Hoe beelden van geboorte ons beïnvloeden bij onze eigen bevalling

door Nelleke Bos

Had jij ooit een bevalling gezien voordat je zelf beviel? En hoe zag die eruit? Kreeg je er vertrouwen van, of juist angst en afgrijzen? Welke verhalen over geboorte kende je, van je familie, uit sprookjes of uit films?

Geboorte-horror

Op het moment dat ik zwanger werd, kende ik twee versies van geboorte. De ene was uit de media. In films is een bevalling eigenlijk altijd een ziekenhuisgelegenheid met blauwe jurken, een gillende vrouw op haar rug, de benen uit elkaar in de beugels, verwrongen gezicht, en mannen die Push! Push! roepen. Ook in sprookjes gaat het er niet zachtzinnig aan toe. Meestal schijnen moeders er te sterven in het kraambed, waarna de hoofdpersoon verweesd opgroeit bij papa de koning en een stiefmoeder.

De andere versie was mijn eigen geboorteverhaal als baby. Een verhaal van persweeën die plotseling ophielden, een tergende rit naar het ziekenhuis waar een hork van een gynaecoloog met een vacuumtoestand een eind maakte aan de ellende.

Krijg zin in je bevalling met: Positief over bevallen, Vrije geboorteVeilig bevallen, Bevallen op eigen kracht.

Voorbereiding

Dat was de beginstand waar ik het als voorbereiding op mijn bevalling mee kon doen. Dat leek me niet zo’n goed plan, dus ik ging op zoek naar andere voorbeelden.

Bereid je lichaam en geest voor op een zachte bevalling

Ik keek talloze watergeboorte-filmpjes (aan te raden met iemand in de buurt die een voorselectie maakt, want het is niet allemaal vredig om naar te kijken), las me suf, ging op zwangerschapsyoga, nam een doula en deed een zinnige sessie cranio-sacraaltherapie en een boel lichaamswerk en massages om mijn geest en lijf optimaal voor te bereiden op een zachte, krachtige en autonome bevalling.

Achteraf lijkt het wel een heuse baan, die voorbereiding op de bevalling, maar zoals mijn lief nuchter vaststelde: ‘Herstellen van een bevallingstrauma is een hoop meer werk dan het voorkomen ervan.’ En zo is het.

Angst of vertrouwen

Vlagen van angst kwamen er heus wel doorheen (‘Bevallen is misschien gewoon een ramp’, ‘Ik mag niet naïef zijn’), maar ik weigerde om op voorhand al uit te gaan van een medische en vooral ontzielde gebeurtenis. Niet iedereen in mijn omgeving juichte dit toe. De angst blijkt toch voor veel mensen een veiligere houvast dan vertrouwen. Als angst je basis is, kun je in elk geval niet teleurgesteld raken. Maar als vertrouwen je basis is, maak je aanzienlijk meer kans om te krijgen waar je op hoopt. Dus ik sprong in het diepe en besloot te vertrouwen.

Als vertrouwen je basis is, maak je meer kans

Positieve verhalen nodig!

Ik geloof dat alle beelden bijdragen aan je eigen ervaring of verwezenlijking van een geboorte, en dat het daarom juist essentieel is om krachtige verhalen door te geven. Positieve geboorteverhalen vormen de basis om zelf ook een positieve bevalling mee te maken. Als niemand je vertelt of laat zien hoe mooi, natuurlijk en groots geboorte kan zijn, hoe moet je je daar dan op richten?

Hoe kun je leren lopen, als je uitsluitend struikelende mensen om je heen ziet? Geboorte is als de eerste inwijding in het leven, die je ontvangt van mensen die weten hoe het gaat.

Geboren worden is voorleven

Geboorte zit niet meer verweven in onze samenleving. Net zo min als de dood. Het lijken gebeurtenissen geworden die noodzakelijk zijn, maar die we liever zouden overslaan. Terwijl geboren worden en doodgaan de meest belangrijke mijlpalen zijn in je leven, en je ze maar 1 keer kunt uitvoeren, is er geen enkele oefening mogelijk. Tegelijkertijd draag je deze gebeurtenis voor altijd bij je. Des te harder hebben we voorbeelden nodig, zodat we ons daarop kunnen richten als wij aan de beurt zijn.

Zien doen is leren doen. Ervaren is weten. Ik wilde dat mijn kinderen een krachtig beeld hebben van geboorte, zodat ze dit kunnen ervaren én doorgeven aan de volgende generatie als zij zelf aan de beurt zijn om leven te geven. En dat wens ik jouw kinderen ook toe.

Meer lezen: Positief over bevallen

Milli Hilll, auteur van Positive birth, brengt haar prachtige boek nu in een Nederlandse vertaling uit: Positief over bevallen. Dit boek biedt precies de essentiële ingrediënten die elke vrouw voor haar bevalling nodig heeft. Vertrouwen, gestoeld op feiten en ervaring. Ik had het als zwangere graag gelezen. Aanrader!

En Milli Hill en Anna Myrte Korteweg (Vrije geboorte) spreken op het Geboortefestival op 13 april! Ben je erbij?

Nog meer lezen

Water birth

Bevallen op eigen kracht

Vrije geboorte

Veilig Bevallen

De negen magische maanden

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Bevallen in eigen kracht

Ervaringsverhaal: Thuis bevallen met een stuit

Fotografie: Nina Olivari met zwanger model, verloskundige en doula.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bevallen met hulp van een doula

Bevallen met hulp van een doula

Bevallen doe je helemaal zelf. Dat kan, en dat is misschien maar goed ook, niemand van je overnemen. Maar je kunt je er wel bij laten helpen, bijvoorbeeld door een doula. Een wat? Wat is een doula? Doula betekent ‘dienende vrouw’ en wordt ook wel, minder poëtisch,...

Houd je baby bij je!

Houd je baby bij je!

Kraamtijd: dat is de tijd om je baby aan de wereld te laten zien. Think again. Showtime kan altijd nog. Die eerste prille periode is pure wen-tijd voor de baby in zijn nieuwe leven, en de ouders voor hun transformatie. Houd je baby bij je. Twee-eenheid  Psycholoog en...

Mooie kraamcadeaus voor kersverse ouders

Mooie kraamcadeaus voor kersverse ouders

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, luidt het gezegde. Natuurlijk is het niet leuk om te klagen over cadeaus die je in het kraambed krijgt van enthousiaste visite. Toch zijn sommige cadeaus populairder dan andere. Wij vroegen ouders welke cadeautjes zij...

Bevallen met een doula

Bevallen met een doula

De eerste maanden van mijn zwangerschap verliepen, evenals de maanden daarna, erg goed. In die eerste maanden wilde ik niet denken aan de bevalling. Het leek me een verschrikkelijk onafwendbaar gegeven dat het kind dat in mij aan zijn groei begonnen was, mijn lichaam...

Borstvoeding na keizersnede

Borstvoeding na keizersnede

Het is een van die bekende borstvoedingsmythes: na een keizersnede zou moedermelk niet op gang komen. Dit is niet waar. Borstvoeding komt op gang door hormonen en dat proces start zodra de placenta geboren is. Prolactine zorgt voor de aanmaak van de melk en oxytocine...

Ja dít is vader worden!

Ja dít is vader worden!

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de onmisbare rol van vaders in het gezin. Zo is hun aanwezigheid van onschatbare waarde tijdens de bevalling. Het belangrijkste dat ik bij mijn derde zwangerschap van de Hypnobirthingjuf leerde, was dat mijn man de...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0