Haren wassen doe je zo!

door Nelleke Bos
Weleda Kids

Haren wassen – voor jonge kinderen kan dit best spannend zijn. Want hoewel de meeste kinderen dol zijn op water, protesteren ze vaak tegen het haren wassen. Eigenlijk gaat het vooral om het risico op water in de oogjes, of – ieuw! – prikkende shampoo.

Haren wassen kun je gelukkig heel leuk maken. Hoe dan?

1 Watervrij maken

Om veel meer redenen dan alleen het haren wassen is het slim en fijn om je kind watervrij te maken. Als je kind watervrij is, durft het meer, en kan het later met meer plezier en souplesse leren zwemmen. Ook onder de douche is het prettig voor je kind om niet bang te zijn voor water in het gezicht en in de ogen. Het haren wassen wordt daardoor ook een veel gezelligere beleving. Zeker als je je kind een uiterst zachte, milde shampoo geeft.

Watervrij maken doe je liefst al vanaf de geboorte. Water is het meest vertrouwde element voor een jonge baby. Als je aandachtig met het badderen omgaat, blijft je kind dat vertrouwen in water houden. Heerlijk!

Al vanaf ongeveer drie maanden na de geboorte kun je beginnen met ouder-en-kindzwemmen, waarmee je samen met je kind op een liefdevolle manier het contact met water houdt. Zo ervaart je kind dat het water een fijne plek is waar hij zich kan ontspannen.

Ook met een peuter is dit speelse ‘zwemmen’ een fijne, veilige vorm voor het watervrij maken.

Zwemmen met je baby of peuter is overigens ook iets waar vaders vaak enorm van genieten. De combinatie van speelsheid en verzorging gaat veel vaders heel gemakkelijk af.

Weleda kids

2 Spelen!

Spel is voor elk kind de ultieme manier om zich iets eigen te maken. Spelen met water is dus de ideale manier om je kind vertrouwen in het water te geven. Kun je je kind uitnodigen tot spelen met water, dan ben je er zo. Meedoen met zelfbedacht waterspel werkt al geweldig. Maak ook eens maffe kapsels in elkaars natte haar: punk, alles naar voren, of helemaal wild. Met nat haar kun je grappige dingen doen, en zo went je kind ongemerkt aan het water op zijn hoofd, en in zijn gezicht. Een schuimbaard of pruik van de shampoo werkt op de lachspieren. Of laat je nat sproeien door je kind – hilarisch natuurlijk! Zo kun je stap voor stap de rollen omdraaien en je kind nat sproeien, zodat hij vertrouwd raakt met water.

Zeker in de peuterleeftijd kan een periode ontstaan waarin je kind minder durft dan voorheen. De onbevangenheid waarmee een dreumes overal op afgaat, verandert. Wat hij eerder zonder nadenken deed, wordt plots eng. Een peuter krijgt te maken met nieuwe angsten: het donker, monsters, en ook water staan hoog in de top tien. Die angsten gaan ook gewoon weer voorbij. Zorg juist met je peuter en kleuter voor veel speelsheid. Je wilt je kind immers positieve ervaringen blijven geven met water.

3 Regie houden

Voor kinderen kan het spannend zijn als ze geen eigen regie hebben over wat er gebeurt. Zodra ze aanvoelen dat iets ‘moet’ van jou, kun je rekenen op verzet. Zeker als het over hun eigen lichaam gaat, helpt het hen om zelf te kunnen kiezen en meehelpen of meewerken. ‘Consent’ dus, eigenlijk: je kind mag over zijn eigen lichaam beschikken, en dus ook stem hebben in wie hem aanraakt en waar hij in meegaat.

Het is fijn als je je kind helpt om zich zeker te voelen in het water, of dat nu in een zwembad of onder de douche is.

4 Zelf haren wassen

Of je nu gezwommen hebt, of dat je thuis in bad of onder de douche gaat: haren wassen hoort erbij. Na het zwemmen kun je samen douchen en meteen even de haren wassen, zodat het een vertrouwde handeling wordt. Bij je baby volstaat water in de regel, met een dreumes kun je kiezen voor de zachte Calendula Shampoo & Douchecrème. Goed nieuws voor de Weleda-fans, want vanaf nu* is er de Kids 2in1 Shampoo & Body Wash, met guitige plaatjes van een nijlpaard, zeehond of dolfijn. Voorheen plakte je misschien een vrolijke sticker op de in kleuterogen zo ‘gewone’ Weleda Calendula shampoo om je kind ook tegemoet te komen, dus dat hoeft niet meer.

Als je kind vertrouwd is met water in de ogen, zal het haren wassen echt een gezellig moment zijn. Als extra hulpje kun je natuurlijk een washandje op de ogen leggen terwijl je de shampoo uitspoelt, of je kind een doucheklep geven. De belangrijkste succesfactor blijft toch gewoon het vertrouwen.

*nu: sinds 24 juli verkrijgbaar. Vraag ernaar bij je drogist of natuurwinkel, ze kunnen het ook gezellig bestellen voor je.

Deze productie is gemaakt in samenwerking met Weleda, en bevat 100% onze content. We werken alleen samen met toffe duurzame bedrijven waar we volledig achter kunnen staan. Lees hier meer.

Tips voor het badderen van je baby

Verzorging van je baby: een liefdevol moment

Zwangerschapshaptonomie: meer dan voorbereiding op de bevalling

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Is kinderopvang schadelijk?

Is kinderopvang schadelijk?

Kinderopvang is in enkele jaren tijd iets heel normaals geworden. Slechts 1 generatie terug was het allesbehalve gangbaar om kinderen meer dan een paar ochtenden per week op een andere plek dan thuis te laten spelen. Ook ik ben een kind van mijn tijd en heb dankbaar...

Babymassage is rustgevend voor je kleintje

Babymassage is rustgevend voor je kleintje

Een beetje rustig aan doen is wel fijn, want er valt voor een baby heel wat te verwerken: je zal maar net geboren zijn! Dus kijk eens of je, als je met hem omgaat of hem verzorgt, terug kan gaan ‘in de eerste versnelling’. Misschien voelt dat wat sloom, maar je zal...

4 tips voor het masseren van je baby

4 tips voor het masseren van je baby

Door je baby te masseren kun je hem laten ervaren waar zijn grenzen zijn. Op deze manier leert je kind waar hij begint en eindigt. Psycholoog en psychotherapeut Piet Weisfelt zegt over de eerste zes maanden van een kind: 'De meeste communicatie bestaat uit voeding en...

EHBO uit de natuur

EHBO uit de natuur

Soms kun je met wat ouderwetse wijsheid heel wat verlichting geven aan een verkoudheid of kun je een wondje behandelen. De natuur is een rijkgevulde EHBO-trommel. Wat heb je daarvoor nodig? Een beetje kennis, gezond verstand en flower power! En dat is best wel down to...

Je kind lekker in haar vel in 10 tips

Je kind lekker in haar vel in 10 tips

Het is van levensbelang dat je kind lekker in zijn of haar lijf zit. Daarom geeft Esther Arends, grondlegger van het lesprogramma Reis door het Lichaam, tien tips die je vandaag nog uit kunt proberen. Verlangzaam. Begin met verlangzamen. Misschien is dit niet eens per...

Waarom je je baby niet facing forward draagt

Waarom je je baby niet facing forward draagt

Als je je baby draagt, houd je hem buik tegen buik, hart tegen hart. Maar soms krijg je de indruk dat je kind meer wil zien van de wereld. Toch is het af te raden om je baby achterstevoren in de draagdoek te laten zitten. Facing forward dragen heeft namelijk een...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0