Column: Groen haar

door Liv den Duyn

‘Goh wat leuk!, is het een restje van de carnaval?’ De man wijst naar de haren van mijn dochter van 7. ‘Nou nee hoor, ze heeft gewoon groen haar,’ zeg ik hem.
Vandaag heeft ze groen haar en vorige week was het roze. Waarom? Nou dat roze haar had een reden. Op school werd ze met een meisje uit haar klas verward. Hier ergerde ze zich nogal aan en ze vroeg mij of ze haar haar mocht verven. Ik vond het eigenlijk wel heel slim gevonden als oplossing voor haar probleem en vroeg haar welke kleur ze dan graag zou willen. ‘Roze mam, dat lijkt me vet cool!’ Dat het meisje waarmee ze verward werd toevallig Pink heette deed er niet toe.

Zo gezegd zo gedaan: ik de volgende dag op de fiets naar de stad om een potje roze verf te scoren en ’s avonds verfden we haar haren flamingoroze. Lachen gieren brullen toen ze in de spiegel keek. Wat stond het haar gaaf!
De volgende dag moest ze natuurlijk naar school.

Trots als een pauw loopt ze over het schoolplein en later de klas in. Haar klasgenootjes kijken een beetje bedenkelijk, lachen en moeten even wennen. Toet doet het allemaal niets. Zij vindt het cool, dus is het cool, punt.


Zij vindt het cool, dus is het cool

’s Avonds in de speeltuin komt er een meisje van een jaar of 14 op haar afgelopen(ik zelf zit op een bankje verderop). Wat heb jij mooi haar zeg! Mijn dochter kijkt op en bedankt haar. ‘Dat je dat mag van je moeder!’ Het meisje kijkt me aan en vraagt of ik haar moeder ben en wanneer ik met ja antwoord vraagt ze me of ik haar niet wil adopteren. Ze wil al een hele tijd roze haar en mag het niet van haar moeder. Ik moet lachen en zeg haar dat ze gewoon moet blijven zeuren tot het wel mag. De aanhouder wint!

Ach, denk ik, wat maakt het nou uit? Als die kinderen dat nu leuk vinden laat ze dan toch! Hoe leuk is het als je als kind qua kleding en haardracht gewoon kan doen wat je zelf wilt? Waarom geen roze of groen haar? Waarom niet zelf je rok shirt en kousen bij elkaar scharrelen? Wat kan het mij als moeder schelen dat ze met een sterrenlegging, rood-met-witte-stippen kniekousen en panterschoenen loopt? Ze voelt zich er prettig in dus waarom niet? En dan daarbij, weet je hoe handig het is als je dat stukje aankleden ‘s morgens niet hoeft te regelen! Zeeën van tijd over om de plee eens te schrobben!

Het is maar goed dat er geen modepolitie rondloopt in het stadje waar wij wonen, want anders weet ik zeker dat we in het korte stukje fietsen naar school zeker vijf keer zouden zijn aangehouden. Niks klopt en alles is fout.

Met carnaval geniet iedereen omdat hij gekke kleding aan mag trekken en eindelijk eens lekker los kan gaan. Nu is fout opeens juist goed. Hoe fouter hoe beter zelfs! Stiekem moet ik lachen en vraag me af: Waarom maar een paar dagen per jaar fout?

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Jongens mogen zacht zijn

Jongens mogen zacht zijn

Echt stoer zijn, wat betekent dat eigenlijk? En krijgen jongens daar wel voldoende ruimte voor? ‘Stoer, wat is dat eigenlijk?’ Ik kijk mijn zoons hoopvol aan, op zoek naar een invalshoek voor dit artikel. ‘Kweenie,’ mompelt de oudste (Luka, 7). ‘Iemand die een...

Wat is genderneutraal opvoeden nou weer?

Wat is genderneutraal opvoeden nou weer?

Als je zwanger bent, is de eerste vraag vaak: 'Weet je al wat het wordt?' Het geslacht van je kind lijkt in onze cultuur het belangrijkste onderdeel van het mensje in wording. Nogal beperkend. Genderneutraal is een term die je nu steeds vaker hoort. Er wordt...

Column: Het uitstrijkje

Column: Het uitstrijkje

"Meiden, we moeten opschieten want ik moet om acht uur even bij de dokter zijn voor een uitstrijkje." Mijn dochter van zeven vraagt wat een uitstrijkje is. Ik leg uit dat bij iedere vrouw vanaf dertig jaar om de vijf jaar een uitstrijkje...

Vier het moederlijf: Wat een fijne tijd om vrouw te zijn!

Vier het moederlijf: Wat een fijne tijd om vrouw te zijn!

Wat betekent het om tegenwoordig een vrouw te zijn? Er zijn steeds meer jonge vrouwen (en trouwens ook mannen) die expliciet beweren feminist te zijn. Op school leerde ik over de vrouwenrechtenbeweging tijdens geschiedenisles en ik merkte al gauw dat ik me er niet...

Hoe praat je over leuke en niet-leuke geheimen?

Hoe praat je over leuke en niet-leuke geheimen?

Geheimen kunnen soms fijne spanning geven. Dat gevoel van jij-en-ik, wij weten hoe het zit. Maar geheimen kennen ook een donkere kant. Wanneer is het voor een kind leuk om een geheimpje te hebben, en wanneer wordt het een last? En hoe kunnen wij helpen om het...

Genderneutrale kleding slaat wél ergens op

Genderneutrale kleding slaat wél ergens op

De paniek slaat toe want Hema zal z'n kleding gaan verkopen zonder roze en blauwe labeltjes. 'Dat gaat wel erg ver', wordt er geroepen. Hoezo dan eigenlijk? Bij deze zetten we op rij wat ouders als voordelen noemen van het weglaten van de labels. Waarom is het beter...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0