Haren wassen doe je zo!

door Nelleke Bos

Haren wassen – voor jonge kinderen kan dit best spannend zijn. Want hoewel de meeste kinderen dol zijn op water, protesteren ze vaak tegen het haren wassen. Eigenlijk gaat het vooral om het risico op water in de oogjes, of – ieuw! – prikkende shampoo.

Haren wassen kun je gelukkig heel leuk maken. Hoe dan?

1 Watervrij maken

Om veel meer redenen dan alleen het haren wassen is het slim en fijn om je kind watervrij te maken. Als je kind watervrij is, durft het meer, en kan het later met meer plezier en souplesse leren zwemmen. Ook onder de douche is het prettig voor je kind om niet bang te zijn voor water in het gezicht en in de ogen. Het haren wassen wordt daardoor ook een veel gezelligere beleving. Zeker als je je kind een uiterst zachte, milde shampoo geeft.

Watervrij maken doe je liefst al vanaf de geboorte. Water is het meest vertrouwde element voor een jonge baby. Als je aandachtig met het badderen omgaat, blijft je kind dat vertrouwen in water houden. Heerlijk!

Al vanaf ongeveer drie maanden na de geboorte kun je beginnen met ouder-en-kindzwemmen, waarmee je samen met je kind op een liefdevolle manier het contact met water houdt. Zo ervaart je kind dat het water een fijne plek is waar hij zich kan ontspannen.

Ook met een peuter is dit speelse ‘zwemmen’ een fijne, veilige vorm voor het watervrij maken.

Zwemmen met je baby of peuter is overigens ook iets waar vaders vaak enorm van genieten. De combinatie van speelsheid en verzorging gaat veel vaders heel gemakkelijk af.

Weleda kids

2 Spelen!

Spel is voor elk kind de ultieme manier om zich iets eigen te maken. Spelen met water is dus de ideale manier om je kind vertrouwen in het water te geven. Kun je je kind uitnodigen tot spelen met water, dan ben je er zo. Meedoen met zelfbedacht waterspel werkt al geweldig. Maak ook eens maffe kapsels in elkaars natte haar: punk, alles naar voren, of helemaal wild. Met nat haar kun je grappige dingen doen, en zo went je kind ongemerkt aan het water op zijn hoofd, en in zijn gezicht. Een schuimbaard of pruik van de shampoo werkt op de lachspieren. Of laat je nat sproeien door je kind – hilarisch natuurlijk! Zo kun je stap voor stap de rollen omdraaien en je kind nat sproeien, zodat hij vertrouwd raakt met water.

Zeker in de peuterleeftijd kan een periode ontstaan waarin je kind minder durft dan voorheen. De onbevangenheid waarmee een dreumes overal op afgaat, verandert. Wat hij eerder zonder nadenken deed, wordt plots eng. Een peuter krijgt te maken met nieuwe angsten: het donker, monsters, en ook water staan hoog in de top tien. Die angsten gaan ook gewoon weer voorbij. Zorg juist met je peuter en kleuter voor veel speelsheid. Je wilt je kind immers positieve ervaringen blijven geven met water.

3 Regie houden

Voor kinderen kan het spannend zijn als ze geen eigen regie hebben over wat er gebeurt. Zodra ze aanvoelen dat iets ‘moet’ van jou, kun je rekenen op verzet. Zeker als het over hun eigen lichaam gaat, helpt het hen om zelf te kunnen kiezen en meehelpen of meewerken. ‘Consent’ dus, eigenlijk: je kind mag over zijn eigen lichaam beschikken, en dus ook stem hebben in wie hem aanraakt en waar hij in meegaat.

Het is fijn als je je kind helpt om zich zeker te voelen in het water, of dat nu in een zwembad of onder de douche is.

4 Zelf haren wassen

Of je nu gezwommen hebt, of dat je thuis in bad of onder de douche gaat: haren wassen hoort erbij. Na het zwemmen kun je samen douchen en meteen even de haren wassen, zodat het een vertrouwde handeling wordt. Bij je baby volstaat water in de regel, met een dreumes kun je kiezen voor de zachte Calendula Shampoo & Douchecrème. Goed nieuws voor de Weleda-fans, want vanaf nu* is er de Kids 2in1 Shampoo & Body Wash, met guitige plaatjes van een nijlpaard, zeehond of dolfijn. Voorheen plakte je misschien een vrolijke sticker op de in kleuterogen zo ‘gewone’ Weleda Calendula shampoo om je kind ook tegemoet te komen, dus dat hoeft niet meer.

Als je kind vertrouwd is met water in de ogen, zal het haren wassen echt een gezellig moment zijn. Als extra hulpje kun je natuurlijk een washandje op de ogen leggen terwijl je de shampoo uitspoelt, of je kind een doucheklep geven. De belangrijkste succesfactor blijft toch gewoon het vertrouwen.

*nu: sinds 24 juli verkrijgbaar. Vraag ernaar bij je drogist of natuurwinkel, ze kunnen het ook gezellig bestellen voor je.

Deze productie is gemaakt in samenwerking met Weleda, en bevat 100% onze content. We werken alleen samen met toffe duurzame bedrijven waar we volledig achter kunnen staan. Lees hier meer.

Tips voor het badderen van je baby

Verzorging van je baby: een liefdevol moment

Zwangerschapshaptonomie: meer dan voorbereiding op de bevalling

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Wanneer je kinderen krijgt is het altijd handig om een goed gevulde EHBO-trommel te hebben. Tijdens het ontdekken van de wereld vallen er nu eenmaal soms gewonden. Daarnaast worden kinderen wel eens ziek en wil je misschien niet direct naar medicatie grijpen. Naast de...

Vies is zo gek nog niet

Vies is zo gek nog niet

Er is niets heerlijker dan een van de eerste echte lentedagen door te brengen in het park. Picknickkleed mee, appelsap en biscuits; succes gegarandeerd! Dat daarmee ook water en – hele bergen – zand op het menu staan, nemen wij op de koop toe. Er is altijd...

Je kind lekker in haar vel in 10 tips

Je kind lekker in haar vel in 10 tips

Het is van levensbelang dat je kind lekker in zijn of haar lijf zit. Daarom geeft Esther Arends, grondlegger van het lesprogramma Reis door het Lichaam, tien tips die je vandaag nog uit kunt proberen. Verlangzaam. Begin met verlangzamen. Misschien is dit niet eens per...

Duurzame kleding voelt goed

Duurzame kleding voelt goed

Kleine kinderen hebben nog een erg dunne, zachte en dus gevoelige huid. Voor hen is het nog belangrijker dan voor volwassenen om niet in aanraking te komen met gifstoffen. Voor het maken van katoen worden veel gifstoffen gebruikt. Je kunt je indenken dat dit niet fijn...

Verzorging van je baby: een liefdevol moment

Verzorging van je baby: een liefdevol moment

Natuurlijk zorg je graag dat je baby fris en schoon is. Maar de verzorging van je baby is zoveel meer dan een washand en een schone luier. Verzorging van je baby is eigenlijk een liefdesverklaring van de ouder naar het kind: ‘ik houd van jou en doe er alles aan om jou...

Maak olie voor een rustgevende massage

Maak olie voor een rustgevende massage

Wat heerlijk dat je ouders hun kleinkinderen hebben meegenomen om een hele dag te rennen, spelen en bouwen in zo’n fan-tas-tisch overdekt speelparadijs. Beetje jammer alleen dat ze ’s avonds nog nastuiteren van geluk. Gelukkig ben je daar op voorbereid met je...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0