Herfst: 8 x appel

door Christel Rengers

Herfst is appeltijd. Dus verzamelden wij een paar heerlijke recepten en hoef jij alleen je kinderen nog maar aan het schillen te zetten.

8 x appel: Appelchips

Supersimpel om te maken en ook nog een tijdje houdbaar. Verwarm de oven op 100 graden. Was de appel en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Schaaf (met mandoline of kaasschaaf) of snij met een scherp mes de appel in zo dun mogelijke plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes erop. Strooi er wat kaneel overheen. Zet de bakplaat in de oven en laat de chips in ongeveer twee uur knapperig worden. Kijk tussendoor of ze al mooi bruin worden. Soms moeten ze er wat langer in, dat is per oven en dikte van de chips verschillend. Laat ze afkoelen buiten de oven op de bakplaat en smullen maar. Stop de rest in een mooie glazen pot voor later. Al zal er waarschijnlijk niets over blijven omdat ze zo lekker zijn.

Heb je de tijd, dan kun je de appelschijfjes ook aan een touwtje boven de kachel of verwarming hangen om te drogen. Zo’n appelslinger staat natuurlijk wel heel erg gezellig. Het is dan wel handig om de schijfjes van te voren te mengen met wat citroensap en kaneel, zodat de kaneel goed blijft plakken en de appel niet te bruin wordt.

Appelmoes

Klassieke appelmoes is zo gemaakt en lekker als tussendoortje, toetje of op de pannenkoek. Je kunt dit prima samen met de kinderen maken en als bonus ruikt het huis ook nog eens heerlijk. Strooi er wat kaneel over voor een extra herfstige smaak.

Ongebakken appeltaart

Vier samen dat de herfst begonnen is met deze heerlijke rauwe appeltaart. Zet de kinderen aan het schil- en snijwerk, dat is goed voor de motoriek en de zelfstandigheid.

Warme appelcider

Na een middag buiten spelen of een gezellige boswandeling is niets fijner dan opwarmen met een warm glas appelcider. Je maakt het door 5 kruidnagels, 8 korrels piment, een paar stukjes schil van een sinaasappel (dun afgesneden), 4 stukjes steranijs, 2 kaneelstokjes, een beetje nootmuskaat en troebele appelsap – uit een pak of vers geperst – in een grote pan te doen. Optioneel: gember, ahornsiroop, een hele appel met de kruidnagels er in gestoken of stukjes citroenschil.

Zet het op een laag vuurtje en laat langzaam warm worden zonder dat het kookt. Na een minuut of 10 of zodra het heet is kun je het door een zeefje in de glazen gieten. Voor het authentieke effect kun je in elk glas een kaneelstokje steken en een schijfje appel op de rand van het glas. Maar laat het vooral wat langer opstaan, want het ruikt heerlijk. Je kunt de appelcider ook ’s morgens alvast klaar maken en meenemen in een thermoskan om te drinken tijdens de boswandeling.

Herfstmuffins

Gezellig en makkelijk om samen te maken. Neem 200 gram bloem, 1 eetlepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel, 60 gram gesmolten en afgekoelde boter (of wat eetlepels plantaardige olie) en 1 ei. Meng alles en roer goed door elkaar. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn en ook niet te dun. Ik giet altijd beetje bij beetje wat melk bij het beslag totdat het vloeibaar genoeg is om in een vormpje te scheppen met een lepel. Snijd dan een (geschilde) appel in stukjes en roer deze door het beslag. Je kunt er ook andere ingrediënten bij doen zoals zaden, bramen, gedroogd fruit of noten. Wil je het iets zoeter maken, dan kun je er wat honing of ahornsiroop doorheen mengen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een muffinblik in, vul papieren vormpjes of andere toffe vormpjes. Bak de muffins ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven en kijk af en toe of ze al gekleurd zijn. Je kunt er een satéprikker in te steken om te controleren of ze al klaar zijn. Zijn ze klaar dan komt de prikker er schoon uit.

Appelpannenkoeken

Nodig voor het beslag: 500 gram volkoren meel (bijvoorbeeld spelt of tarwe of deels boekweit of haver), 1 liter melk, 2 eieren, snufje zout, olie of roomboter om in te bakken.

