Geadopteerd: welke rol speelt hechting in mijn leven?

door Gastauteur

Toen ik zes maanden was, ben ik geadopteerd. De afgelopen jaren ben ik, vanwege mijn adoptie, erg geïnteresseerd geraakt in het onderwerp hechting. Welke rol heeft hechting in mijn eigen leven gespeeld? Door er veel over te lezen en informatie uit alle boeken als puzzelstukjes in elkaar te leggen, is me langzamerhand duidelijk geworden hoe belangrijk een goede hechting met je biologische moeder is. Maar ook wat het kan betekenen als je die nooit hebt gehad.
De ervaringen die een kind in zijn eerste maanden opdoet, vormen een blauwdruk voor hoe het toekomstige relaties kan aangaan. Toen ik dit voor eerst hoorde, kon ik het niet goed plaatsen. Nu realiseer ik me dat het klopt. En ik weet nu ook dat ervaringen in je latere leven de invloed van die blauwdruk kunnen vergroten (nare ervaringen) of verminderen (fijne ervaringen).

Het gevoel afgewezen te worden

Als ik naar mijn eigen leven kijk, zie ik dat ik regelmatig geconfronteerd ben met sterke gevoelens van afgewezen worden. Vooral toen ik tiener was tot begin twintig gebeurde dit vaak. Ik was steeds op zoek naar bevestiging, en had tegelijkertijd weinig vertrouwen in anderen, laat staan mezelf. Ik kon zo intens verdrietig worden van een verbroken vriendschap of een beëindigde relatie, dat ik heftig reageerde en totaal uit het veld geslagen was. Ik verwachtte van mensen die dichtbij me stonden, dat ze mij het gevoel konden geven waar ik naar op zoek was. Het gevoel dat ik er mocht zijn. Het overgaan van deze contacten bevestigde mij keihard in de overtuigingen dat ik het niet waard was. En gepest worden op school bekrachtigde deze overtuigingen alleen nog maar.

Trigger voor een oud gevoel

Op die momenten werd ik bevangen door verdriet en vanuit dat verdriet reageerde ik dan. Terugkijkend waren mijn reacties soms buiten proportie. Maar ik kon toen niet plaatsen waarom ik reageerde zoals ik deed. Later besefte ik, dat de situaties van het overgaan van een relatie een trigger waren voor een ouder gevoel. Een gevoel dat diep in mij zat: het gevoel van afwijzing dat ik als baby heb ervaren toen ik van mijn biologische moeder gescheiden werd.

Geborgenheid en liefde

Door wat ik nu over hechting weet, denk ik dat ik, hoewel ik mijn eerste half jaar liefdevol ben opgevangen in een kindertehuis, niet de aandacht en de geborgenheid heb ervaren die ik als baby nodig had. Het was in het kindertehuis nu eenmaal niet mogelijk om een kindje te troosten op ieder moment dat het daar behoefte aan had. Eenmaal in Nederland heb ik de geborgenheid en de liefde gekregen die een opgroeiend kind nodig heeft, maar de ervaringen uit mijn babytijd hadden mij toen al gevormd.


Ik was steeds op zoek naar bevestiging

Geen twijfel: mijn biologische moeder heeft me afgestaan uit liefde. En daardoor heb ik veel kansen gekregen die ik anders nooit had gehad, en mensen ontmoet die ik anders nooit ontmoet had. Toch blijft mijn blauwdruk een rol spelen in mijn leven. Ik zal met situaties geconfronteerd blijven worden waarin de angst om verlaten te worden buiten verhouding groot zal zijn.

De confrontatie met mijn blauwdruk

Maar inmiddels weet ik dat er een keuze is. Want anders dan vroeger weet ik wat er speelt. Of ik ga de confrontatie met mijn gevoel aan, of ik ontloop die. Door ervoor weg te lopen zal ik voor mezelf op de vlucht blijven, verkeerde keuzes maken en zo het gevoel van afwijzing telkens onbewust opzoeken en ervaren. Want de afwijzing is de bekende weg, en bevestigt een diep gevoel in mijzelf: ‘mijn eigen moeder wilde me niet eens.’ Gek genoeg kan afwijzing dus ook veilig voelen.
Ik heb ervoor gekozen om mijn gevoel aan te kijken. Door de confrontatie met mijn blauwdruk aan te gaan, krijg ik meer inzicht. Ik geloof dat ik daardoor steeds beter in staat ben situaties te relativeren. Om geen slachtoffer meer van mijn eigen verdriet te zijn, en uiteindelijk nog gelukkiger te worden.

