Hoe deel je je geboorteverlof als vader (m/v/x) in?

door Nelleke Bos

Aanstaande ouders die een baby verwachten na 1 juli 2020, hebben geluk. Het geboorteverlof voor partners in de kraamtijd is vanaf die datum namelijk uitgebreid: na de 5 vrije dagen in de kraamweek heb je dan ook recht op 5 weken betaald (nou ja, voor 70%) verlof. Hoe deel je die tijd in?

Op maat

Er is geen ‘beste’ keuze; voor ieder gezin kan iets anders het fijnste werken. Het ligt aan de mate waarin je elkaar versterkt en aanvult in de zorg, aan de kring van helpende handen om je heen. Hebben jullie een lieve opa, oma, beste vriend(in) of complete woongroep aan huis, dan is de puzzel vast wat makkelijker te maken. Komt het echt op jullie twee aan, en telt de vraag: hoe maak je deze kraamtijd het allerfijnste voor jullie samen?

Gratis Ebook baby

Dit wil je weten als je een baby krijgt!

Meteen vanaf dag nul

In de kraamtijd kun je een wereld van verschil maken door samen thuis te zijn. De eerste veertig dagen vragen om rust, cocoonen en je baby leren kennen. Moeder en baby gedijen er het beste op, en wie kan beter voorzien in een comfortabele kraamtijd dan jij?

Lees meer over een rustige kraamtijd van 40 dagen

Je vrouw heeft alle helpende handen nodig om zelf zo ontspannen mogelijk te zijn, haar energie te geven aan de voedingen en zelf te herstellen van alle topprestaties die ze de voorbije negen maanden leverde. Voor jou is het ook een onvergetelijke tijd: elke dag verandert je baby. Je ziet je baby haast letterlijk uit de eerste maat rompertjes groeien. Het eerste lachje komt – deze weken zijn met niets te vergelijken.

Na het verlof van je vrouw

Een andere optie is om je verlof juist pas in te laten gaan als de moeder weer start met werken. Zo verlengen jullie de periode waarin je baby volledig in vertrouwde omgeving is. Je bouwt aan een mooie sterke basis als gezin, je helpt je baby met veilig gehecht raken. Je vrouw en jij zijn de belangrijkste hechtingsfiguren, jullie kennen je baby als geen ander. Hoe langer je samen kan zijn, hoe fijner.

Misschien past deze tijd beter bij je: de meest precaire kwesties zijn achter de rug, jullie kennen je baby inmiddels beter. Je kunt nu zelf ook voor de voedingen zorgen, doordat de kans op deze leeftijd groot is dat je baby (gekolfde) melk uit de fles kan drinken.

Spreiding 

Hoewel het de bedoeling is dat je de periode van geboorteverlof in een aaneengesloten tijd opneemt, kan er in overleg met je werkgever zomaar mogelijk zijn dat je elke week een dag extra thuis bent. Overleg het; wie weet pakt het voor iedereen gunstig uit. Op die manier zou je de het beste van beide opties kunnen meemaken: de eerste prille weken samen beleven, en ook juist na de kraamtijd tijd met je baby plannen, zodat je vrouw met een gerust hart de deur uit durft.

Waar jullie ook op uit komen, dit is de tijd om keuzes vanuit je hart te maken. Wat heb je nu aan stoerdoenerij over ‘we redden het zo ook wel’. Dit is jullie baby! Koester het moment.

Fotografie Anouk Pross

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Hoera voor hormonen!

Hoera voor hormonen!

Ik ben er wel een beetje klaar mee dat we hormonen afdoen als iets waar je maar last van hebt. Natuurlijk, als je menstrueert, zwanger bent, ontzwangert, borstvoeding geeft, voel je je anders dan op andere moment. Maar er zit zo'n toffe kant aan! Dat mogen we wat mij...

Kraamtijd voor partners is ook onmisbaar

Kraamtijd voor partners is ook onmisbaar

Hoe langer je zwanger bent, hoe meer je je zult realiseren dat die kraamtijd straks geen overbodige luxe gaat zijn. Dan voel je aan elk deel van je lijf dat je na de geboorte tijd en rust nodig hebt voor herstel. Maar laten we niet vergeten dat de kraamtijd ook...

Vind je de babytijd zwaar?

Vind je de babytijd zwaar?

‘En hoe gaat het met ju llie? Wel genieten hè? Deze tijd komt nooit meer terug!’ (Uren huilen aan het einde van de dag. Tientallen voedingen, je tepels zijn een waar slagveld. Elke nacht is een aaneenschakeling van hazenslaapjes. Je lijf  doet pijn. Je stinkt. Loopt...

Wat je kunt verwachten van je kraamtijd

Wat je kunt verwachten van je kraamtijd

Omdat je nooit echt weet hoe je kraamtijd eruit zal zien, kun je ervoor kiezen om het allemaal op je af te laten komen. Toch kan het echt heel fijn zijn om vooraf aan een paar dingen te denken. Waarom? Simpel: omdat deze eerste tijd met je baby onvervangbaar is, en...

Huilbabygate – Richtlijn excessief huilen is een farce

Een paar jaar geleden werd ik gebeld door Sylvia Nossent, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Ik had hen een e-mail gestuurd waarin ik mijn zorgen uitte over de conceptrichtlijn huilbaby. Het was een fijn gesprek en dr. Nossent deelde een...

Herken een postnatale depressie op tijd

Herken een postnatale depressie op tijd

Als je getroffen wordt door een postnatale depressie, ziet je kraamtijd er totaal anders uit dan je had gehoopt. Hoewel het de meest voorkomende aandoening is die na de bevalling kan ontstaan, rust er een groot taboe op. Hoe herken je de klachten en wat kun je het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0