Gifvrije verzorging voor fris-en-fruitige kinderen

door Sandii Zachte

Shampoo, douchegel, badolie, talkpoeder: is het nodig? En welke koop je? Ga je voor de de beste babygeurnabootsing, de laagste prijs, of het beste product?

Kinderhuidjes laat je het beste zo veel mogelijk met rust. Wassen met shampoo en douchegel is niet aan te raden omdat ze de huid uitdrogen. Vanwege de droge huid ga je dan smeren met crèmes en zalfjes. Zo houd je een vicieuze cirkel in stand. Sterker: je veroorzaakt een vicieuze cirkel.

Ook van centrale verwarming kan de huid uitdrogen. Zorg ervoor dat je thermostaat niet te hoog staat en trek liever extra kleren aan. Dat is bovendien beter voor het milieu en je energierekening. Ik zeg: win-win-winsituatie!

Chemische stoffen

Wat we allang weten: in verzorgingsproducten voor kinderen zitten schadelijke stoffen. Zijn die stoffen nodig? Mwah, als je het belangrijk vindt dat er een glad laagje om de haren gelegd wordt, of dat er de hele dag een bepaald luchtje aan je kind hangt, dan is het echt wel nodig. Maar volgens mij is dat luchtje een stuk minder belangrijk dan de gezondheid van je kind. Want inderdaad, deze stoffen kunnen de gezondheid van je kind ernstige schade toebrengen. Zembla besteedde er ook aandacht aan.

Let op het etiket

  • Minerale olie – het klinkt lief – is een bijproduct van de aardolieraffinaderij en kan ervoor zorgen dat de huid zelf geen olie meer aanmaakt. Bovendien zijn er aanwijzingen dat het kan leiden tot kanker.
  • Palmolie is een instinker, want het wordt vaak omschreven als ‘natuurlijke olie’. De productie hiervan is echter de belangrijkste oorzaak van ontbossing. Bij biologische palmolie wordt gezorgd voor herplanting van bomen.
  • Ftalaten kunnen leiden tot lever-, nier- en hormoonproblemen en zijn mogelijk kankerverwekkend. Sommige ftalaten zijn inmiddels al verboden in de EU, maar nog niet allemaal.
  • Triclosan is een pesticide en staat bekend om zijn hormoonverstorende werking.
  • Parabenen (weekmakers) nemen een loopje met de hormoonhuishouding.
  • Synthetische muskverbindingen kunnen kanker veroorzaken.
  • Alkylfenolen zoals Bisphenol A (BPA) zijn ook hormoonverstoorders.
  • SLS lost natuurlijk huidvet op, is mogelijk kankerverwekkend en kan sterke huidirritatie veroorzaken.

Sommige stoffen kunnen de gezondheid van je kind ernstige schade toebrengen

Wat het lastig maakt, is dat deze producten ook onder andere namen bekend staan en niet altijd op deze manier op de verpakking staan. Op Een Veilig Nest [PDF] en Greenjump vind je meer informatie over de stofnamen en hun bijwerkingen. Kies voor producten met een keurmerk voor veilige, natuurlijke cosmetica.

Verbod

Sommige ftalaten zijn inmiddels al verboden in de EU, maar (nog) niet allemaal. In Denemarken zijn nu twee soorten parabenen verboden. In België is de weekmaker BPA inmiddels verboden. En ook in die landen waren deze stoffen eerst toegestaan. Het is een kwestie van voortschrijdend inzicht.

Het zekere voor het onzekere

Wat mij opvalt is dat dit soort informatie regelmatig gebagatelliseerd wordt met een ‘Ach, we zijn allemaal groot geworden’. Maar aan de andere kant hoor ik mensen ook vaak verzuchten: ‘Iedereen krijgt tegenwoordig maar kanker, het wordt tijd dat ze daar een goed medicijn voor vinden.’ Zou het niet zo kunnen zijn dat er zo ongelooflijk veel mensen kanker krijgen door onder andere dit soort schadelijke stoffen? Is een plus een niet gewoon twee?

Wat dan wel?

Er is meer onderzoek nodig, dat is duidelijk. Maar waarom zou je tot die tijd het risico nemen als het ook anders kan? Neem het zekere voor het onzekere.

Badderen

Pasgeboren baby’s zitten vol met wit smeersel: vernix. Dit is antibacterieel en huidverzorgend, iets beters voor de huid bestaat niet! Laat dit lekker zitten en was je baby de eerste dagen niet. Laat verzorgingsproducten zo lang mogelijk staan.

Gebruik voor oudere kinderen én jezelf ook producten met enkel veilige, natuurlijke bestanddelen. Je vindt deze in de natuurwinkel en bij betrouwbare duurzame webwinkels. Of maak het zelf.

