieren (geassocieerd met Salmonella); of sushi en sashimi te vermijden. Ongeacht of zeevruchten rauw of gekookt zijn, kunnen zwangere vrouwen beter schaal- en schelpdieren kiezen die weinig kwik bevatten (bijvoorbeeld zalm en garnalen) verkiezen boven soorten die meer kwik bevatten (bijvoorbeeld verse tonijn). Zorg er als zwangere vrouw voor dat het voedsel afkomstig is van betrouwbare bedrijven en op de juiste manier opgeslagen, behandeld en gekookt worden, en binnen een paar dagen gebruikt worden.’
Kortom, eet vers.
Over vitamine A zegt Marit Verwer op Kiind: ‘Bij de onderzoeken naar de toxiciteit van vitamine A wordt altijd geïsoleerde, synthetische vitamine A gebruikt. Iets heel anders dan vitamine A uit echte voeding – en wat blijkt? Het risico op overdosering van vitamine A is vrijwel nihil, wanneer de vitamine D-spiegel maar hoog genoeg is. Het gaat dus om de verhoudingen! In voeding komen vitamine A en D vrijwel altijd samen voor.’
Dus nu: de ideeën! Ze zijn niet allemaal honderd procent gezond, niet elk onderdeeltje is even zinnig, maar alle ideeën voegen voedingsstoffen toe.
Tip: maak deze lekkere goeie dingen klaar op een rustig moment voordat je omvalt van de honger. Dan is de kans kleiner dat je naar iets idioots als snoep grijpt.
Wat hartigs:
- Groentechips. Dip dit in roomkaas met veel koriander en chilisaus. De hemel. Nog lekkerder met naturelchips, als ik eerlijk ben. Maar vast ook fantastisch met zelfgemaakte zoeteaardappelchips. We hebben een recept voor groentechips tussen onze traktaties staan.
- Bio vrije uitloop grasgevoerd rechtsdraaiende worst, kaas, olijven, komkommer, a la Monkey platter.
- Prikkertjes met een vlaggetje, voor een dagelijks feestelijk gevoel, met kaas en stukje stemgember op siroop.
- Stukje rauwe zalm (vers! vers!) met zeewier (rijk aan natuurlijke foliumzuur). Van het voedingscentrum mag het niet. Aan jou de keuze.
- Bietjes (voorgekookt, wel zo gemakkelijk) met lekker vette feta en een beetje tijm of munt.
- Of watermeloen met feta en munt!
- Jonge geitenkaas (zacht-achtig zonder sterksmakende rand, maar wel in blokjes te snijden), gerold in geroosterde sesamzaadjes en een stukje gedroogde abrikoos hierop. Samen op ook zo’n feestelijke prikker. Kerstdinerwaardig, maar ook perfect ik-ben-zwanger-dus-ik-verwen-mijzelfmateriaal.
- Haring op saus met bietjes, ook heerlijk!
- Wortels, paprika en selderij met een dip van hummus (in het supermarkschap staan steeds meer spannende varianten).
Zoetigheid: Een grote kick leidt tot een grote dip
Zoetigheid: Een grote kick leidt tot een grote dip
Zoetigheid is moeilijker, dat is al snel bloedsuikerspiegelingrijpend. Een grote kick leidt tot een grote dip. Kokosbloesemsuiker zorgt voor een lagere piek. Een piekje, zeg maar. Het heeft dus minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Ook relevant bij je afwegingen: hoe meer voedzaams er in de snack verwerkt zit, hoe minder impact op de bloedsuikerspiegel is. Dus er is best wat zoetigs te snoepen zonder dat je er uiteindelijk moe van wordt of nog meer cravings van krijgt (hoe je het ook wendt of keert, suiker is een verslaving).