Hoe het is om een camping in Frankrijk te starten

door Nelleke Bos

Een jaar geleden was het nog een droom. Nu hebben Vincent en Madelon met hun 2 dochters hun eerste seizoen van hun eco-camping Junora achter de rug. Hier lees je hoe deze bijzondere lieve groene gezinscamping begon. We bellen naar Frankrijk om te horen hoe ze erbij zitten.

Op avontuur

De start was heel turbulent. Emigreren en een bedrijf opzetten tegelijkertijd. Met een grote wens voor ogen: een duurzame camping waar je als kind eindeloos kunt struinen, spelen, zwemmen, ontdekken. Waar je als volwassene je hart ophaalt, tot rust komt, geïnspireerd wordt. Leven met en in de natuur. En dat midden in een prachtig natuurgebied in de Limousin.

De praktijk was in het begin pittig. We liepen erg veel vertraging op doordat het moment van tekenen bij de notaris steeds maar weer werd uitgesteld. Vervolgens hadden we op ons nieuwe terrein allerlei kleine en grote obstakels te overwinnen. Een grote storm vlak voor de opening, diverse gas- en waterlekken, kortom: de maanden voordat de camping opende waren niet de makkelijkste. We zijn fysiek en mentaal flink op de proef gesteld, maar we hielden vol (dat moest ook) en het is gelukt. Het eerste jaar was op ons tandvlees, maar gelukkig kunnen we nu in een normale versnelling doorwerken naar het komende seizoen. 

Met ons gezin een unieke gezinscamping bouwen

Onze kinderen hielpen en helpen graag een handje mee, dat is mooi, want we denken zeker 5 jaar bezig te zijn, voordat Junora is zoals wij het graag zien. We doen zoveel mogelijk samen om te leren van het leven. Dat is mede hoe het thuisonderwijs van Nora en June vormgegeven is. 

Ook tijdens de bouw, probeerden we het ontdekken van nieuwe kennis en vaardigheden te combineren met de klussen die er waren. Onze dochters volgden hierbij hun eigen interesse. De een vond het leuker om te helpen met tuinwerkzaamheden en alles over planten te leren, de ander met het helpen van cement draaien en daarbij de juiste verhoudingen uit te rekenen. Beiden hebben veel interesse in bouwen; meten, rekenen en bijstellen. Maar ze hebben door de diversiteit van de werkzaamheden en het leven in een ander land, ook zoveel meer geleerd, dat van te voren niet te plannen en voorspellen viel. Dat was en is deel van ons avontuur  en toen de camping eenmaal open was, begon de non-stop-spelen-en vriendjes-maken-marathon voor onze meiden: de hele dag, de hele zomer spelen!

Op deze manier gaan we verder, in combinatie met leren uit boeken en veel leren van spelletjes en uit de praktijk. Dit alles ondersteund met digitale media en uiteraard Franse taallessen en al het andere wat op ons pad komt.

Nieuw! Net open!

Het begin was spannend. Hoe zou dat zijn, een camping vol met onbekende gasten? Toen bleken we in het hoogseizoen al meer dan vol te zitten en was het echt alle hens aan dek. Maar ondanks alle hectiek en drukte, had de gezelligheid en gemoedelijke sfeer altijd de overhand. De hele camping gaf al snel een huiskamergevoel. Sommige gasten hadden aanvankelijk een week geboekt en bleven er uiteindelijk 3, omdat ze gewoon nog niet weg wilden. Een mooier compliment kun je eigenlijk niet krijgen. 

Kleinschaligheid en veel groene ruimte werkt verbindend en schept vrijheid

Verder bedacht Madelon op het laatst nog een uitgebreide legotafel. Een plek waar kinderen, maar ook de ouders bleken fanatiek, lekker aan kunnen schuiven en bouwen. Dat was een doorslaand succes en daarom breiden we dit komend jaar uit met nog meer lego en een overdekte knutselwerkplaats.  Onze gasten willen we de ruimte geven om diverse activiteiten te organiseren; zo was er afgelopen zomer een wildplukmiddag met een plantkundige, een nachtvlinderexcursie met een bioloog, een spelavond van de oudere kinderen voor de jongere en werden er diverse knutselactiviteiten georganiseerd en uitgevoerd door kinderen. Een muzikant heeft heel wat pizza en bbq avonden muzikaal omlijst. Daarop inhakend heeft een 10-jarige jongen met gitaar zo vaak het kon gerepeteerd, gespeeld en geleerd met en van deze muzikant. Een waardevolle samenwerking. Onze receptie werd door vele handen geleemd,  er werden pannen met courgette en pompoensoep gedeeld. Het kleinschalige naast de ruimte die er is, werkt verbindend en schept vrijheid. Want het allerbelangrijkste vinden wij; niets moet, maar het mag wel. Ieder viert vakantie op zijn eigen manier.