Tanden poetsen

Fluoride maakt je tanden sterker, maar zou giftig zijn voor je lijf. Hoe sterk het bewijs hiervoor is, weet ik niet. Aangezien kinderen hun tandpasta vaak doorslikken, is het wel behoorlijk relevant om hier meer duidelijk in te krijgen. Xylitol schijnt ook een versterkende werking te hebben op het gebit. Er zijn ook tandpasta’s zonder fluoride in de verkoop. In tandpasta zitten meestal ook andere heftige producten als Triclosan en Ftalaten.

Steeds meer mensen zweren bij oil-pulling; je neemt een lepel olie en spoelt hier zo’n twintig minuten mee. Nieuw is het niet, oil-pulling is een oude Indische geneeswijze en bedoeld om het lichaam te ontgiften. Op internet stuit ik steeds vaker op blogs van mensen die bezig zijn hun eigen tandpasta te maken. Of je tanden hier schoon genoeg van worden zal de toekomst moeten uitwijzen.

Verschonen

Gebruik geen reguliere billendoekjes, maar doekjes met enkel gezonde natuurlijke ingrediënten. Uit onderzoek van de Franse consumentenorganisatie is gebleken dat in 32 van de 34 onderzochte soorten billendoekjes bestanddelen zitten die schade kunnen toebrengen aan een baby. Haar advies is dan ook om deze niet te gebruiken. En waarom zou je thuis billendoekjes gebruiken? Billetjes kun je gewoon met een washandje en warm water wassen. Door een beetje kokosvet op te lossen in het water, krijg je zelfs aangekoekte poep weg. Dit vet is antibacterieel en lekker vet. Je kunt ook billendoekjes met enkel onschadelijke ingrediënten gebruiken, deze zijn bij biowinkels te koop.

Ook wegwerpluiers bevatten flink wat chemische stoffen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel soorten wasbare luiers in omloop. De ervaring is dat kinderen hier veel minder snel luieruitslag van krijgen. Biologisch afbreekbare wegwerpluiers zijn verkrijgbaar bij de natuurwinkel, Etos (Nature Babycare) en online.

Conclusie: Water, Wasbaar en Weinig toevoegingen. Dat is de toekomst.

Zo maak je kinderen schoon!

Lees ook: Chemische stoffen doen meer kwaad dan gedacht

Bronnen

Disposable diapers: Are they dangerous? | CBCnews

http://www.milieucentraal.nl/themas/artikelen-kopen-en-gebruiken/luiers

Luiers | Milieu Centraal

10 risicovolle ingrediënten in verzorgingsproducten | Greenjump

Cosmetics Database | EWG

Triclosan | Wikipedia

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zelf massages geven aan baby en kind

Zelf massages geven aan baby en kind

De meest gebruikte methode voor baby en kindermassage is ontwikkeld in India, door F. Leboyer: de Shantala babymassage. Zoals in het vorige artikel genoemd, is het niet nodig om je aan deze (of een andere) methode te houden, maar het is wel prettig om een voorbeeld te...

Vies is zo gek nog niet

Vies is zo gek nog niet

Er is niets heerlijker dan een van de eerste echte lentedagen door te brengen in het park. Picknickkleed mee, appelsap en biscuits; succes gegarandeerd! Dat daarmee ook water en – hele bergen – zand op het menu staan, nemen wij op de koop toe. Er is altijd...

Wat helpt tegen darmkrampjes bij mijn baby?

Wat helpt tegen darmkrampjes bij mijn baby?

Darmkrampjes - akelig om je baby ermee te zien worstelen. Wat helpt? Nienke Gottenbos geeft in haar lezing op het Kiindfestival antwoord op de vraag: wat helpt tegen darmkrampjes? Voordat De Groene Vrouw begint te strooien met tips en adviezen benadrukt ze dat...

Haren wassen doe je zo!

Haren wassen doe je zo!

Haren wassen - voor jonge kinderen kan dit best spannend zijn. Want hoewel de meeste kinderen dol zijn op water, protesteren ze vaak tegen het haren wassen. Eigenlijk gaat het vooral om het risico op water in de oogjes, of - ieuw! - prikkende shampoo. Haren wassen kun...

Babymassage is rustgevend voor je kleintje

Babymassage is rustgevend voor je kleintje

Een beetje rustig aan doen is wel fijn, want er valt voor een baby heel wat te verwerken: je zal maar net geboren zijn! Dus kijk eens of je, als je met hem omgaat of hem verzorgt, terug kan gaan ‘in de eerste versnelling’. Misschien voelt dat wat sloom, maar je zal...

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Een baby op een potje. Het is voor veel mensen misschien even wennen. Maar het kan echt! Baby’s, hoe klein ook, geven zelf al aan dat ze moeten plassen of poepen. Je moet het alleen leren zien. In Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika is het helemaal niet iets...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0