Hoe beelden van geboorte ons beïnvloeden bij onze eigen bevalling

door Nelleke Bos

Had jij ooit een bevalling gezien voordat je zelf beviel? En hoe zag die eruit? Kreeg je er vertrouwen van, of juist angst en afgrijzen? Welke verhalen over geboorte kende je, van je familie, uit sprookjes of uit films?

Geboorte-horror

Op het moment dat ik zwanger werd, kende ik twee versies van geboorte. De ene was uit de media. In films is een bevalling eigenlijk altijd een ziekenhuisgelegenheid met blauwe jurken, een gillende vrouw op haar rug, de benen uit elkaar in de beugels, verwrongen gezicht, en mannen die Push! Push! roepen. Ook in sprookjes gaat het er niet zachtzinnig aan toe. Meestal schijnen moeders er te sterven in het kraambed, waarna de hoofdpersoon verweesd opgroeit bij papa de koning en een stiefmoeder.

De andere versie was mijn eigen geboorteverhaal als baby. Een verhaal van persweeën die plotseling ophielden, een tergende rit naar het ziekenhuis waar een hork van een gynaecoloog met een vacuumtoestand een eind maakte aan de ellende.

Krijg zin in je bevalling met: Positief over bevallen, Vrije geboorteVeilig bevallen, Bevallen op eigen kracht.

Voorbereiding

Dat was de beginstand waar ik het als voorbereiding op mijn bevalling mee kon doen. Dat leek me niet zo’n goed plan, dus ik ging op zoek naar andere voorbeelden.

Bereid je lichaam en geest voor op een zachte bevalling

Ik keek talloze watergeboorte-filmpjes (aan te raden met iemand in de buurt die een voorselectie maakt, want het is niet allemaal vredig om naar te kijken), las me suf, ging op zwangerschapsyoga, nam een doula en deed een zinnige sessie cranio-sacraaltherapie en een boel lichaamswerk en massages om mijn geest en lijf optimaal voor te bereiden op een zachte, krachtige en autonome bevalling.

Achteraf lijkt het wel een heuse baan, die voorbereiding op de bevalling, maar zoals mijn lief nuchter vaststelde: ‘Herstellen van een bevallingstrauma is een hoop meer werk dan het voorkomen ervan.’ En zo is het.

Angst of vertrouwen

Vlagen van angst kwamen er heus wel doorheen (‘Bevallen is misschien gewoon een ramp’, ‘Ik mag niet naïef zijn’), maar ik weigerde om op voorhand al uit te gaan van een medische en vooral ontzielde gebeurtenis. Niet iedereen in mijn omgeving juichte dit toe. De angst blijkt toch voor veel mensen een veiligere houvast dan vertrouwen. Als angst je basis is, kun je in elk geval niet teleurgesteld raken. Maar als vertrouwen je basis is, maak je aanzienlijk meer kans om te krijgen waar je op hoopt. Dus ik sprong in het diepe en besloot te vertrouwen.

Als vertrouwen je basis is, maak je meer kans

Positieve verhalen nodig!

Ik geloof dat alle beelden bijdragen aan je eigen ervaring of verwezenlijking van een geboorte, en dat het daarom juist essentieel is om krachtige verhalen door te geven. Positieve geboorteverhalen vormen de basis om zelf ook een positieve bevalling mee te maken. Als niemand je vertelt of laat zien hoe mooi, natuurlijk en groots geboorte kan zijn, hoe moet je je daar dan op richten?

Hoe kun je leren lopen, als je uitsluitend struikelende mensen om je heen ziet? Geboorte is als de eerste inwijding in het leven, die je ontvangt van mensen die weten hoe het gaat.

Geboren worden is voorleven

Geboorte zit niet meer verweven in onze samenleving. Net zo min als de dood. Het lijken gebeurtenissen geworden die noodzakelijk zijn, maar die we liever zouden overslaan. Terwijl geboren worden en doodgaan de meest belangrijke mijlpalen zijn in je leven, en je ze maar 1 keer kunt uitvoeren, is er geen enkele oefening mogelijk. Tegelijkertijd draag je deze gebeurtenis voor altijd bij je. Des te harder hebben we voorbeelden nodig, zodat we ons daarop kunnen richten als wij aan de beurt zijn.

Zien doen is leren doen. Ervaren is weten. Ik wilde dat mijn kinderen een krachtig beeld hebben van geboorte, zodat ze dit kunnen ervaren én doorgeven aan de volgende generatie als zij zelf aan de beurt zijn om leven te geven. En dat wens ik jouw kinderen ook toe.

Meer lezen: Positief over bevallen

Milli Hilll, auteur van Positive birth, brengt haar prachtige boek nu in een Nederlandse vertaling uit: Positief over bevallen. Dit boek biedt precies de essentiële ingrediënten die elke vrouw voor haar bevalling nodig heeft. Vertrouwen, gestoeld op feiten en ervaring. Ik had het als zwangere graag gelezen. Aanrader!

En Milli Hill en Anna Myrte Korteweg (Vrije geboorte) spreken op het Geboortefestival op 13 april! Ben je erbij?

Nog meer lezen

Water birth

Bevallen op eigen kracht

Vrije geboorte

Veilig Bevallen

De negen magische maanden

Mindful zwanger en bevallen: een grondige voorbereiding

Bevallen in eigen kracht

Ervaringsverhaal: Thuis bevallen met een stuit

Fotografie: Nina Olivari met zwanger model, verloskundige en doula.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Wees een ‘bevallingsmonster’: de zin van een geboorteplan

Wees een ‘bevallingsmonster’: de zin van een geboorteplan

Milli Hill schreef Positief over bevallen. Een boek met een belangrijke boodschap, want je bevalling is iets om je serieus op voor te bereiden - ja, ook al kun je het verloop niet regisseren, toch is voorbereiding essentieel - en daarbij is een positieve,...

Een fijne bevalling als je ingeleid wordt

Een fijne bevalling als je ingeleid wordt

Als je zwanger bent, is je ideaalbeeld van een bevalling vaak een soepele vlotte bevalling zonder ingrepen. Logisch. Toch betekent het hebben van een bevalling met ingrepen niet per se dat je bevalling daardoor minder mooi wordt.  De ervaring die je uiteindelijk hebt,...

Foliumzuur of folaat – wat is het verschil?

Foliumzuur of folaat – wat is het verschil?

Folaat en foliumzuur zijn verschillende vormen van vitamine B11. Hoewel er een duidelijk verschil tussen de twee bestaat, worden de namen vaak door elkaar gebruikt. Eigenlijk is er veel verwarring over foliumzuur en folaat, zelfs onder professionals. Het is echter...

6 borstvoedingstips voor je kraamweek

6 borstvoedingstips voor je kraamweek

Een paar borstvoedingstips voor in de kraamweek kun je waarschijnlijk best gebruiken. Want na wat de meest indrukwekkende ervaring van je leven is begint de eerste week met je verse baby. Een week waarin je geleefd wordt door het ontbreken van dag- en nachtritme, de...

HypnoBirthing helpt je rustig te bevallen

HypnoBirthing helpt je rustig te bevallen

Toen ik zwanger was wist ik het zeker: de geboorte van mijn baby zou een mooie ervaring worden. Na 9 maanden van geluk en veel leren over de geboorte was ze daar. Het mooiste meisje van de wereld. Thuis geboren in bad. Voorspoedig en snel. Het heeft mijn leven...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0