Hoe spelen zorgt voor lekker slapen

door Nina Akerboom

Bij je eerste baby, in die eerste bijzondere maanden, is het allemaal wel te doen met die gebroken nachten. Het euvel begint als er weer gewerkt moet gaan worden of als er al een kind in het gezin is. De nachtrust is oh zo belangrijk voor zowel kind als ouder. Oververmoeidheid sluipt erin en voor je het weet hangen je wallen op de grond en kun je als wandelende zombie ook overdag niet veel meer betekenen voor je kind(eren). Ik stak mijn licht eens op bij Eline Weijers, ouderbegeleidster en eigenaar van Ouderschap vanuit je Hart.

Rust, Reinheid en Regelmaat?

De ervaring leert dat het afmatten of uitputten van je kind averechts werkt. Een dagje pretpark, het overslaan van het middagdutje – na een overvolle dag zou je toch denken dat je kind extra lekker zal slapen. Niets is minder waar. Door al die prikkels is jouw kind onrustig, gespannen en druk. Natuurlijk is hij ook vermoeid, maar in zijn hoofd is hij druk. Alle nieuwe dingen moeten verwerkt worden. De oeroude Rust, Reinheid en Regelmaat zijn dus zo gek nog niet.

Van spanning naar ontspanning

Maar die drie beroemde R’en kunnen we niet altijd bieden. Wat we als ouder wel altijd kunnen bieden, is onze begeleiding. Dit is dan ook hetgeen dat Weijers wil overbrengen. Wij kunnen onze kinderen begeleiden bij het omgaan met hun (onaangename) gevoelens om spanning in het kind te keren tot ontspanning.

Kinderen zijn vaak nog niet in staat hun gevoelens onder woorden te brengen. Toch voel je het als ouder haarfijn aan als er iets aan de hand is. En kind zit niet lekker in zijn vel. Het hoeft niet te gaan om grote problemen – spanning in een jong leven kan veroorzaakt worden door de harde wind, of speelgoed dat kwijt is. Die spanning kan een kind nog niet zelf oplossen. Spel is hierin een uitkomst. Spelen staat gelijk aan plezier, geluk, ontspanning. Als wij spelen (ja ouders, wij ook!) maken wij namelijk het hormoon dopamine aan, aldus Weijers.

Spel helpt je kind om spanning kwijt te raken

Uitgangspunten bij dit ‘spel’ zijn dat het kind centraal staat en dat we terug gaan naar de ontspanning. Speelgoed is niet noodzakelijk, regels mogen de deur uit en competitie is out of the question.

Spelvormen

Over wat voor soort spelletjes hebben we het dan? Weijers noemde ze zelf ‘onzinspelletjes’. Spelletjes waardoor je jouw kind aan het lachen krijgt. Emoties vergroten, spiegelen, gekke dingen doen, rollenspel, noem maar op. Altijd afhankelijk van plaats tijd en persoon. Het voorkomt dat je als ouder mee gaat in de emotie van je kind. Je laten triggeren door zijn driftbui en met je handen in het haar ook maar gaan schreeuwen is wel het laatste dat we voor ogen hebben, tenzij je dit heel bewust doet om het tij te keren. Hoe dat dan werkt? Het begint bij het bewustworden van jouw eigen gevoelens als ouder. Na een reflectie hierop kun je zuiver kijken naar je kind en wat hij op dat moment nodig heeft. Wat is zijn behoefte? Daarna ga je handelen.

spel-doorslapen-intekst

Ook omgekeerde machtspelletjes doen het altijd goed. Jouw kind mag de regels bepalen. Fysiek spel zoals paardje rijden, stoeien, kussengevecht. Allerlei manieren om je kind het gevoel te geven back in control te zijn. Powergames, noemen we die.

Emoties mogen er zijn

Het begeleiden van je kind in zijn emoties houdt niet in dat de emoties er niet mogen zijn. Houd je als ouder vast aan de vuistregel: Alle gedrag heeft een oorzaak. Boos, bang, bedroefd, blij? Het komt ergens vandaan. Erken het gevoel dat je kind heeft. Stap twee is om te bepalen of je kind al dan niet hulp nodig heeft bij het verwerken van de emotie. En daarbij kunnen de spelvormen gesuggereerd door Eline Weijers van pas komen.

Terug naar de hamvraag ‘hoe zorgt spelen voor doorslapen?’. Door je kind te begeleiden bij het verwerken van emoties voorkom je dat hij met een hoofd vol prikkels ‘s avonds het bed in duikt. De bovengenoemde ‘spelvormen’ zijn bij uitstek een goede benadering om de juiste balans tussen spanning en ontspanning te waarborgen.

Meer weten? Kijk op de website van Eline Weijers: Ouderschap vanuit je hart

Of lees ook: Playful parenting

 

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Samen slapen met een groot kind

Column: Samen slapen met een groot kind

Samen slapen – bij ons al jaren vanzelfsprekend. Ook met een groot kind. Al bijna 5 jaar ligt hij tussen ons in: de jongste. Het is zo fijn wakker worden naast mijn zoon. Eerlijk is eerlijk, naast hem is het zelfs leuker wakker worden dan naast mijn man. Vergis je...

Column: Mijn knutselkoning

Column: Mijn knutselkoning

Zoonlief houdt van knutselen. Ik ben niet bepaald een knutselmoeder te noemen. Mijn creativiteit beperkt zich voornamelijk tot schrijven en schilderen. En zo nu en dan ervaar ik in beide een blokkade. Zoonlief kent dergelijke blokkades niet.Dus toen ik hem de vraag...

Column: De radslag

Column: De radslag

Op de kleuterschool was ik geloof ik nog niet zo bezig met later als ik groot ben. Ik herinner me er eerlijk gezegd niet zo heel veel meer van, behalve dat ik juf Juultje erg lief vond. Maar toen ik eenmaal had leren schrijven, was me al snel duidelijk dat ik...

Driftige peuter? Doe even niets

Driftige peuter? Doe even niets

Daar sta ik dan op een drukke weg met de autodeur open. Mijn krijsende zoontje van twee jaar dubbel te vouwen in zijn autostoeltje. Zijn hele lijf strekt hij uit. Zo krijg ik de gordel niet vast en ik moet door naar een volgende afspraak. 'Als je nou toch eens mee zou...

Column: Weer een kaarsje op de taart

Column: Weer een kaarsje op de taart

De laatste maand van zoonlief als vierjarige is alweer aangebroken. En dan betekent dat het niet lang meer duurt voordat hij officieel leerplichtig wordt. Geen vakanties buiten de vakantieperioden om, geen smokkeldaagjes, gewoon dagelijks verplicht naar school.Wat is...

Column: Douchen

Column: Douchen

Zoonlief lijkt heel veel op zijn mama. Niet wat uiterlijk betreft. Althans, als ik alle anderen om me heen mag geloven, is zoonlief echt een kind van zijn vader. Daar heb ik totaal geen problemen mee. Uiteindelijk gaat het toch om de binnenkant. En laat zijn...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0