Grapjes maken tegen kinderen

door Jannie

Kinderen hebben humor! Ze kunnen je foppen en halen allerlei gekkigheid uit. Als ouder kun je gerust meedoen. Je kunt humor zelfs binnen de opvoeding gebruiken. Het begint bij kiekeboe en een jaar of vijftien later vliegt het sarcasme je om de horen (maar dan hóór je het niet meer te begrijpen, dus doe geen moeite). Maar kun je alle grappen zomaar maken? En welke grappen zijn nu het leukst?

Humor in de opvoeding

Opvoeding is niet een zwaar thema van het ouderschap. Opvoeden is samen ontdekken waar elkaars grenzen liggen en die leren respecteren. Een portie humor kan hier absoluut bij helpen!
Word je bijvoorbeeld behoorlijk moe wanneer je kind voor de tweehonderdste keer ‘waarom’ vraagt? Zeg dan eens: “Ja hé, zoveel antwoorden zitten er niet in mijn hoofd hoor. Dan zou mijn hoofd veel groter moeten zijn en dan pas ik niet meer door de deur!”.

Je hoeft als ouder echt niet altijd de verstandigste te zijn. Je kunt prima een scheetkussen cadeau doen of samen met je kind een stuiver op de grond plakken en dan in de bosjes kijken wie erin trapt!


Dit keer geen vrije oefening, nee. Je moet een drol maken

De grappen top 7

Niemand lacht zoveel als kinderen. De soorten humor zijn te onderscheiden in zeker zeven categorieën. Na geheel onwetenschappelijk en bevooroordeeld onderzoek kwamen we tot de volgende top 7:

7 – De clown

De meeste clowns zijn eng, maar wanneer kinderen zelf de clown uithangen, dan is het lachen geblazen. Expres struikelen of botsen, gekke bekken trekken en een sapperdeflapjargon kenmerken deze categorie. Kinderen hebben er de grootste lol mee.

6 – Zelfverzonnen woorden

Het is beginnershumor, maar daarom niet minder interessant. Dreumesen en peuters kunnen soms zomaar zelf een woord verzinnen en lachen vervolgens om hun eigen grap. Doe gewoon mee, want lachen is gezond!

5 – Dramatiek

Dit soort grap vraagt was inspanning van de ouder en is heel handig in lastige situaties. Het is eigenlijk heel simpel: maak theater (of een musical! of een opera!) van de situatie. Doe bijvoorbeeld dramatisch een sterfscène na wanneer je geduwd wordt. Doe een butler na wanneer je kind steeds van alles van je vraagt en buig zo de situatie om. Er is slechts één voorwaarde: het moet vréselijk overdone zijn.

4 – Moppen tappen

Ken je de mop van de duizend spetters? Wanneer je kind dit zegt heb ik één advies: Bukken! Naast de bestaande moppen, gaan kinderen vaak ook eigen varianten maken. Zo moest ik vroeger uren luisteren naar mijn zusje. Haar optreden begon steevast met: “Jantje zegt…”.

3 – Omgekeerde wereld

Doe een sok om je oor en een sjaal om je voet. En, werkt het al? Zo niet, dan zit je met een sok om je oor naar het beeldscherm te staren. Je hebt wel publiek nodig hoor!
Deze grap is multi-inzetbaar. Wil je een boterham met pindakaas of een pindakaas met boterham? Nee, het is één voetballers en twee voetballer. Begin achterstevoren in een voorleesboek en kijk heel verbaasd als je gecorrigeerd wordt. Ook kinderen kunnen hier goed mee overweg en zullen dat zeker niet laten.

2 – Rijmpjes en liedjes

Heeft er wel eens een krokodil in je bil gebeten? Dan ben je het onfortuinlijke slachtoffer van rijmhumor. Dit genre is spelen met taal en daarom heel leerzaam. Ork ork ork, soep eet je met een…
Kinderen kunnen van een bestaand liedje een hilarische versie maken (of van een niet-bestaand liedje, voor de echte creatieveling). Ik heb in mijn jeugd heel wat absurde liedjes gehoord over kabouters die de gekste dingen deden (met dank aan de andere zus).

