Vaak hoor ik ouders van dreumessen of peutertjes zeggen dat ze het zo jammer vinden dat ze te laat de draagdoek hadden ontdekt. Ze vinden het er zó handig uitzien en met spijt denken ze aan die moeilijke momenten wanneer de draagdoek handig was geweest: als de oudste aandacht wil – maar de jongste niet losgelaten wil worden, tijdens het koken, op vakantie, die keer dat ze met de trein naar opa en oma gingen, vanwege de reflux, tijdens het doorkomen van de tandjes, noem maar op.
Anderzijds hoor ik opmerkingen over hoe belachelijk het is dat een kind dat prima kan lopen nog in een doek op de rug gehesen wordt. Tijd dus dat het fenomeen ‘peuterdragen’ de aandacht krijgt. Want ook na het eerste jaar kan het dragen van je kindje in een draagdoek heel praktisch en gezellig zijn.
Waarom zou je ‘peuterdragen’?
Net zoals dreumessen, peuter en kleuter regelmatig in de wandelwagen of buggy zitten, zijn er dus ook nog altijd redenen voor zo’n kleintje om in de draagdoek te gaan. Kinderen worden simpelweg moe van lopen. Natuurlijk zullen ze geleidelijk aan moeten wennen aan (langere stukken) zelf lopen, maar dan nog is er een moment dat het voor de ouder duidelijk is dat het kind beter even kan rusten, in de draagdoek bijvoorbeeld.
Ook oudere kinderen kunnen overprikkeld raken. Voor hoog-sensitieve kinderen of kinderen met AD(H)D kan een omgeving al snel teveel zijn, maar ook andere kinderen kunnen behoefte hebben aan geborgenheid in een drukke omgeving. De draagdoek is dan een snel middel om deze geborgenheid en afscherming te bieden aan je kind.
Met een rond rennende peuter heb je vaak ogen te kort en veel peuters worden door hun ouders benoemd als weglopertjes. Het is vooral voor de ouder dan een opluchting wanneer je je kind ook even veilig op je rug kwijt kan. Je kunt simpelweg niet altijd alles in de gaten houden.
De voordelen
Juist wanneer je kind steeds vaker en meer zelf loopt is het vaak praktischer om een draagdoek in je tas te stoppen -voor het geval dat- in plaats van een buggy mee te nemen -voor het geval dat-. In het openbaar vervoer bijvoorbeeld: het in- en uitstappen, het trotseren van (rol)trappen en een plaatsje bemachtigen in de trein, metro, tram of bus gaan gemakkelijker zonder wagen. Daarnaast zijn bepaalde terreinen zoals het strand of andere natuurplekken voor veel wandelwagens moeilijk begaanbaar. Ook op drukke plekken zoals festivals, winkelcentra, markten, dierentuinen, pretparken en dergelijken kun je je een stuk beter door de menigte manoeuvreren met je kind in de draagdoek dan met een wandelwagen. Wanneer je de draagdoek meeneemt naar een pretpark hoef je bovendien niet je wagen onbewaakt achter te laten zodra je samen een attractie in gaat.
De geborgenheid die kinderen soms nog nodig hebben op peuter- en kleuterleeftijd is uiteraard ook heel gemakkelijker te bieden met een draagdoek.
Is dat nu zwaar?
De eerste zes maanden voelt een babytje in een goed geknoopte draagdoek werkelijk gewichtloos. Dat is natuurlijk op een gegeven moment niet meer zo. Toch blijft het verbazend licht, zeker wanneer er een stevige peuter-proof draagdoek gebruikt wordt. De truc is goed knopen: je kind heel dicht tegen je aan en de stof goed gespreid voor een optimale verdeling van het gewicht. Op deze manier kan ik mijn kleuter nog prima een half uur dragen, terwijl ik een trekkersrugzak van dit gewicht niet eens op mijn rug krijg. Het gewicht van je kind is niet te vergelijken met hetzelfde gewicht aan levensloze massa.
Daarnaast groei je erin mee. Wanneer je je kleintje van baby af aan draagt train je geleidelijk aan je spieren. Ook daarom is het dragen van een ouder kindje niet zo zwaar als je aanvankelijk zou denken. Een leuke bijkomstigheid voor de ouders die reeds dragen dus, maar ook onervaren dragers zullen zien dat het dragen van een peuter minder zwaar is dan het lijkt.
Voorkom rugklachten
Het trainen van je rugspieren, is belangrijk bij het voorkomen van rugklachten. Ook een goede conditie van de buikspieren is daarvoor nodig. Je kunt zelf het beste je conditie bepalen en aanvoelen hoeveel je wel en niet aan kunt. Wanneer je na twintig minuten dragen je spieren vermoeid voelt raken, stop dan ook met dragen. Het leuke bij het dragen van dreumessen en peuters, is dat ze in die twintig minuten rustig zitten al weer voldoende nieuwe energie hebben gekregen om lekker zelf verder te lopen.
Vele ouders ervaren ook dat ze automatisch hun houding corrigeren wanneer ze dragen en dus ineens keurig rechtop lopen. Een goede rechte houding voorkomt dat je rugklachten krijgt na of tijdens het dragen. Het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert.
Welke doek dan?
De meest bekende draagdoek zijn de elastische (tricot) knoopdoeken en kokers van hetzelfde materiaal. Deze doeken zijn meestal echter minder geschikt om oudere kinderen in te dragen. Doeken die goed bestand zijn tegen het oplopende gewicht van oudere kinderen zijn bijvoorbeeld geweven (niet elastische) knoopdoeken, maar ook stevige meitai’s met een groter zitje of andere Aziatische dragers, ergonomische draagzakken, torsodragers of bijvoorbeeld slings. Welke doek bij jullie past is afhankelijk van waarvoor je hem wilt gebruiken. Een voorbeeld:
Een dreumes dat het lopen echt onder de knie heeft zal dit het liefst ook buiten zelf willen doen. En geef hem eens ongelijk. Maar tegelijkertijd is die wereld die hij aan het verkennen is nog best eng en is het lopen best vermoeiend. Je kind zal om de vijftien minuten zelf willen stappen, vast gehouden worden, zelf stappen, vastgehouden worden, etcetera. Voor dit soort ‘erin, eruit’ momenten is een korte knoopdoek of sling erg handig, maar omdat deze doek asymmetrisch gedragen wordt, is deze doek juist weer minder geschikt om peuters een langere periode in te dragen.
Nu nog aanschaffen?
Een draagdoek kan al snel 50 tot 100 euro kosten. Best een uitgave voor een doek als je twijfelt over of je hem wel veel gaat gebruiken. De meeste doeken zijn echter kwalitatief zo goed dat een tweedehands doek een goede overweging is. Op die manier kom je snel aan een goede doek voor 30 euro.
Vrijheid
Vergeet niet dat je kind op de eerste plek vooral vrij moet kunnen rondlopen om zich motorisch te ontwikkelen en de wereld om zich heen te kunnen verkennen. Neem ook de tijd om op het tempo van je kind buiten rond te wandelen. Als je kind bij elk bloemetje wil stilstaan, dan doe je gezellig mee. Zo leert je kind de omgeving kennen en leert hij de omgeving te vertrouwen. Maar voor al die momenten dat het teveel is voor je kind – te druk of te vermoeiend of het jou uiteindelijk toch te lang duurt, kan het fijn zijn om een draagdoek te hebben.