Hoe gebruik je wasbare billendoekjes?

door Jannie

Ik kan best wel schrikken als we weer een volle vuilniszak in de kliko gooien. Daarom driewerf hoera voor alles wat ook wasbaar kan! Wasbare luiers, maandverband, zoogcompressen… en wasbare (billen)doekjes! Overstappen van wegwerp naar wasbaar is een verandering in je routine, dat kan best lastig zijn. Daarom maakte ik voor jou een fijne video op IGTV met fijne tips. Ook als je geen Instagram hebt, kun je deze video hier bekijken. In deze blog vat ik de praktische tips voor je samen om het hoe alvast helemaal helder te hebben.

Wat heb je nodig?

Heel overzichtelijk:

  1. Wasbare doekjes. Deze kun je zelf maken, maar ze zijn ook goed verkrijgbaar bij duurzame webwinkeltjes. Het ideale wasbare doekje is niet te dik (om fijn in de plooitjes te kunnen poetsen) en heeft een goede poetsstructuur.
  2. Een sprayflacon met water en/of billenspray.
  3. Toiletpapier.

Gratis minicursus borstvoeding

Tips om boobytraps te voorkomen

Water is mijn favoriete verzorgingsmiddel: het is reinigend, irriteert niet en is super duurzaam

Plasluier

Bij een plasluier is opfrissen met alleen water meestal voldoende. Je bewaard het water in een sprayflacon op je verschoontafel. Dit kun je rechtstreeks op de billen sprayen en dan poetsen, of op het doekje en dan poetsen. Ook kun je een ouderwetse waskom neerzetten waarmee je je wasbare doekje nat maakt.

Poepluier

Een poepluier is een ander verhaal. Ik werk met de volgende stappen:

  1. Het grove werk weghalen met toiletpapier. Je kan gewoon een rol neerzetten, maar ik kom wel eens handen te kort, dan is een stapeltje voorgescheurde papiertjes handig (misschien wil je peuter wel een stapeltje maken).
  2. Ben je er snel bij? Dan kun je de boel misschien nog wel schoonmaken met alleen water net als bij een plasluier. Water is mijn favoriete verzorgingsmiddel. Het is reinigend, irriteert niet en is super duurzaam. De boel moet natuurlijk wel goed schoon, anders gaat het als irriteren.
  3. Is de boel smeriger? Gebruik dan een billenspray. Dit is een verzorgend mengsel waarmee je goed kan schoonmaken. Billenspray is te koop, maar ook zelf te maken. De simpelste manier is een beetje fijne babywaslotion oplossen in water.
  4. Spray op de billen of op het doekje en poetsen maar.

Wassen

Als je wasbare luiers gebruikt, kun je de doekjes met de luierwas meewassen. Doe ze in een wasnetje en was op 60 graden, of kijk naar de wasvoorschriften van je doekje. Ik waste ze mee met luiers, het ondergoed en de handdoeken. Strijk de doekjes niet. Wanneer je strijkt, wals je de vezels plat waardoor ze het vocht van de spray niet goed opnemen.

Tips komen uit de IGTV die je hier kunt bekijken.

Beeld: Jana Boekholt

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Speelgoed kiezen voor je kind

Speelgoed kiezen voor je kind

Met winkels propvol speelgoed kan het je soms duizelen. Hoe kies je uit die bergen en bergen speelgoed nu juist die pareltjes waar je kind eindeloos mee speelt? Het is natuurlijk per kind verschillend wat ze aanspreekt, maar er zijn een paar algemene tips die je als...

Ben ik wel een ‘natuurlijke ouder?’

Ben ik wel een ‘natuurlijke ouder?’

Ooit was er vast een groot vrouwenverbond. Heel lang geleden, dat geloof ik. In de jager-verzamelaartijd die nog in ons bloed stroomt. Vrouwen van alle generaties die elkaar bekrachtigden, inspireerden en voorleefden. En heus, alles was toen vast makkelijker. Vrouwen...

Wonen in een yurt, en blijven dromen

Wonen in een yurt, en blijven dromen

Wat als je droomt van een leven in een meer natuurlijk ritme, in het bos? En wat als het niet bij dromen blijft, maar je het echt gaat doen? Anouk Tates van Het Boshuis is zo iemand. We mochten voor het zomernummer bij haar op bezoek (kijk uitgebreid binnen in het...

Van droom naar daad, eigentijds nomadisch wonen

Van droom naar daad, eigentijds nomadisch wonen

Toen ik mijn vrouw leerde kennen bleek al snel dat we een gezamenlijke droom hadden. Dat begon bij de gedachte aan een kind. We vroegen ons af hoe we als gezin zouden willen leven. Hoe we meer verbonden konden zijn met de natuur, ons eigen voedsel verbouwen, wat...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0