Erkenning helpt je verder

Wat voor mij als adoptiekind geldt, geldt denk ik voor alle kinderen die een slechte start hebben meegemaakt in de hechting met hun eigen moeder. Erkenning en acceptatie van je gevoel van diepe afwijzing helpt je verder, ontkenning houd je vast in een cirkeltje waarin je niet verder komt. Erkenning betekent ook dat je het bespreekbaar maakt, zodat anderen hun acceptatie naar jou toe beter voelbaar kunnen maken.

Mijn eigen kinderen – een goede start

Met de kennis van nu ben ik doordrongen van het besef dat een pasgeboren baby onvoorwaardelijke liefde nodig heeft, ervaren in nabijheid van de moeder. Zo hoop ik er voor mijn toekomstige kinderen te zijn: ze te geven wat ik in mijn babytijd niet heb gekregen – een goede start vol liefde en geborgenheid.

 

Meer weten?

Basic Trust is het expertisecentrum voor hechting en basisvertrouwen.

Het verhaal over de Matroos verbeeldt prachtig waar je als adoptiekind mee te maken krijgt.

Lees Adoptie | W.G.J. Bastiaanse-Kuijpers | ISBN 9789025956912

 

Door Gerda Jasmin

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Mindful omgaan met je huilende baby

Mindful omgaan met je huilende baby

Vraag 1: Wat is het geluid van een hand die klapt? Antwoord: Het geluid van een hand die klapt is het geluid van een hand die klapt. Vraag 2: Wat is het geluid van een kind dat huilt? Antwoord: het geluid van een kind dat huilt is het geluid van een kind dat huilt....

De nadelen van je baby alleen laten huilen

De nadelen van je baby alleen laten huilen

Allereerst: De effecten van alleen huilen verschillen per individu, zijn onmogelijk te beoordelen aan de buitenkant en zijn van te voren niet te voorspellen. Net als met andere ervaringen verschilt de invloed hiervan per persoon. Een baby alleen laten huilen kan wel...

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

De kraamtijd. Kijk jij er weemoedig op terug? ‘Had ik maar meer in bed gelegen.’ ‘Had ik maar meer tijd genomen zelf te ontspannen.’ ‘Had ik maar meer vertrouwd op mijn gevoel.’ ‘Had ik maar langer gewoon alleen naar mijn baby gekeken’. Het liefst de hele dag. Ageeth...

Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind

Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind

Het mooie en moeilijke aan opvoeden is dat het niet aan regels gebonden is. Maar goed ook, want ieder ouder-kindpaar is uniek en dat laat zich moeilijk in een stramien plaatsen. Informatie over opvoeding, zoals bijvoorbeeld dit artikel, moet dan ook altijd gelezen...

Omring je baby met de veiligheid die er in je buik ook was

Omring je baby met de veiligheid die er in je buik ook was

’Heel ontspannen beweeg ik me in mijn natte  donkere wereld. Ik trappel wat met mijn beentjes door het warme water en ik voel dat ze worden opgevangen door een stevige, zachte wand. Dit is mijn veilige wereld. Samen voelen wij ons één.’ Wat een heerlijk leven heeft je...

De mooiste thuispapa’s in een fotoboek

De mooiste thuispapa’s in een fotoboek

Stiekem zijn we dol op Zweden. Onze Scandinavische noorderburen hebben hun zaakjes op orde: prachtige natuur, een grappige taal en heel veel ouderschapsverlof. Oh, en laten we de voorraad kinderfilms en -boeken niet overslaan.  Zweeds fotograaf Johan Bävman maakte een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0