Hoe maak je je focus op groener leven?

door Christel Rengers

Wil je zelf ook graag duurzamer en groener te leven, maar weet je niet waar te beginnen? Wij hebben in de afgelopen jaren ont-zet-tend veel artikelen geschreven over groen en duurzaam leven. En daar zijn we best trots op! Uit al deze artikelen hebben we zeven tips voor je geselecteerd. Of eigenlijk moet ik zeggen: zeven onderwerpen en bérgen tips. Komt ie.

Het begint bij de drie R-en

Ben je al bekend met de drie R-en? Reduce, re-use en recycle. Of anders gezegd: verminder, hergebruik of hergebruik de grondstoffen. Het draait vooral om de volgorde.

Reduce

Zo begin je met reduce door kritisch te consumeren en je bewust af te vragen of je het wel echt, echt, echt nodig hebt. Wat iemand wel of niet nodig heeft is per persoon verschillend. Iets wat voor de jou pure luxe is, is voor de ander misschien wel broodnodige ontspanning. Bepaal het dus vooral zelf en laat je niet leiden door de keuzes van anderen. Groen leven en vooral het volhouden werkt alleen als iets bij je past. Is een composttoilet niets voor jou doe het dan in godsnaam niet.

Re-use

Maar misschien is wasbaar maandverband iets wat je wel wil overwegen? Tip: Op ons Kiindfestival kun je wasbaar maandverband (en andere duurzame producten) eens van dichtbij bekijken. Goed moment om je te laten informeren en te ontdekken of het bij je past. Heb je een dochter, dan is het gebruik van wasbaar maandverband een prachtige manier om duurzaamheid voor te leven.

Heb je besloten dat je een bepaald artikel echt nodig hebt, ga dan op zoek naar de meest duurzame variant. Bijvoorbeeld door voor tweedehands te kiezen (re-use). Onze tips waar je mooie kleding en speelgoed tweedehands kunt scoren lees je hier. Re-use kun je ook toepassen door zelf oude spullen naar je lokale kringloopwinkel te brengen, te kopen en verkopen via marktplaats en koopjeshoeken of door je spullen bij de weggeefwinkel te brengen.

Recycle

Als laatste blijft dan recycle over. Alles wat je niet kunt hergebruiken, weggeven of verkopen probeer je zo verantwoord mogelijk af te laten voeren door het op de juiste plek in te leveren. Elke gemeente heeft tegenwoordig op de website staan wat je waar kunt inleveren. Behalve bij de gemeente kun bijvoorbeeld oude apparaten en lampen ook op ander plekken inleveren. Op de website van Wecycle kun je je postcode invoeren waarna je een lijstje krijgt met adressen. Het inleveren kan op veel meer plekken dan je denkt. Is iets stuk maar misschien nog wel te repareren? Ga dan eens met je kinderen naar een Repair Café. Dat is nog leerzaam ook.

Opruimen

Opruimgoeroe Marie Kondo verkondigde het al jaren geleden. Maar nu is ook wetenschappelijk bewezen dat het leegruimen (reduse) van overvolle kasten en het schoonvegen van agenda’s echt gelukkig maakt. Dat je gelukkiger wordt van opruimen kan ik beamen. Ik ben er dol op en krijg er inderdaad een goed gevoel van. Het voelt na het opruimen alsof ik meer lucht, overzicht en een stuk meer waardering voor ons huis en de (resterende) spullen heb. Het boek van Marie Kondo las ik als fanatiek opruimer al jaren terug, waarna ik als een wervelwind door het huis ging. Met een man en zoon die graag en veel verzamelen is mijn voorliefde voor opruimen niet alleen prettig voor mij maar ook bittere noodzaak. Ons huis slibt anders gewoon dicht. Het liefst ruim ik op zonder hen, want élk ding dat zij in handen krijgen moet bekeken, besproken en gekoesterd worden.

