Hoe help ik mijn baby met afscheid nemen?

door Nelleke Bos

Je kind huilend achterlaten als jij weggaat – hartverscheurend! Je zou je baby nooit los willen laten, als dat kon. Toch hebben we allemaal momenten dat we écht een afspraak hebben zonder kind. Hoe help je je baby met afscheid nemen?

Afscheid nemen en ontwikkeling van je baby 

Om te beginnen kan het helpen als je weet dat elke baby door fases gaat waarbij het afscheid soepel en juist moeizaam verloopt. Kijk je naar de globale ontwikkelingsfases, dan hebben baby’s vanaf ongeveer 6 maanden vaker last van het afscheid nemen dan de maanden ervoor. Je baby begint in deze periode meer te begrijpen over tijd en afstand. Niet zo gek, want dit is ook de tijd dat het rollen, kruipen en uiteindelijk lopen een vlucht neemt. Plotseling merkt je baby dat ze los van jou kan bewegen – en dat kan een reuze eng gevoel zijn!

Ontwikkeling van jezelf

Een ander perspectief op het afscheid nemen biedt Elise Verheul. Van huis uit kindertherapeut, tegenwoordig reist ze het land door om ouders met humor en wijsheid te ondersteunen. 

Niet alleen je baby moet wennen aan los-van-jou zijn. Jij moet net zo goed wennen aan meer afstand tussen jou en je baby. In dit filmpje vertelt Elise erover.

Als jij weggaat, is het normaal dat je baby daar – kort – angst of verdriet bij voelt. En dat kan bij jou door merg en been gaan. Tegelijk is dit niet zorgwekkend. Je baby is gewoon aan het ontdekken hoe het patroon van weggaan en terugkomen werkt. Wat jij je baby kan geven, is vertrouwen. Laat jij in je hele houding zien dat het goed is, dan kan je baby dit gevoel overnemen.

Daarom is de eerste stap dat jij werkelijk vertrouwen hebt in degene waar je je baby achterlaat. Gevoelig als kinderen zijn, pikken ze direct het signaal op, wanneer jij twijfelt. Elise adviseert dan ook om te starten bij jezelf.

Ga eens na: aan wie vertrouw je je baby toe? Voel je dat hij in goede handen is? Als dat zo is, dan straal je dit uit naar je kind. 

Ontdek in haar online training wat Elise je nog meer aan inzichten kan brengen.

Geef vertrouwen door aan je baby

Knuffel je baby kort en goed, vertel dat je weggaat EN terugkomt, en ga dan ook. Een kort moment van verdriet is niet erg; voor je kind kan huilen ook een manier zijn om zich te verhouden met het afscheid, en dat mag er zijn. Heb je zelf moeilijkheden met loslaten, voel je je schuldig dat je weggaat, of heb je te weinig vertrouwen in de verzorger die het van je overneemt, dan zal je baby dat gegarandeerd reflecteren, en dan ontstaat er zomaar een langdradig afscheid vol tranen.

Zoals Elise constateert: je kind zal jouw aarzeling voelen, en zijn vertrouwen daalt meteen. Jij bent zijn baken, je baby volgt wat jij doet. Van binnen en van buiten. Begin dus bij jezelf. Zorg ervoor dat jij je baby met een gerust hart bij de andere verzorger kunt laten. Je baby en jij leren zo allebei op je eigen manier dat afscheid nemen erbij hoort.

Fotografie Jana Boekholt

Verder lezen

Wat doen we met de baby | Marilse Eerkens

Waarom liefde zo belangrijk is | Sue Gerhardt

Je kunt een baby niet verwennen

4 dingen om op te letten bij de keuze voor opvang

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Lekker Luierloos: Baby op het potje

Lekker Luierloos: Baby op het potje

Andere termen: Infant Potty Training, Diaper Free, Natural Infant Hygiene, Elimination Communication, Elimination Timing, en de Nederlandse term: Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC). Een moeder die borstvoeding geeft communiceert met haar baby door te letten op...

Baby’s kunnen op het potje plassen

Baby’s kunnen op het potje plassen

Baby’s worden eigenlijk zindelijk geboren. Maar omdat wij de signalen die ze ons geven niet oppikken, zit er niets anders voor ze op dan het in de luier te doen. Maar net zoals baby’s aangeven dat ze honger hebben of ontevreden zijn, laten ze ons ook weten dat ze...

Borstvoeding: Zo doe je de Madonnahouding

Borstvoeding: Zo doe je de Madonnahouding

Toen ik nog nooit borstvoeding had gegeven, dacht ik dat de baby automatisch perfect aan de borst zou liggen. Maar toen hij er eenmaal was, bleek dat ik hem in de juiste positie moest manoeuvreren voordat we een beetje in de buurt kwamen van het serene plaatje van de...

Deze opvoedhacks maken het gezinsleven gemoedelijk

Deze opvoedhacks maken het gezinsleven gemoedelijk

Hacks zijn een hit; tips die het leven veel handiger maken. Wij zullen niet snel zeggen: ‘Je Deed Het Je Hele Leven Al Verkeerd’, maar we hebben wel tips voor meer relaxed opvoeden! Ook zonder een babywinkel leeg te kopen (zúlke handige spullen allemaal!) kun je het...

Het effect van cultuur op baby’s en kinderen

Het effect van cultuur op baby’s en kinderen

Culturen verschillen. Elke cultuur heeft een ratjetoe aan opvattingen die van invloed zijn op hoe we met baby’s omgaan. In dit artikel wil ik er een paar uitlichten die effect hebben op hoe we met baby’s en kinderen omgaan, dat zijn ‘mate van contact’ en...

Je kraamtijd duurt 40 dagen – Neem de tijd na je bevalling

Je kraamtijd duurt 40 dagen – Neem de tijd na je bevalling

Journalist Drees Koren schreef voor editie Thuis een pleidooi voor rust, knuffels en zelfliefde.  Lieve vrouw, Gefeliciteerd met je geboorte. Met de geboorte van je baby, maar ook met die van jezelf. Ja, het is waar: je bent opnieuw geboren. Of je nu voor het eerst...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0