Bij hiphop denken veel mensen aan rappers en dan vooral het soort dat teksten “spit” die we liever niet aan kinderen laten horen. Maar wist je dat hiphop een positieve invloed kan hebben op het welzijn van je kind?  Want van oudsher heeft de hiphopcultuur alles te maken met creativiteit, communicatie, zelfredzaamheid en zelfontplooiing.

Het zijn toch ‘pimps en hoes’?

Het is niet zo vreemd om bij hiphop direct aan seksueel getinte rapclips te denken: rap is namelijk het meest bekende en commercieel succesvolle element van hiphop. En aangezien ‘sex sells’ bepaalt deze vorm van rap het beeld van hiphop in de traditionele media. Maar hiphop is feitelijk geen synoniem voor gangsterrap, het is de naam van een cultuur die breder is en bestaat uit vier elementen;  MC-ing, Turntablism, B-boying en graffiti. Of in lekentaal: rap, dj, breakdance en graffiti.

In alle vier deze elementen zitten communicatie en expressie diep ingebakken. Want hoewel er in hiphop, met name het muzikale aspect ervan, veel geld omgaat, is het oorspronkelijk helemaal niet ontstaan als middel om geld mee te verdienen, maar als een vorm van bevrijding. De oorsprong ervan is ver terug te voeren. Op de kansarme minderheden in New York en zelfs nog verder terug… Afrika.

Vergeet nooit waar je vandaan komt

In Afrika had men in de middeleeuwen het gebruik om te communiceren via trommels.  Door de slavenhandel is deze traditie uiteindelijk meegekomen naar Noord-Amerika, maar op de slavenvelden werd dit verboden. Men is toen de trommelritmes na gaan bootsen, door middel van het klappen in de handen en het gebruiken van de stem. Deze nieuwe vorm van communicatie, maar ook het scatten in de jazz, heeft geleid tot het beatboxen en tot de ontwikkeling van het ritmisch uitspreken van woorden op een beat: rap.

Dat men met enkel het lichaam in staat was te communiceren bleek erg belangrijk te zijn voor de achtergestelde inwoners van de ghetto’s in Amerika aan het einde van de jaren ’70. Hoewel de slavernij al in 1865 officieel was afgeschaft, en de rassensegregatie in de jaren vijftig, heerste er binnen de Afro-Amerikaanse bevolking grote onvrede en een gevoel van onmacht vanwege de nog bestaande onderdrukking. Discriminatie, racisme, geweld en uitsluiting van het politieke, kunstzinnige en sociale leven waren nog aan de orde van de dag. Dit heeft gezorgd voor veel problemen zoals criminaliteit, bendegeweld en drugsgebruik, maar was ook de voedingsbodem voor verandering: hiphop!

Hiphop om je te uiten

De uitsluiting van de traditionele kanalen maakte dat er een alternatieve weg werd gezocht. Buiten de geijkte paden om werden er feesten georganiseerd in kelders, op zolders en op straat. Met simpele middelen werden platen gemaakt. Er werd kunst gemaakt op muren en treinen met enkel een spuitbus en er werd gedanst op een stuk karton op straat. Rode draad binnen al deze uitingsvormen: je afzetten, rebellie, onafhankelijkheid, voor jezelf opkomen. Rap was daarbij een spreekbuis.

Hiphop is dus veel méér dan het stelletje egotrippers op tv dat seks, drugs en geweld verheerlijkt. Maar ondanks het bestaan daarvan, is de essentie van het gedachtegoed van hiphop niet veranderd. En het is een goed middel om mee te werken met kinderen: het helpt ze zich te uiten en te ontplooien.


Hiphop kent geen censuur en dus kun je uiten wat je echt voelt

Kansen voor kinderen van nu

Dat kan op verschillende manieren worden vormgegeven: door het uiten van je stem, door het laten zien van je kunsten en door het afbakenen van je grenzen. Uiting geven aan je stem kan een manier zijn om jezelf te laten horen en je mening te geven. Maar het verwoorden kan ook dienen om dingen te verwerken en van je af te zetten. Bij hiphop is geen sprake van censuur en dit maakt het mogelijk om te uiten wat je echt denkt en voelt. Dat kan bijdragen aan het vinden of vormen van een identiteit. Met het laten zien van je B-boykunsten breng je met kracht naar voren wie jij bent. En in graffiti zoek je naar originele en creatieve vormen om je boodschap weer te geven. Je onderscheid je van anderen op een stoere manier zonder geweld. De hiphopcultuur biedt allerlei vormen om te creëren, je creatieve ontwikkeling te voeden en je tot zelfexpressie te helpen komen.

Tips voor laagdrempelige coolheid

Dat je alleen al met je met pen en papier of met je stem kunt werken maakt hiphop ook nog eens een hele eenvoudige, toegankelijke en goedkope manier om met iets tofs en uitdagends te komen voor je kind. En bedenk eens hoe cool het zou zijn om een partijtje te geven met hiphop als thema, dan zit je als ouder toch helemaal gebakken?

Een leuke manier om er via hiphop achter te komen waar je kind allemaal uiting aan zou willen geven is om hem een rap te laten schrijven over zijn gevoelens. Onthoud dat in hiphop alles mag, het kent immers geen censuur. Maar, you don’t have to act like a fool to be cool. Tuurlijk, een beetje braggen en boasten mag, maar het getuigt van veel meer lef en kracht om jezelf kwetsbaar op te stellen.


Laat je kind een aantal rijmende zinnen schrijven over iets waarover hij boos is, of verdrietig, of blij, of waarvoor hij bang is. En doe dit zelf ook! Zet vervolgens een lekkere beat op, ga tegenover elkaar staan en laat om de beurt je rap aan elkaar horen.

Om het geheel muzikaal te begeleiden heb ik een Youtube-playlist gemaakt met kindvriendelijke hiphop. Deze muziek staat niet bol van de scheld- en vloekwoorden, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je kind opeens in een gangsta verandert.

Dus of je kind nou stoer wil zijn, z’n hart wil luchten of artistiekerig wil doen; binnen de hiphopcultuur kan het allemaal! Hiphop kent geen grenzen, dus verdiep je samen met je kind in de wereld van de cyphers, flows, cuts en tags en laat je inspireren!

Melissa Naber (30) is sociaal agoog en ondernemende hiphopliefhebber en biedt via Selfmade  workshops aan. Momenteel is ze aan het crowdfunden om geld in te zamelen voor The Social Jam, een hiphopcursus voor kinderen die bijdraagt aan een goede sociale ontwikkeling en zelfontplooiing. Steun haar project met een gift!

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0