Mix alle bovenstaande ingrediënten door elkaar. Schil twee appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne plakjes. Roer wat kaneel en rozijnen door het beslag. Doe de olie of boter in de pan en verhit. Giet wat beslag in de pan en leg de appelschijfjes in het beslag in de pan. Bak de pannenkoek aan beide kanten. Et voilà je eerste pannenkoek is klaar. Ga vooral zo door tot je een lekkere stapel hebt.

Apple crumble

Voor 4 personen: 4 zoete appels, 2 theelepels kaneel, 2 eetlepels citroensap, 100 gram meel naar keuze, 50 gram roomboter een snufje zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden, schil de appels en snijd in stukjes. Voeg daarna kaneel en citroensap toe. Meng het meel met de roomboter en het zout en wrijf er kruimels van. Doe de appels vier kleine ovenbakjes of een schaal. Kruimel het deeg over de appelstukjes en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Appelflappen

Appelflappen bakken ouderwets? Kinderen vinden het vaak superleuk om te maken. Het is iets wat ze al jong helemaal zelf kunnen. Benodigdheden voor 6 appelflappen: 6 plakken bladerdeeg, 1 goudrenet, 1 ei, 1 grote hand rozijnen, 1 el kaneel en wat citroensap. Extra lekkere flappen maken? Doe er stukjes walnoot, monchou, cranberry’s, frambozen, bramen of custard bij.

Verwarm de oven eerst even voor op 200 graden. Leg het bladerdeeg op een snijplank zodat het kan ontdooien. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Meng de appel, het kaneel, de rozijnen en het citroensap. Schep een beetje van het appelmengsel op het bladerdeeg. Let op, een klein beetje is genoeg anders kan de flap niet meer dicht. Vouw er een driehoek van en druk de randjes goed aan. Klop vervolgens het ei in een kopje en bestrijk de appelflappen ermee. Bak de appelflappen goudbruin in ongeveer 15 minuten. Tip: je kunt het bladerdeeg ook halveren en miniflapjes maken.

Zin gekregen in meer herfstige recepten? Eet smakelijk!

Meer lezen in de keuken

Keet smakelijk, Laura Emmelkamp

Wereldeters, Marjolein de Vlaam

Zilveren lepel voor kinderen, Italiaanse gerechten

Ook hartstikke fijn: Het hele JAARfeesten van Lisa Wade en Daan Rot

Herfstpicknick met warme dekens

Inspiratie voor je herfsttafel!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak samen een wollicht

Maak samen een wollicht

Weet je nog dat ik een sprei aan het borduren was? Ik heb nog heel wat stukken van wollen dekens over. Voordat de mot erin komt wil ik daar wat mee doen. Mijn eerstvolgende project is een lampenkap. We willen meer licht boven de knutsel-lees-spelletjes-tafel van de...

Gezonde lunchideeën: Pompoenweek

Gezonde lunchideeën: Pompoenweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als jullie gewend zijn aan een paar boterhammen en een appel als...

Libanese rijst met noten

Libanese rijst met noten

Dit is een avondmaaltijd met noten (kijk dus uit bij allergie-gevoeligheid), geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor volwassen is het lekker om het flink te kruiden. Houd dus voor het toevoegen van de kruiden een portie apart voor je kindje om milder te...

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

In eerdere artikelen kon je al lezen over de ontdektuin, de kindermoestuin en de onkruidmoestuin. Gelukkig is er meer: de recycletuin! In plaats van naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te gaan, loop je kringloopwinkels af, bekijk je kosteloos materiaal met...

Knutsel een wollige lenteboom

Knutsel een wollige lenteboom

Het is voor mij tijd om na te denken wat ik in mijn seizoenshoekje voor de zomer wil gaan zetten. Een zomerboom heb ik nog niet. Een mooie tak die ik snoeide tijdens een snoeiworkshop heb ik wel. Dat wordt de boom. Een groene wollen deken die verknipt mag worden heb...

Kleinbehuisd? Benut je ruimte!

Kleinbehuisd? Benut je ruimte!

Klein wonen heeft veel voordelen en is erg goed voor het milieu. Je hoeft niet veel te stoken, er is maar weinig tijd nodig om je huis schoon te maken en je huis voelt al gauw ‘knus’ aan. Echter, een kleine woning heeft natuurlijk ook nadelen. Want waar laat je al je...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0