Duurzaamheid voorop

Zorgen voor de natuur is best logisch, en kinderen voelen dat prima aan. Zo geven we elk gezin een gietertje bij aankomst op het terrein. IJverig wordt er dan bij elke tent begieterd in de moestuintjes! En groenten en kruiden geplukt natuurlijk. En je ziet dat kinderen op een natuurlijke manier omgaan met een eco-hulpmiddel zoals de douche timer. Die gaat tot 5 minuten. De douche slaat daarna niet af, maar het is wel een aandachtspunt omrent het waterverbruik. Belangrijk, omdat in deze tijd water een schaars goed is. Leuk ook, om dan in het voorbijgaan een kind te horen zeggen: ‘We moeten stoppen pap, het piepje gaat af`. 

Dit jaar zullen we ook meer aandacht schenken aan ons afvalbeleid; de afval sorteerplaats wordt beter georganiseerd en onze zeer gewenste compostsysteem zal gaan draaien. 

Wat? Geen WIFI?

Wij hebben dus geen wifi. We vonden deze keuze best spannend; schrikt dat geen mensen af? Maar het tegendeel was waar; kinderen komen toe aan non-stop spelen, ouders aan boeken lezen, dutjes doen, lanterfanteren,  gewoonweg relaxen! Het terrein, en de nabije omgeving zoals de rivier De Vienne, nodigt enorm uit tot spelen, ontdekken en tot rust komen. 

Wij zijn een volledig rookvrije camping en daar zijn we supertrots op. Iedereen, en dan in het bijzonder kinderen, kunnen bij ons vakantie vieren in een rookvrije omgeving. We hebben in onze visie bewuste keuzes gemaakt over wat we wel en wat we niet willen. Dat maakt ons concept sterk en dat houdt ons scherp en gemotiveerd om door te ontwikkelen. 

Plannen voor 2019?

Zeker! Ons doel is om uiterlijk 2020 een klimaat neutrale camping te zijn. We hebben dit jaar al 75% zelf opgewekt van de totaal verbruikte energie, dus we zijn op de goede weg. Verder willen we ons richten op het opslaan en hergebruik van regenwater en daarbij bewustwording van watergebruik in zijn algemeen. 

Onze toiletten zullen komend seizoen worden doorgespoeld met hemelwater en ook zal de irrigatie van het terrein voor groente en fruit gedaan worden met opgevangen regenwater en eigen bronwater. Verder komen er 10 zonnepanelen en diverse zonneboiler systemen bij, om zo weer een stap richting het beoogde doel te zetten. 

Junora wordt steeds meer een`eetbare camping; er komt er een grote gezamenlijke biologische moestuin, een openlucht salade-pluk-bar, een vuurplaats met grote kookpot en meer bloemen en kruiden in de eigen moestuinbakken. Tussen de kampeerplekken wederom pompoenen en courgettes, maar ook andere plukgroentes, zoals boontjes en snijbiet. 

We zullen informatie geven over de toepassingen voor de groentes en kruiden in de moestuinbakken en hopen komend seizoen op veel fruit aan de boompjes en struiken.

We breiden het natuur-ontdekpad uit en zetten een spannende speurtocht uit voor de oudere kinderen. Genoeg te doen, maar we kijken enorm uit naar de uitvoering en natuurlijk het gebruik ervan door de gasten.  

Ook openen wij volgend seizoen onze koffiebar en gaan we huisgemaakte zoete en hartige lekkernijen aanbieden. We hebben er vanzelfsprekend, zoals we in Twente zeggen, onmeunig veel zin in! Oh ja: we zoeken nog een kok trouwens. Eentje die graag de zomer wil doorbrengen bij Junora, maar zo’n 20 uur per week (h)eerlijke gerechten uit de hoge hoed tovert. 

Nieuwe accommodaties

Eco-gite

Op dit moment leggen we de laatste hand aan onze eco-gite, geïsoleerd met o.a. hennep en voorzien van een zonneboiler met collectoren en zonnepanelen. De gite ligt naast een volledig omheinde vijver en heeft een oude broodoven op steenworp afstand. Tevens beschikt dit onderkomen over een eigen drinkbare bron en hebben we 2 terrassen in de zon gecreëerd. Vanzelfsprekend veel rust en privacy, terwijl je midden in de natuur bent en maar 200 meter van het zwembad en de receptie.

Bell Tent XL: 7m tent met luxe prive-sanitair en uitzicht

Wegens het succes van de Bell tenten op vlonder, hebben we besloten 4 nieuwe Bell tenten bij te bouwen van maar liefst 7 meter in diameter (bijna 40m2 woonoppervlak).