1 – Poep en plas(met stip!)

Een broodje poep, plassen in de plassen (hier wordt de rijmtechniek ook geraffineerd toegepast) en onderschat de windjes en scheetjes niet. Een ouder die hierom niet kan lachen, heeft een groot probleem. Ons advies voor deze zuurpruimouders: ga kleien met peperkoek en een beetje water. Op therapeutische wijze kun je hiermee boetseren. Dit keer geen vrije oefening, nee. Je moet een drol maken.

Welke grappen kun je beter laten?

Humor gaat om relativeren; juist om moeilijke situaties worden vaak grappen gemaakt. Dat maakt het ook lastig. Een foute grap kan verwarrend of zelfs pijnlijk zijn. Sarcasme en subtiliteit is bijvoorbeeld nog niet voor de meeste jonge kinderen weggelegd. Zo hoorde ik ooit een vader tegen zijn ietwat verlegen en rustige meisje zeggen bij het wegbrengen naar school “De hele dag stil zitten en jezelf niet vies maken hoor”. Als volwassene begreep ik de grap, maar de kans was groot dat zijn dochter hem toch niet door had. Wanneer de grap aangedikt is, zou hij wel goed aan kunnen komen. Kijk ook altijd naar je kind: begrijpt hij het? Zo niet, leg het uit voordat er vergissingen ontstaan.

Als afsluiting drie tips:

  • Kinderen hebben andere humor dan volwassen, houd hier rekening mee.
  • Doe overdreven. Subtiliteit doet het hem niet voor kinderen.
  • Lach!

Lees meer over gek doen met je kind.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Emoties benoemen met de Sensicirkel

Emoties benoemen met de Sensicirkel

Mijn dochter is soms boos, heel erg boos. Dat is helemaal niet zo erg. Boos zijn is ook wel eens lekker. Tenminste, dat vind ík. Ik weet van mezelf vaak wel wat er aan de hand is, waarom ik boos word (en soms ook niet). Voor mijn dochter is dat veel lastiger. Ik zie...

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

De meeste mensen zijn niet racistisch. Zullen we daar mee beginnen? Want racisme, poeh. Een meer dan gevoelig onderwerp waar we vaak stilletjes omheen lopen. Niet omdat het ons niet interesseert, maar veel eerder omdat we niet weten wat we ermee moeten. Juist vanwege...

Wanneer verbinden met de ander pijn doet

Wanneer verbinden met de ander pijn doet

Verbinden met de ander, dat is waar we allemaal naar op zoek zijn. Erkenning, lief gevonden worden, de ander liefhebben, gezien worden, gehoord worden. Dat gaat niet altijd vanzelf. Hoe kun je van een pijnlijke naar een helende verbinding in drie stappen? Een fijne en...

Is je kind woest? Niets mis met een beetje temperament

Is je kind woest? Niets mis met een beetje temperament

Boze peuters, ze plakken jou graag achter het behang! Wil je kind in een boze bui van alles door het huis gooien? Zelfs de liefste, meest afgestemde ouders komen dit bij hun kind tegen. Energie moet eruit, dus helemaal voorkomen kun je het niet. Maar kinderen kunnen...

Boos op je kind? Je bent niet alleen

Boos op je kind? Je bent niet alleen

Een paar edities geleden schreef ik een column voor Kiind over mijn innerlijke boze heks. Over mijn eigen donkere kanten en hoe mijn kinderen die feilloos aan het licht brachten. Dat ik uit woede fantaseerde over gemene dingen. Niet over ‘achter het behang plakken’,...

Stop en realiseer: neem je emoties onder de loep

Stop en realiseer: neem je emoties onder de loep

Oei! Opschieten! Ik zie op de klok dat ik de illusie van zeeën van tijd op de voorochtend van de peutergym moet gaan opgeven. Laatste slok koffie en gauw de douche in. Zoonlief van net een jaar heeft andere plannen. Jammerend volgt hij me overal en het jammeren gaat...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0