Zo was afgelopen Koningsdag een zeer heftige exercitie in ons gezin toen ik besloot de oude kleding van mijn zoon te verkopen. Hij mocht een paar favorieten kiezen voor in zijn herinneringendoos (zomaar wegdoen kan hier echt niet) en de rest zou naar andere kinderen gaan. Die er overgelukkig mee zouden zijn, benadrukte ik. Tijdens het opruimen ontdekte hij per ongeluk alle knuffels die ik in de loop der jaren naar zolder heb verhuisd en was enorm verbolgen over het feit dat ze al die jaren zielig in een doos hadden gezeten! Je begrijpt, diezelfde avond begroef hij zichzelf voor het slapen gaan onder een knuffelberg.

Declutteren

Heb jij net als mijn man en zoon ook moeite met opruimen? Lees dan ‘Weg met troep: 365 dagen declutteren’. Wie weet helpt het je een beetje bij het reduceren van je spullen.

Nog een stapje verder gaat Judith de Leeuw in haar documentaire Overal spullen. Zij besluit op een dag om haar huis helemaal leeg te halen en al haar spullen te tellen, te sorteren en een stickertje te geven. Een gênant herkenbare film over de hoeveelheid van spullen in een gezin. Ik keek hem natuurlijk met mijn mannen om ze te inspireren eens wat spullen weg te doen. In editie THUIS – op duurzaam papier – vind je trouwens een interview met Judith de Leeuw.

Duurzame cadeaus

Verjaardagen, sinterklaas en kerst zijn bij uitstek momenten waarop je een duurzame keuze kunt maken. Zo vertelt Annemieke hoe je kunt kiezen voor duurzame cadeaus en waar je ze vindt. Zelf stel ik elk jaar een duurzaam kerstpakket samen voor onder de boom. De doos gebruik ik elk jaar opnieuw en de inhoud kun je zo duurzaam maken als je wil. Wij stoppen er graag een film, pyjama, kerstmok en de ingrediënten voor chocolademelk in. Vorig jaar ging er ook nog een luisterboek bij wat zeer gewaardeerd werd. Het kerstpakket is hier al jaren een hit waar elk jaar naar uitgekeken wordt. Ook het sinterklaasfeest kun je verduurzamen. Fijne bijkomstigheid is dat uit dit soort cadeaus al snel tradities ontstaan waar kinderen elk jaar naar uit kijken. Voor je het weet vragen ze of er dit jaar weer een kerstpakket onder de boom ligt, ze weer een bonnenboekje krijgen of een privé-pak hagelslag.

Wasbare luiers

Het gebruiken van wasbare luiers ligt natuurlijk voor de hand. Omdat ze zo goed passen bij een duurzaam leven staan ze toch tussen de tips. Niet alleen zijn ze dus reuze duurzaam, ze zien er ook nog eens hip uit. De tijd van de saaie plastic strikluier is echt voorbij. Waarom wasbare luiers niet vies, zielig, duur, milieuonvriendelijk of een gedoe zijn lees je in ‘Waarom wasbare luiers best een optie zijn’ en in ‘Billetjes in wasbare luiers’. Wil je nog een stapje verder kies dan voor Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC) en sla gewoon de hele luierfase over. Duurzaam voor durfals!

Groen schoonmaken

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer eco schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Je huis verantwoord schoonmaken wordt ook steeds gangbaarder. Nog duurzamer en goedkoper is het om zelf je schoonmaakmiddelen te maken. Gewoon zoals oma dat deed. Maak je eigen wasmiddel, handzeep, tandpasta, allesreiniger of vaatwasmiddel. Het verzorgen van je kinderen kan ook lekker groen en simpel. Met deze vier verantwoorde producten heb je alles in huis. Of kies voor ecologische producten. Wil je meer weten over chemicaliën in je producten? Kijk dan dit filmpje:

Duurzame kleding

Ook het kiezen van kleding voor je kinderen en jezelf kan duurzaam. Niet alleen is de productie van textiel zeer belastend voor het milieu er zitten heel vaak chemicaliën en pesticiden in die niet goed zijn voor onze gezondheid. Op Allesduurzaam.nl en Goedewaar.nl vind je meer informatie en kun je gemakkelijk nagaan of jouw merk wel duurzaam is. Omdat er op het gebied van kleding zoveel heel veel keurmerken zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer. Een keurmerk wat veel aspecten meeweegt is GOTS (Global Organic Textile Standard). Dit is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel. Kleding en textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Het percentage vind je terug in het etiket. Vanaf het oogsten van de grondstoffen tot aan de verpakking en distributie moet er voldaan worden aan de gestelde standaard. Daarnaast gelden er ook sociale criteria zoals een minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving. Voldoet je kledingstuk aan dit keurmerk, dan weet je dat het op verschillende vlakken goed zit.