De vlonder wordt bijna 85 m2 groot en zal worden voorzien van een houten overkapping, zodat je altijd droog je tent in en uit kan, maar ook makkelijk (en droog) naar je eigen wc of je luxe douchecabine kan binnenstappen. Het sanitair wordt dus gebouwd onder de overkapping, samen met de buitenkeuken, wastafel, eettafel met 6 stoelen en tevens 2 relaxstoelen met kussens, zodat je ’s avonds van de prachtige zonsondergang en de melkweg kan genieten.

Hier zie je wat er nu nog te boeken is voor de zomer van 2019. 

Speciaal: Krachtig leren (leren) voor kinderen in de meivakantie 

Madelon werkt als buitengewoon leerprofessional in haar praktijk Buiten De Lijntjes. Ze zoekt samen met kinderen naar een (leer)weg die bij hen past. In de meivakantie 2019 (20-4 t/m 4-5) organiseert ze op Junora een training die 5 ochtenden beslaat. Een actief programma, waarin kinderen tussen de 9 en 13 jaar vanuit hun eigen verbeeldingskracht en creativiteit krachtig en betekenisvol leren om te leren met heel het brein en lijf. 

Er is aandacht voor het opruimen van hoofd en lijf, informatieverzameling in het lange termijngeheugen, leren vanuit (eigen) beelden, bewegend leren en het zelfbewustzijn. Kinderen leren technieken die ze in kunnen zetten bij hun dagelijks schoolwerk. Ze gaan met `gereedschap` naar huis. Meer informatie over het programma van deze 5 daagse is te vinden op haar site. 

Elke middag in deze vakantie kunnen kinderen aanschuiven (eigenlijk juist blijven staan!) bij de workshops `tafels zonder stoelen`. Het automatiseren van de keersommen wordt hier een waar feest. Ook informatie over deze activiteiten is te vinden op buitendelijntjes.nu. 

Madelon wil tenslotte nog heel graag vermelden, dat er in de eerste week van september speciale activiteiten worden georganiseerd voor thuisonderwijsgezinnen. Het motto is: samen spelen, samen leren en kennis delen. Zie hiervoor ook weer de informatie op haar site. 

Wil je acuut boeken? Kan. Hier.

Dit artikel hebben we in samenwerking met eco-camping Junora voor je gemaakt. We schrijven alleen over dingen waar we zelf heel blij van worden.

Beeld: Kim Korsten

Waarom we op de camping gelukkig zijn

Waarom we op de camping gelukkig zijn

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom appels plukken als je ze ook kunt kopen?

Waarom appels plukken als je ze ook kunt kopen?

Ieder jaar organiseert de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) de Landelijke Appelplukdag. Het moment om met je gezin een boomgaard te bezoeken. Op heel veel plekken kun je in september zelf komen plukken. En het blijft niet bij plukken. Vaak mag je ook proeven...

Hoe relaxed is vakantie voor ouders eigenlijk?

Hoe relaxed is vakantie voor ouders eigenlijk?

Jippie het is zomervakantie! Tijd voor zon, zee, ijsjes en vooral lekker ontspannen. Dacht ik. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vakantie een grote stressfactor is. En dat geldt zowel voor de voorbereiding, de aanloop naar de bestemming en de reis zelf. Op het moment...

Laat je kind vallen (leren van je bulten)

Laat je kind vallen (leren van je bulten)

‘Laat je kind eens lekker gevaarlijk doen’ schreef ik vorig jaar. Ik verwees daarbij naar de presentatie van Gever Tulley waarin hij ervoor pleit om kinderen meer gevaarlijke dingen te laten doen. Om ouders op weg te helpen maakte hij een lijst met 50 gevaarlijke...

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

In eerdere artikelen kon je al lezen over de ontdektuin, de kindermoestuin en de onkruidmoestuin. Gelukkig is er meer: de recycletuin! In plaats van naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te gaan, loop je kringloopwinkels af, bekijk je kosteloos materiaal met...

Insectenhotel: herbergier in je eigen tuin

Insectenhotel: herbergier in je eigen tuin

Misschien heb je wel een vogelhuisje in de tuin of op het balkon. Het is nuttig om ook een insectenhotel te bouwen, waar bijen, hommels, sluipwespen (een vliegensoort) en lieveheersbeestjes kunnen overwinteren en de ruimte gebruiken als geboortehuis. Deze dieren zijn...

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Heb jij ook zo belachelijk genoten van de vakantie? Van eindeloos veel buiten zijn? Van misschien zelfs onafgebroken in de buitenlucht zijn, omdat je een paar weken in een tent sliep en dus niets anders meemaakte dan grassprietjes, bomen, water, wind, zon, de zee of...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0