Hoe speelt mijn kind lekker binnen?

door Nelleke Bos

Heerlijk, als je meerdere dagen vrij hebt. Geen wekker, geen verplichtingen, lekker thuis spelen! 

Tenminste, de eerste uren zijn fantastisch. En dan kan zomaar de verveling toeslaan. Buiten is het prutweer, alle vriendjes zijn weg. De baby slaapt, en je peuter of kleuter heeft vermaak nodig. Wat nu?

Yoga, maar dan lekker thuis

Kinderen willen bewegen, ook al zijn ze zich daar niet altijd van bewust. Kinderyogadocent Nynke Bos weet er wat op: ze maakte een speels prentenboek vol yoga-oefeningen om samen te doen. Ze geeft peuterles en verzorgt lessen op scholen en bso’s. Ze merkte hoe blij de kinderen reageren op yoga, en bedacht dat het nog leuker kan worden wanneer je als ouder thuis ook met je kind yoga kan doen.

Haar prentenboek Yo-ga je mee? geeft met tekeningen en uitleg een fijne handreiking om zelf grappige houdingen en oefeningen te doen.

Maak van jezelf een sneeuwpop.

Aan de hand van vier verhalen, passend bij elk seizoen, vind je yoga-oefeningen die geïnspireerd zijn op het verhaal. Bij ieder verhaal zit ook een mindful spelletje. Daarbij kun je elkaar bijvoorbeeld over de rug kriebelen, of je voorstellen dat je een zeester bent. 

De oefeningen kun je als ouder en kind samen doen, maar kan ook juist voor kinderen onderling heerlijk zijn. Handig, want zo ontdekken ze spelend veel over samenwerken, en over wat jij en de ander fijn vindt. Aanraking, beweging, massage – alles komt op heel laagdrempelige manier aan bod.

Binnen spelen

Is yoga niet jouw ding? Onderzoek eens hoe je kind reageert op ander lichamelijk – en toch niet wild – spel. 

Speel bakkertje – zonder zandbak. Met de handen kneden werkt aardend. Zeker op gure dagen waarbij je minder lang buiten bent, kan dat een uitkomst zijn om met alternatieven voor de zandbak aan de slag te gaan. Zorg voor klei in huis, of kinetisch zand. Eetbaar brooddeeg maken is ook een heel fijn werkje. En dan ook broodjes bakken. Of maak zelf zoutdeeg, waar kinderen heerlijk mee kunnen kneden en kleien, en daarna hun kunstwerk ook kunnen bakken en beschilderen.

Ook fijn om aan tafel te doen en toch bezig te zijn: knutselen met materiaal uit de natuur. Dat betekent dus wel éerst even de laarzen aan om mooie vondsten te verzamelen. Dat noem je absoluut géén wandeling, maar ze lopen natuurlijk stiekem juist lekker. Daarna met alle takjes, stenen, blaadjes en dennenappels aan de slag.

Hier vind je heel veel tips om niet-wandelend buiten te lopen.

Met je hele lijf

Wat je ook doet: het is fijn als je kind elke dag met zijn of haar hele lijf kan bewegen. Klassiek: de vloer is lava. Verzinnen ze dit nog niet zelf, dan kun je je kinderen op het idee brengen om via kussens en meubels door de kamer te klauteren. Rust nodig na een dergelijke apenkooi?

Bouw een hut. Oeroud en het werkt altijd (lees hier waarom huttenbouwen bovendien heel goed is). Of je nu een tent maakt van lakens, een hut onder de tafel of in het (stapel)bed, of een kartonnen bouwsel om in te wonen, kinderen zijn net als katten: ze krullen zich graag op in een onmogelijk holletje. De winter leent zich heel goed om naar binnen te keren. Je kunt dit stimuleren door een knus hoekje te maken met zachte kussens, prentenboeken of een luisterboek (hier vind je onze luisterboek-top 3) af te spelen.

Fotografie: Nina Olivari

Lees verder

Playful parenting | Lawrence J. Cohen

Yo-ga je mee? | Nynke Bos

 

Cocoonen: 9 manieren om je kind te laten aanrommelen

Beter naar buiten in de winter met Wildling shoes

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak zelf een lichttafel

Maak zelf een lichttafel

Magisch, uitnodigend, zintuiglijk, creatief en onmogelijk om vanaf te blijven. Dat kwam bij mij op toen ik voor het eerst een lichttafel van dichtbij zag. Sinds de Zandtovenaar kent iedereen deze kunstvorm, die nog best moeilijk is trouwens. Naast zand kun je er ook...

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

De herfst is het verzamelseizoen bij uitstek voor peuters en kleuters. Als de herfsttafel klaar is, spinnenwebben en eikelpoppetjes gemaakt, de pannetjes van het keukentje vol zitten met kastanjesoep en eikeltjesprut, maak dan eens een herfstslinger. Verzamel als...

7 x zelfstandig vermaak zonder scherm

7 x zelfstandig vermaak zonder scherm

Zelfstandig vermaak van de kinderen terwijl jij even kunt koken of dat ene telefoontje doen? Een snelle oplossing voor dit probleem is natuurlijk het aanknippen van een scherm. Maar wat nu als je liever wil dat je kinderen zich zonder schermpje vermaken, omdat het op...

Spannende proefjes om mee te experimenten

Spannende proefjes om mee te experimenten

Had jij vroeger ook zo'n oom of tante die theezakjes kon laten vliegen of je haren rechtop kon laten staan met een ballon? Een paar attributen werden uit de keuken gevist en met een mysterieuze lach werd je meegenomen naar buiten. Daar werd dan een geheimzinnige truc...

Raamkristallen vouwen en knippen

Raamkristallen vouwen en knippen

Vouw-en-knip kristallen zijn leuk om in de winter de ramen of de seizoenstafel mee te versieren. Het idee is zo simpel en toch magisch voor een kind; met wat simpele knipjes ontstaan de mooiste vormen. Je hebt alleen vouwblaadjes en een schaartje nodig. Het werkt het...

Project textuurcollage

Project textuurcollage

Met deze knutsel maak je je kind meer bewust van texturen om hem of haar heen. Alles voelt anders aan: de grove muur, de nerven van de houten vloer, enzovoorts. Natuurlijk kun je deze knutsel ook buiten doen. Daar is hele wereld aan verschillende texturen! Wijs je...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0