Dian is vaker buiten dan binnen. Samen met haar vier kinderen is ze altijd wel bezig in de moestuin. De tuin is meer dan een liefhebberij; het gaat over het echte volle leven. Van kiem tot oogst, het ritme van het jaar. Reden genoeg om ons te laten inspireren door haar en haar gezin.
Leren van het leven zelf
Het ritme van de dag merk je buiten veel meer op, vindt Dian. Het ritme van de seizoenen vertelt haar kinderen zo veel, doordat ze het zelf ontdekken en ervaren. ‘Kinderen leren zelf wel wat goed is en wat niet. Natuurlijk branden ze zich dan weleens aan een brandnetel, ook dat hoort erbij. Je kan tien keer ‘Pas op!’ roepen, maar ervaring is soms leerzamer dan dat ik het ze allemaal ga voorkauwen. Ook onze baby is overal bij. Die kijkt vanuit de draagdoek mee met alles wat de grote broers meemaken, en valt op zijn eigen momentjes wel in slaap.’
Gratis artikel (niet) oordelen
Waarom we het zo ontzettend aantrekken wat anderen van ons denken
Onafhankelijk
Sinds de coronacrisis kun je je eigen leefstijl langs een nieuw soort meetlat leggen. In het voorjaar van 2020 hebben we met zijn allen wel gevoeld hoe kwetsbaar en afhankelijk we zijn. Met een tuin neem je veel in eigen hand, merkt Dian. Hun tuin geeft eigen groente, fruit, kruiden, honing, eieren. Je hoeft veel minder bezorgd te zijn over de levering vanuit winkels, laat staan verre landen.
Dian: ‘We zijn met veel mensen op de aarde. Maar het gaat vooral om de manier waarop we leven. Als individu kun je zoveel verschil maken. De leefstijl die we hier hebben is niet houdbaar, vooral door alles wat mensen kopen. Maar het leven draait niet om spullen, maar om verbinding.’
Leven als vroeger
‘Ik leef niet heel anders dan mijn ouders,’ vertelt Dian. ‘De verbinding met de natuur had ik altijd wel. Van thuis uit hadden we een grote moestuin, mijn ouders hebben me dus al zo opgevoed. Mijn vader is ook imker en jager. We hebben het hele jaar door honing uit eigen tuin en de kinderen eten regelmatig wild bij mijn ouders. Ree, duif of eend; ze proberen alles en vragen waar het eten vandaan komt. Mijn moeder weckt groente en fruit al zo lang als ik me kan herinneren. Ze leerde me hoe ik jam en andere fruitsoorten kon inmaken. Ik ben wat dat betreft gewoon verder gegaan en geef door aan mijn kinderen wat ik zelf heb gekregen van mijn ouders.’
Fotografie: Jana Boekholt
Meer weten?
Dian (@natuur_meisje) tuiniert op heerlijckhopveld.nl
Goed vies. Het nieuwe gezond | Dr. Maya Shetreat