Bij feest hoort gebak! Wij geven graag gezonde suggesties. Zo kun je toch iets feestelijks op tafel zetten, zonder je kind bloot te stellen aan een overdaad aan suiker, zout en witmeel. Deze keer: zoete gierstsoufflé!
Vanaf 1 jaar, zonder honing vanaf 8-9 maanden
Let op: ei, melkproducten en honing
Ingrediënten voor 10 kinderporties
500 gram fruit
200 gram gierstvlokken
2 dl melk
3 eieren
2 el honing
3 el gehakte amandelen
½ theelepel kaneel
4 el jam
1 tl boter
Bereidingswijze
Scheid de eieren. Meng de gierstvlokken met de melk en roer de honing, gehakte amandelen, kaneel en de eierdooiers – een voor een – door het gierstmengsel. Snijd het fruit in stukjes, maar houd van alles wat over ter garnering.
Doe de eiwitten in een beslagkom en klop ze stijf. Schep de eiwitten door het gierstmengel.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een ovenschaal in met de boter. Giet het mengsel in de schaal.
Zet het gierstmengsel in de oven en bak het in 30-40 minuten gaar.
Leg er vruchten op ter garnering. Verwarm de jam in een kleine pan tot hij wat dunner is geworden en smeer de vruchten er met een kwastje mee in. Laat de soufflé ongeveer 1 uur in de koelkast staan zodat de laag wat steviger kan worden.
Tip: het scheiden van eieren doe je door een ei boven een kommetje in tweeën te breken. Giet de eierdooier voorzichtig een paar keer van de ene helft naar de andere. Het eiwit glipt hierlangs in het kommetje.
Tip: kijk voor de jam eens bij de natuurwinkel. Deze bevat weinig tot geen toegevoegde suiker.
Allergie: Bij een koemelkallergie kan de melk vervangen worden door sojamelk of natuurlijk door moedermelk. De ovenschaal insmeren met boter kun je achterwege laten bij een bakvorm met anti-aanbaklaag.