Grapjes maken tegen kinderen

door Jannie

Kinderen hebben humor! Ze kunnen je foppen en halen allerlei gekkigheid uit. Als ouder kun je gerust meedoen. Je kunt humor zelfs binnen de opvoeding gebruiken. Het begint bij kiekeboe en een jaar of vijftien later vliegt het sarcasme je om de horen (maar dan hóór je het niet meer te begrijpen, dus doe geen moeite). Maar kun je alle grappen zomaar maken? En welke grappen zijn nu het leukst?

Humor in de opvoeding

Opvoeding is niet een zwaar thema van het ouderschap. Opvoeden is samen ontdekken waar elkaars grenzen liggen en die leren respecteren. Een portie humor kan hier absoluut bij helpen!
Word je bijvoorbeeld behoorlijk moe wanneer je kind voor de tweehonderdste keer ‘waarom’ vraagt? Zeg dan eens: “Ja hé, zoveel antwoorden zitten er niet in mijn hoofd hoor. Dan zou mijn hoofd veel groter moeten zijn en dan pas ik niet meer door de deur!”.

Je hoeft als ouder echt niet altijd de verstandigste te zijn. Je kunt prima een scheetkussen cadeau doen of samen met je kind een stuiver op de grond plakken en dan in de bosjes kijken wie erin trapt!


Dit keer geen vrije oefening, nee. Je moet een drol maken

De grappen top 7

Niemand lacht zoveel als kinderen. De soorten humor zijn te onderscheiden in zeker zeven categorieën. Na geheel onwetenschappelijk en bevooroordeeld onderzoek kwamen we tot de volgende top 7:

7 – De clown

De meeste clowns zijn eng, maar wanneer kinderen zelf de clown uithangen, dan is het lachen geblazen. Expres struikelen of botsen, gekke bekken trekken en een sapperdeflapjargon kenmerken deze categorie. Kinderen hebben er de grootste lol mee.

6 – Zelfverzonnen woorden

Het is beginnershumor, maar daarom niet minder interessant. Dreumesen en peuters kunnen soms zomaar zelf een woord verzinnen en lachen vervolgens om hun eigen grap. Doe gewoon mee, want lachen is gezond!

5 – Dramatiek

Dit soort grap vraagt was inspanning van de ouder en is heel handig in lastige situaties. Het is eigenlijk heel simpel: maak theater (of een musical! of een opera!) van de situatie. Doe bijvoorbeeld dramatisch een sterfscène na wanneer je geduwd wordt. Doe een butler na wanneer je kind steeds van alles van je vraagt en buig zo de situatie om. Er is slechts één voorwaarde: het moet vréselijk overdone zijn.

4 – Moppen tappen

Ken je de mop van de duizend spetters? Wanneer je kind dit zegt heb ik één advies: Bukken! Naast de bestaande moppen, gaan kinderen vaak ook eigen varianten maken. Zo moest ik vroeger uren luisteren naar mijn zusje. Haar optreden begon steevast met: “Jantje zegt…”.

3 – Omgekeerde wereld

Doe een sok om je oor en een sjaal om je voet. En, werkt het al? Zo niet, dan zit je met een sok om je oor naar het beeldscherm te staren. Je hebt wel publiek nodig hoor!
Deze grap is multi-inzetbaar. Wil je een boterham met pindakaas of een pindakaas met boterham? Nee, het is één voetballers en twee voetballer. Begin achterstevoren in een voorleesboek en kijk heel verbaasd als je gecorrigeerd wordt. Ook kinderen kunnen hier goed mee overweg en zullen dat zeker niet laten.

2 – Rijmpjes en liedjes

Heeft er wel eens een krokodil in je bil gebeten? Dan ben je het onfortuinlijke slachtoffer van rijmhumor. Dit genre is spelen met taal en daarom heel leerzaam. Ork ork ork, soep eet je met een…
Kinderen kunnen van een bestaand liedje een hilarische versie maken (of van een niet-bestaand liedje, voor de echte creatieveling). Ik heb in mijn jeugd heel wat absurde liedjes gehoord over kabouters die de gekste dingen deden (met dank aan de andere zus).

