Hoe help ik mijn baby met afscheid nemen?

door Nelleke Bos

Je kind huilend achterlaten als jij weggaat – hartverscheurend! Je zou je baby nooit los willen laten, als dat kon. Toch hebben we allemaal momenten dat we écht een afspraak hebben zonder kind. Hoe help je je baby met afscheid nemen?

Afscheid nemen en ontwikkeling van je baby 

Om te beginnen kan het helpen als je weet dat elke baby door fases gaat waarbij het afscheid soepel en juist moeizaam verloopt. Kijk je naar de globale ontwikkelingsfases, dan hebben baby’s vanaf ongeveer 6 maanden vaker last van het afscheid nemen dan de maanden ervoor. Je baby begint in deze periode meer te begrijpen over tijd en afstand. Niet zo gek, want dit is ook de tijd dat het rollen, kruipen en uiteindelijk lopen een vlucht neemt. Plotseling merkt je baby dat ze los van jou kan bewegen – en dat kan een reuze eng gevoel zijn!

Ontwikkeling van jezelf

Een ander perspectief op het afscheid nemen biedt Elise Verheul. Van huis uit kindertherapeut, tegenwoordig reist ze het land door om ouders met humor en wijsheid te ondersteunen. 

Niet alleen je baby moet wennen aan los-van-jou zijn. Jij moet net zo goed wennen aan meer afstand tussen jou en je baby. In dit filmpje vertelt Elise erover.

Als jij weggaat, is het normaal dat je baby daar – kort – angst of verdriet bij voelt. En dat kan bij jou door merg en been gaan. Tegelijk is dit niet zorgwekkend. Je baby is gewoon aan het ontdekken hoe het patroon van weggaan en terugkomen werkt. Wat jij je baby kan geven, is vertrouwen. Laat jij in je hele houding zien dat het goed is, dan kan je baby dit gevoel overnemen.

Daarom is de eerste stap dat jij werkelijk vertrouwen hebt in degene waar je je baby achterlaat. Gevoelig als kinderen zijn, pikken ze direct het signaal op, wanneer jij twijfelt. Elise adviseert dan ook om te starten bij jezelf.

Ga eens na: aan wie vertrouw je je baby toe? Voel je dat hij in goede handen is? Als dat zo is, dan straal je dit uit naar je kind. 

Ontdek in haar online training wat Elise je nog meer aan inzichten kan brengen.

Geef vertrouwen door aan je baby

Knuffel je baby kort en goed, vertel dat je weggaat EN terugkomt, en ga dan ook. Een kort moment van verdriet is niet erg; voor je kind kan huilen ook een manier zijn om zich te verhouden met het afscheid, en dat mag er zijn. Heb je zelf moeilijkheden met loslaten, voel je je schuldig dat je weggaat, of heb je te weinig vertrouwen in de verzorger die het van je overneemt, dan zal je baby dat gegarandeerd reflecteren, en dan ontstaat er zomaar een langdradig afscheid vol tranen.

Zoals Elise constateert: je kind zal jouw aarzeling voelen, en zijn vertrouwen daalt meteen. Jij bent zijn baken, je baby volgt wat jij doet. Van binnen en van buiten. Begin dus bij jezelf. Zorg ervoor dat jij je baby met een gerust hart bij de andere verzorger kunt laten. Je baby en jij leren zo allebei op je eigen manier dat afscheid nemen erbij hoort.

Fotografie Jana Boekholt

Verder lezen

Wat doen we met de baby | Marilse Eerkens

Waarom liefde zo belangrijk is | Sue Gerhardt

Je kunt een baby niet verwennen

4 dingen om op te letten bij de keuze voor opvang

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Je baby wil vaker rechtop zijn

Je baby wil vaker rechtop zijn

De laatste generaties doet onze maatschappij ontzettend haar best om baby’s zo goed mogelijk in een bedje te laten liggen. Buiten de slaapjes om liggen baby’s in onze maatschappij ook nog veel momenten: op de grond, het speelkleed, in de box. Jonge ouders leren over...

Waarom we slapen als een oermensje

Waarom we slapen als een oermensje

Wanneer zijn wij mensen apart van elkaar gaan liggen? En, interessanter: waarom eigenlijk? Ooit liep ik in een dierenpark langs de ringstaartmaki’s. Ze lagen met zijn allen in een grote knoedel en het zag er reuze comfortabel uit. En ik dacht: zo horen mensen toch ook...

Natuurlijk ouderschap: 9 x herkenning

Natuurlijk ouderschap: 9 x herkenning

Ben jij helemaal voor natuurlijk ouderschap, dan horen daar een aantal zaken bij waar andere ouders waarschijnlijk zelden tot nooit mee te maken krijgen. Dingen die je misschien van tevoren zelf ook niet bedacht had. We hebben er negen voor je op een rijtje gezet. 1....

Wat is een goed eerste hapje voor een baby?

Wat is een goed eerste hapje voor een baby?

Wat geef je je baby, als je rond de zes maanden begint met de eerste hapjes bijvoeding? 'Poepdokter' Nienke Gottenbos legt uit waarom vetten zo belangrijk zijn. Beslissingen die je neemt rondom je kindje zijn vaak niet eenvoudig. Je wilt het ook zo graag goed doen!...

Wat geef ik mijn baby te drinken?

Wat geef ik mijn baby te drinken?

Over bijvoeding zijn veel artikelen geschreven. Hoe begin je, wat is de beste manier om eten aan te bieden en wat kun je je kindje wanneer aanbieden? Hoe je het drinken aanbiedt, is wat minder goed omschreven. We beschreven eerder al welk soort drinken geschikt is om...

Ik ga op vakantie en neem mee… de draagdoek

Ik ga op vakantie en neem mee… de draagdoek

Op vakantie met je baby? De eerste keer kan dat best spannend zijn. Wat neem je allemaal mee? Hoe doe je al je dagelijkse dingen in een nieuwe omgeving? Wat als ze huilt? Waar kan ik voeden?  Mijn eerste zomer met baby vond ik...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0