Hoe kun je veilig samen slapen met je baby?

door Nelleke Bos

Samen slapen is de biologische norm: het is de meest natuurlijke en veilige manier om je leven te starten. Tegenwoordig wordt er flink gewaarschuwd voor wiegendood, waardoor veel ouders niet samen durven te slapen. En dat is zonde, want samen slapen kan juist tot kleinere kans op wiegendood leiden. Voorwaarde is wel, dat je slaapsituatie veilig is.

Maar wat is veilig samen slapen precies? PhD James J. McKenna stelde een aantal richtlijnen op, dat hij ontdekte dat veel ouders niet weten hoe ze veilig kunnen slapen met hun baby. Deze informatie is wezenlijk om te hebben. Hier vind je de richtlijnen samengevat in 5 hoofdpunten, maar lees zeker verder in McKenna’s ‘Slapen met je baby’, vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena als je graag samen slaapt.

McKenna’s richtlijnen voor veilig samen slapen

1 Zorg voor een goede houding

Laat je baby in de rugligging slapen. Borstvoeding zorgt haast vanzelf voor een goede houding, doordat de baby ter hoogte van de tepel ligt, en zowel moeder als kind op elkaar gericht zijn. Op de buik liggen is risicovol, omdat het tot rebreathing of verstikking kan leiden. Laat de baby aan moeders kant slapen – niet in het midden.

2 Geen losse dingen in bed

Je bed is opgemaakt zonder losse items. Je voorkomt zo dat je baby bekneld raakt in een laken, doekje of knuffels. Kies voor een ademende deken (zoals van wol of katoen) die je laag houdt, zodat de deken niet over het hoofdje van je baby kn komen. Zorg ook dat je arm onder je eigen kussen ligt, zodat het kussen niet bij je baby terecht kan komen. Ook het liggen in een baby nest, tegen een voedingskussen of op een aankleedkussen is af te raden. Zorg voor een stevige ondergrond. De materialen die je kiest kunnen het best natuurlijk en ademend zijn, om warmtestuwing te voorkomen.

3 Rook of drink niet

Als je rookt, wordt de ademhaling van de baby negatief beïnvloed. Na gebruik van alcohol ben je niet voldoende afgestemd op je baby en kun je niet alert reageren. Ook als je medicijnen of drugs gebruikt, is samen slapen geen goed idee.

4 Geef borstvoeding

Borstvoeding maakt moeder en baby bijzonder goed afgestemd op elkaar. De uitwisseling van hormonen via de borstvoeding zorgt voor deze afstemming. De baby ligt vaak rustiger, doordat hij de tepel ruikt, en zich daarop richt. Bijkomend voordeel voor de moeder is dat ze sneller in slaap valt na een onderbreking, dankzij de oxytocine die vrijkomt tijdens het borstvoeden. Gebroken nachten worden er een stuk lichter van.

5 Blijf bij je baby

Laat je baby niet alleen. Dit is eigenlijk een basisregel voor je baby, of het nu dag of nacht is. Overdag zijn we wel gewend om continu een oogje op ons kind te houden. In de nacht geldt dit zeker ook!

Laat geen andere kinderen of huisdieren naast je baby slapen. Zij kunnen onvoorspelbaar zijn, en ze kunnen geen verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn van de baby. Slaap je samen met meer kinderen, zorg dan dat je andere kind aan de andere kant van jou ligt – of naast je partner.

Co-sleeping

Wil je samen slapen, en geef je kunstvoeding, of vind je samen slapen in bed (bed sharing dus) te spannend, kies dan voor een andere slaapvorm vlakbij je. In een co-sleeper bijvoorbeeld. De baby heeft veel baat bij het slapen in dezelfde ruimte als zijn moeder, ook als dat niet in hetzelfde bed is. Alleen al het horen en ruiken van zijn moeder is gunstig voor de stresslevels van de baby. Moeder en kind zijn in wezen geprogrammeerd om dicht bij elkaar te zijn.

Verder lezen

Wat baby’s nodig hebben, Kiindboek door Melanie Visscher

Slapen met je baby, James McKenna, vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De zin van samen slapen

De zin van samen slapen

Mogelijk beschouwen jij en veel mensen in je omgeving het inrichten van een babykamer als een belangrijke onderdeel van je zwangerschap. Familieleden en kennissen vragen dan ook vaak hoe de babykamer vordert. Het kan zelfs zo zijn dat ze dit als een graadmeter voor...

‘Het hele bed vol dekens, kussens, kruiken en lijfjes’

‘Het hele bed vol dekens, kussens, kruiken en lijfjes’

Bij mijn voeten kriebelen kleine kindertenen. Mijn benen zitten muurvast gevlochten in kleuterbenen. Het hele bed ligt vol dekens, kussens, kruiken, lijfjes en ledematen. Rechts van mij draait Layla zich om en vraagt met slaperige doch dwingende stem of ze in mijn arm...

Samen slapen met je dreumes

Samen slapen met je dreumes

Mijn baby ging niet in het wiegje. Punt. Deed hij gewoon niet. Nou ja, hij was natuurlijk te klein om iets wel of niet te doen, de meeste dingen werden voor en met hem gedaan, maar hij liet in elk geval luid en duidelijk merken dat hij niet apart van papa mama wilde...

Naast wie word jij het liefste wakker?

Naast wie word jij het liefste wakker?

Samen slapen, veel mensen doen dat, al geeft lang niet iedereen het toe. Als ouder voel je intuïtief dat het goed is voor je kinderen. Het grootste struikelblok blijkt eigenlijk dat een standaard bed te klein is om je kinderen bij te proppen. De ouders die het meest...

Waarom samen slapen met je baby juist veilig is

Waarom samen slapen met je baby juist veilig is

Samen slapen, een thema omgeven door angst en onduidelijkheid. Christel Rengers stak voor Kiind haar licht op bij een expert: lactatiekundige Marianne Vanderveen-Kolkena, vertaler van James McKenna’s ‘Slapen met je baby’. SLAAP JIJ ALLEEN? Slaap jij met je...

Je baby slaapt alleen op jou? Precies wat hij hoort te doen

Je baby slaapt alleen op jou? Precies wat hij hoort te doen

Je baby slaapt alleen maar op je partner of op jou. Doe je dan iets verkeerd? Welnee! Als maatschappij doen we iets verkeerd: we doen alsof baby’s netjes in een bedje horen te liggen. En doen ze dit niet, dan breekt het zweet ons uit. We horen dat onze baby ‘moet...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0