Hoe herken je koemelkallergie bij je baby?

door Nelleke Bos

Koemelkallergie (KMA) bij je baby kan de kraamtijd nogal pittig maken. De moeilijkheid zit hem vooral in het herkennen van de allergie.

Koemelkallergie komt voor bij 2 tot 3 procent van de baby’s en is daarmee de meest voorkomende allergie bij baby’s. Heeft je kleintje er last van, dan merk je dat waarschijnlijk al aan de vele uren waarin hij na de voedingen met buikkramp moet stoeien. En waarin jij dus eindeloos wiegend rondsjouwt met je arme baby. 

De oplossing klinkt simpel: geef je baby geen zuivel van koemelk, en neem dit dus zelf ook niet. Want via je borstvoeding kan je baby er alsnog een allergische reactie op krijgen. 

Gratis minicursus borstvoeding

Tips om boobytraps te voorkomen

Maar hoe herken je koemelkallergie? Want de eerste maanden in je baby’s leven kan er van alles aan de hand zijn rondom het voeden. Een huilende baby met buikpijn betekent niet automatisch een allergie. Er zijn allereerst de bekende krampjes die veroorzaakt worden door de rijping van de darmen. Die zou je maar gewoon voor lief moeten nemen. Verder kan je baby moeite hebben met de voedingen door een verkeerde drinktechniek, door een te kort tongriempje, door (verborgen) reflux… dus zeg jij het maar. Wanneer is het koemelkallergie?

Vertrouw op je gevoel

Het eerste en misschien wel belangrijkste uitgangspunt is: vertrouw op je gevoel. Kom je met je zorgen bij de kraamzorg en het consultatiebureau niet verder dan ‘Ach, krampjes horen erbij’? Durf verder te kijken. Jij bent misschien een nieuwe en onervaren moeder, maar toch ben jij de expert als het over jouw baby gaat. Vind jij dat je baby veel huilt, zijn lijfje moeilijk kan ontspannen, dat zijn poep er niet best uitziet? Laat het er niet bij zitten en onderzoek of het koemelkallergie kan zijn.

De kenmerken van KMA

De kenmerken van KMA kunnen ook allemaal ergens anders op wijzen. Dat maakt het soms lastig. Bovendien ben je in de kraamtijd best moe en overweldigd door het nieuwe leven met je baby. Het gepuzzel naar wat er aan de hand is, kan echt als een grote klus aanvoelen. Toch: als je de oplossing hebt, kan de rust enorm toenemen in jullie leven. Een tevreden baby geeft een heleboel ontspanning. Dus let op:

  • Krampjes (Neeeee, krampen! Krampjes klinkt te lief en onschuldig voor de helse pijnen waar je je kleintje doorheen ziet gaan rondom de voedingen): je merkt vaak dat ze zich overstrekken tijdens het huilen.
  • Je baby kan ook eczeem en andere huidirritaties hebben. 
  • Diarree of juist last van verstopping kunnen kenmerken zijn.
  • Ontstoken oogjes, verkoudheid en andere issues met de luchtwegen kunnen ook een signaal zijn.
  • Veel huilen.
  • Veel of juist niet willen drinken.
  • Onrust in het lijfje, en bijvoorbeeld alleen in slaap kunnen vallen tijdens intensief rondlopen.
  • Moeite met slapen (en dan gaat het niet over doorslapen, want daar doen baby’s in de regel überhaupt niet aan. Dat hoeft ook niet)

Extra tip tijdens krampen: ondersteun baby’s buikje door hem met zijn buik op je arm te laten rusten. Je baby op de rug leggen en zijn beentjes laten ‘fietsen’ kan ook helpen.

Melk zonder koe

Eigenlijk is er een supersimpele manier om KMA uit te sluiten: laat alle zuivel een paar dagen weg uit je dieet en eet verder hetzelfde als altijd. Het kost ongeveer 24 uur voordat je bij je baby het effect kunt zien. Dat komt doordat jouw voeding een lange weg aflegt voordat de stoffen in je melk opgenomen zijn, en daarna hun werk in je baby’s darmen doen.

Krijgt je baby niet jouw borstvoeding, maar donormelk of kunstvoeding, en vermoed je KMA? Vervang deze melk dan door hypoallergene voeding, en wacht de volgende dagen af. Hopelijk heb je de bron hiermee aangepakt, en genieten jullie vanaf nu een hele hoop meer!

Liefdevol boek tjokvol kennis voor ouders met een baby: Wat baby’s nodig hebben

Fotografie Nina Olivari

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Borstvoeding: Zo doe je de Madonnahouding

Borstvoeding: Zo doe je de Madonnahouding

Toen ik nog nooit borstvoeding had gegeven, dacht ik dat de baby automatisch perfect aan de borst zou liggen. Maar toen hij er eenmaal was, bleek dat ik hem in de juiste positie moest manoeuvreren voordat we een beetje in de buurt kwamen van het serene plaatje van de...

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – vanzelfsprekend? In de natuur doet geen enkel zoogdier er moeilijk over: na de geboorte van de jongen wordt er gezoogd. Het lichaam van het moederdier is ervoor gemaakt en de jongen weten dat zij bij hun moeder moeten zijn voor voeding. In principe...

Waarom we De Machtige Melkpodcast willen maken

Waarom we De Machtige Melkpodcast willen maken

Wat als je als kersverse ouder op zoek bent naar eerlijke informatie over hoe je je baby gaat voeden? De zoektocht naar informatie over borstvoeding, hechting en andere natuurlijk ouderschapszaken is anno 2025 een doolhof van (influencer)marketing. Zie je tussen al...

Wat geef ik mijn baby te drinken?

Wat geef ik mijn baby te drinken?

Over bijvoeding zijn veel artikelen geschreven. Hoe begin je, wat is de beste manier om eten aan te bieden en wat kun je je kindje wanneer aanbieden? Hoe je het drinken aanbiedt, is wat minder goed omschreven. We beschreven eerder al welk soort drinken geschikt is om...

Clusteren op zijn hippies: make milk not war

Clusteren op zijn hippies: make milk not war

Clusteren: je baby die urenlang non stop aan jou geplakt zit om te drinken. Nuttig, zo schrijft Femke van Roozendaal eerder voor ons. Vermoeiend, maar ook om echt van te genieten, zo stelt Chantala Blinker in haar column. Clusteren kun je ook helemaal hippie...

Wat is reflux en wat kun je eraan doen?

Wat is reflux en wat kun je eraan doen?

Heb jij wel eens van verborgen reflux gehoord? Ik kende het eigenlijk niet. Ja ik had er vast wel eens van gehoord. Maar meer dan wat maagzuur dat omhoog komt was het voor mij niet. Totdat we een kindje kregen met 'reflux'. En dan ook nog eens de verborgen variant....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0