Betrek je kinderen erbij

Kinderen zijn zich tegenwoordig een stuk bewuster van wereldvraagstukken als klimaatverandering, watervervuiling en duurzaam leven. Zo bewust zelfs dat uit een recent rapport blijkt dat kinderen tussen negen en twaalf jaar zich veel zorgen maken over onze planeet, schreef Anna van Dijk voor Kiind. Volgens het rapport willen ze graag iets bijdragen, maar weten ze vaak niet goed hoe. Anna: “Daar staat je kind dan, vol vragen over broeikaseffect, biologisch eten en groene stroom. En jij wil het natuurlijk zo goed mogelijk uitleggen. Hoe doe je dat als ouder op de beste manier?” In Anna’s artikel Wat begrijpen kinderen van duurzaam leven lees je er meer over. Praktische tips om vandaag nog mee te beginnen inclusief boekentips vind je in het stuk Kinderen redden de aarde met milieubewustzijn.

Wanneer je kijkt naar alle initiatieven die worden aangedragen op Duurzame Dinsdag, dan weet je dat duurzaam leven allang niet meer iets is voor geitenwollensokkentypes. Ik kies zelf het liefst voor de ooit door Lisette Kreischer geïntroduceerde term: Ecofabulous. Want voor de aarde zorgen is pretty darn fabulous vind ik.

Meer lezen

Deze lifestylegids is een must have voor iedereen die groener en duurzamer wil leven:
Dit is een goede gids, Marieke Eyskoot

Andere fijne aanraders:

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Allesduurzaam.nl

Goedewaar.nl

Opgeruimd!, Marie Kondo

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Wonen in een yurt, en blijven dromen

Wonen in een yurt, en blijven dromen

Wat als je droomt van een leven in een meer natuurlijk ritme, in het bos? En wat als het niet bij dromen blijft, maar je het echt gaat doen? Anouk Tates van Het Boshuis is zo iemand. We mochten voor het zomernummer bij haar op bezoek (kijk uitgebreid binnen in het...

Waarom je kind juist mee kan naar de klimaatmars

Waarom je kind juist mee kan naar de klimaatmars

Van begaan met de natuur tot moedeloos over het klimaat. Hoe begeleid je je kind tot een betrokken burger die wel vertrouwen houdt in een mooie wereld?  Kinderen houden van de natuur  Kinderen - ik denk alle kinderen - houden van de natuur. Ze voelen dat zij...

Hoe gebruik je wasbare billendoekjes?

Hoe gebruik je wasbare billendoekjes?

Ik kan best wel schrikken als we weer een volle vuilniszak in de kliko gooien. Daarom driewerf hoera voor alles wat ook wasbaar kan! Wasbare luiers, maandverband, zoogcompressen... en wasbare (billen)doekjes! Overstappen van wegwerp naar wasbaar is een verandering in...

Verbeter de wereld, luister naar de kinderen

Verbeter de wereld, luister naar de kinderen

We kunnen de wereld nog wel een stukje mooier maken. En gezonder. Waarom zou je daarvoor luisteren naar kinderen? Wij moeten ze toch nog alles leren? Dag van de Aarde De Dag van de Aarde (oftewel Earth Day) is ontstaan in de Verenigde Staten in 1970 en is sindsdien...

Leer kinderen wat ze eten (zodat ze opgroeien tot betrokken mensen)

Leer kinderen wat ze eten (zodat ze opgroeien tot betrokken mensen)

'Wat als het dier dat ik eet, een vriend is van een dier dat ik ken?’ Zorgelijk keek onze zoon ons aan, die zomeravond jaren geleden. Een paar dagen eerder hadden we twee kuikentjes in huis gehaald om groot te brengen en nu lag er een stukje kipfilet op ons bord....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0