Hoe sport ik na mijn bevalling?

door Nelleke Bos

In Nederland hebben we niet echt kaders voor hoe een vrouw haar leven na de bevalling inricht. Er is een vaag besef van ‘de tijd nemen’, maar dat staat toch haaks op de noodzaak om na 12 weken weer helemaal mee te doen met het maatschappelijke leven. Je verlof is voorbij, werk begint en tja, dan wil je er niet uitgewoond uitzien.

Je lichaam is echter nog helemaal in standje net-bevallen. Je oude broeken kun je vaak echt nog niet aan, je haar is futloos en buikspieren – wat zijn dat?

Starten met opbouwen

Na je bevalling kun je rustig beginnen met opbouwen van je conditie. Met de nadruk op rustig.

Thuis oefeningen doen is de eerste maanden het beste. Neem je lichaam en je baby als leidraad, zodat je niet te snel gaat. Gebruik deze oefening bijvoorbeeld.

Wil je in een groep sporten, kies dan voor een postpartum-groep, zodat je je niet per ongeluk vergelijkt met topfitte niet-bevallen types.

Yogadocent Kitty Steenvoort gaf zo’n twintig jaar zwangerschapsyoga en yoga na de bevalling, en geeft als tip mee: ‘Vanaf een week of zes – op zijn vroegst! – kun je voorzichtig met een en ander beginnen. Bespreek met je verloskundige of je kunt starten, als er bijzonderheden zijn of als je twijfels hebt. Je start met grondoefeningen, en nee, je gaat nog niet rennen en springen. Eerst die bekkenbodemspieren op orde krijgen.’

Er staat speciaal voor jou als Kiindlezer een gratis voorproefje Pilates klaar.

Welke sport dan?

Wat je ook doet, doe het met mate is vooropgesteld het belangrijkste advies. De meest ondersteunende sporten na je bevalling zijn zwemmen, wandelen, dansen (met of zonder baby), yoga en pilates, waarmee je je kracht en conditie opbouwt zonder over je grens te gaan. Competitie en contactsporten kun je beter later oppakken.

Nu is de tijd om je te richten op je kern versterken: je bekkenbodem en je buikspieren verdienen je aandacht. Van daaruit kun je meer en meer opbouwen. Pilates is sterk gericht op die opbouwen vanuit je kern. Ook yoga kan je op subtiele ondersteunende manier krachtig maken. Zwemmen en wandelen zijn daarbij heel fijn om je conditie op te bouwen zonder risico op blessures of overbelasting. Allebei ook samen met je baby prima te doen.

Zorgvuldigheid

Je lichaam is in 9 maanden tijd zacht en soepel en ruim geworden. Het vraagt net zoveel tijd om weer terug te keren naar je vertrouwde afmetingen. Te snel beginnen met sporten kan tot blessures en klachten leiden.

De mentaliteit van ‘doorzetten’ om je grens te verleggen werkt in deze fase niet. Sterker nog, je kunt je lichaam schade toebrengen door te veel te willen.

Doula Siri Amrit Khalsa begeleidt de hele periode voor, tijdens en na de bevalling, en constateert: ‘Na 40 dagen kun je heel rustig en langzaam beginnen met oefeningen doen die niet belastend zijn. Je buikspieren zijn dan nog niet op hun plek en door te fanatiek of de verkeerde oefeningen te doen heb je de kans dat je die buikspieren juist beschadigt.

Respecteer het gezegde ‘9 maanden in de buik en 9 maanden op de buik’. Dit is ongeveer de tijd die een vrouwenlichaam nodig heeft om weer in de buurt van een pre-zwangerschapslijf te komen. Tot die tijd is alles in jou nog in beweging.’

Speciaal voor jou als Kiindlezer staat een gratis voorproefje Pilates klaar. Zin om aan de slag te gaan? Kijk dan snel!

Wat is gezonde voeding voor mijn baby?

Drees test: Welkom Mama Ceremonie

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bevallingsonderzoekjes van Doppler tot Apgar

Bevallingsonderzoekjes van Doppler tot Apgar

Wanneer een vrouw zich tijdens haar zwangerschap laat begeleiden door een verloskundige zal zij in het ruime half jaar dat ze elkaar regelmatig treffen ook een aantal onderzoeken ondergaan. In de zwangerschap is er meestal ruim voldoende tijd om deze onderzoeken...

Tips voor een sterke darmflora na een keizersnede

Tips voor een sterke darmflora na een keizersnede

De aanleg van een sterke darmflora start tijdens de geboorte. Als je een keizersnede ondergaat, is er iets extra's nodig om je baby te helpen. Wat helpt de darmflora na een keizersnede? Nienke Gottenbos, bekend als de Groene Vrouw en de Poepdokter weet dit...

De misser van de vereniging tegen kwakzalverij

De misser van de vereniging tegen kwakzalverij

De vereniging tegen kwakzalverij heeft de KNOV een dubieuze prijs toegekend voor een 'onkritische houding' tegenover alternatieve behandelingen. Op flauwekul hoef je niet te reageren. Toch willen we hier nog een paar woorden aan besteden, omdat hun lukrake...

Bevallen is naar binnen keren

Bevallen is naar binnen keren

Vertrouwen op je lichaam als je gaat bevallen. Het klinkt zo fijn en simpel, en toch wordt er zo veel van je gevraagd. Overgave tijdens een gebeurtenis die je helemaal op zijn kop zet. Bij jezelf blijven terwijl je op onbekend terrein bent. Bevallen doe je niet vaak...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0