1 – Poep en plas(met stip!)

Een broodje poep, plassen in de plassen (hier wordt de rijmtechniek ook geraffineerd toegepast) en onderschat de windjes en scheetjes niet. Een ouder die hierom niet kan lachen, heeft een groot probleem. Ons advies voor deze zuurpruimouders: ga kleien met peperkoek en een beetje water. Op therapeutische wijze kun je hiermee boetseren. Dit keer geen vrije oefening, nee. Je moet een drol maken.

Welke grappen kun je beter laten?

Humor gaat om relativeren; juist om moeilijke situaties worden vaak grappen gemaakt. Dat maakt het ook lastig. Een foute grap kan verwarrend of zelfs pijnlijk zijn. Sarcasme en subtiliteit is bijvoorbeeld nog niet voor de meeste jonge kinderen weggelegd. Zo hoorde ik ooit een vader tegen zijn ietwat verlegen en rustige meisje zeggen bij het wegbrengen naar school “De hele dag stil zitten en jezelf niet vies maken hoor”. Als volwassene begreep ik de grap, maar de kans was groot dat zijn dochter hem toch niet door had. Wanneer de grap aangedikt is, zou hij wel goed aan kunnen komen. Kijk ook altijd naar je kind: begrijpt hij het? Zo niet, leg het uit voordat er vergissingen ontstaan.

Als afsluiting drie tips:

  • Kinderen hebben andere humor dan volwassen, houd hier rekening mee.
  • Doe overdreven. Subtiliteit doet het hem niet voor kinderen.
  • Lach!

Lees meer over gek doen met je kind.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

5 tips om conflicten tussen kinderen op te lossen

5 tips om conflicten tussen kinderen op te lossen

Je schatten van kinderen die continu conflicten hebben. Een punthoofd kun je ervan krijgen. Een hoge bloeddruk trouwens ook. Eva Bronsveld schreef het boek Samen spelen, wat nou delen? en geeft daarin tips hoe je je kinderen kunt leren zelf ruzies op te lossen. Of nog...

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Een baby op een potje. Het is voor veel mensen misschien even wennen. Maar het kan echt! Baby’s, hoe klein ook, geven zelf al aan dat ze moeten plassen of poepen. Je moet het alleen leren zien. In Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika is het helemaal niet iets...

Lekker Luierloos: Baby op het potje

Lekker Luierloos: Baby op het potje

Andere termen: Infant Potty Training, Diaper Free, Natural Infant Hygiene, Elimination Communication, Elimination Timing, en de Nederlandse term: Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC). Een moeder die borstvoeding geeft communiceert met haar baby door te letten op...

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

De kraamtijd. Kijk jij er weemoedig op terug? ‘Had ik maar meer in bed gelegen.’ ‘Had ik maar meer tijd genomen zelf te ontspannen.’ ‘Had ik maar meer vertrouwd op mijn gevoel.’ ‘Had ik maar langer gewoon alleen naar mijn baby gekeken’. Het liefst de hele dag. Ageeth...

Oneens als ouders? Pick your battles!

Oneens als ouders? Pick your battles!

Voor en tijdens je zwangerschap was je het misschien soms oneens met elkaar. Is jullie baby eenmaal geboren, dan kom je zonder twijfel verschillen van mening tegen. Hartstikke normaal, maar tegelijk ook best pittig om het oneens te zijn als ouders. Want het doet er...

Astara over opvoeden – Echt luisteren is moeilijk

Astara over opvoeden – Echt luisteren is moeilijk

Opvoeden is leuk en bijzonder. Maar wat kun je elkaar als ouder en kind soms in de weg zitten! Astara Lieuw-On bespreekt veelvoorkomende strubbelingen en geeft tips en inspiratie. Opvoeden: echt luisteren is moeilijk Sinds de dag dat ik ontdekte dat ik zwanger was is...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0