Hoe vaak moet je baby aan de borst?

door Drees Koren

Meten is weten, dus houden we braaf curves en lijstjes bij van de ontwikkeling van onze kinderen. Maar bij borstvoeding is dat eigenlijk zo eenvoudig niet. Hoe vaak moet die pasgeboren baby nu aan de borst? En hoe lang?

Baby aan de borst, en aan de scorelijst?

Met de komst van een nieuwe baby, komt er vaak ook een kraamverzorgende aan je bed. Hopelijk is het een engel die je ondersteunt in de opstart met je mini, maar los daarvan is de kans groot dat ze je van wat papieren voorziet. Eentje daarvan is de scorelijst borstvoeding. Daarop kun je aangeven hoe vaak je baby aan welke borst gedronken heeft. Zo’n scorelijstje heeft een aantal rijen en kolommen, en het suggereert dat er een standaard is hoe vaak je baby moet drinken. De vraag is alleen voor wie je deze lijst bijhoudt? Voor jezelf, je baby of de kraamzorg?

Is de scorelijst voor jezelf, je baby of de kraamzorg?

Vroeger was het niet beter – wel duidelijker

Tot pakweg twintig jaar terug was het duidelijk. Nee, niet beter, maar wel duidelijker. De baby dronk op de klok, dus kreeg elke drie uur borstvoeding. En borstvoeding betekende dat hij een borst ‘leeg’ dronk, en de andere als ‘toetje’ kreeg. Bij elke voeding begon je met een andere borst. Helder. In de nacht mocht hij één voeding overslaan, dus voor de enkele lucky bastard met een doorslapende baby betekende dat dat ze na zes uur pas weer haar bed uit hoefde om te voeden. Het kwam neer op een stuk of acht voedingen per dag. Stiekem hebben de meeste kraamverzorgenden dat nog steeds in haar hoofd, ook al is het advies tegenwoordig dat een baby borstvoeding op verzoek krijgt. 

Hij lijkt de hele dag aan de tiet te hangen

De baby kan de scorelijst gestolen worden. Duh. Hij wil gewoon drinken als hij dorst heeft. Of wil zuigen, of dicht bij mama wil zijn. Of moe is. Of getroost wil worden. Soms wil hij veel en soms wil hij weinig drinken. Net als een echt mens eigenlijk, die af en toe een slokje thee neemt, en op een ander moment een hele fles water wegklokt.

Meer over borstvoeding door de ogen van je baby en waarom borstvoeding meer is dan moedermelk.

In de praktijk kan dat betekenen dat je baby soms de hele dag aan de tiet lijkt te hangen. Of met periodes weer wat minder. Het kan van dag tot dag verschillen. Net als je denkt dat je een ritme hebt ontdekt in het consumptiegedrag van je kleintje, verandert het weer. Oh ja, of er komt een regeldag aan, of je baby wil clusteren (lees: letterlijk de hele dag mama tanken); het kan allemaal.

Geef je over aan je baby

Hoe dan ook is het allerbeste wat je kunt doen, jezelf overgeven aan de nukken van je baby. Als je hem altijd in je buurt, of liever: op je huid, houdt, heb je gauw genoeg in de gaten wat zijn lievelingshongersignalen zijn. Misschien smakt hij, zoekt hij met zijn hoofdje, trappelt met zijn voetjes of sabbelt hij op zijn handje? Je komt er snel genoeg achter als je baby 24 uur per dag bij je in de draagdoek of in bed is. Nachtvoedingen horen erbij, maar als je je er niet tegen verzet, zullen jullie ook hier je draai in vinden.

Sterker nog, nachtvoedingen zijn heel voedzaam voor je baby en geven jouw melkproductie een boost. Helemaal als je samen in een bed slaapt (Lees hier meer over nachtvoedingen en samen slapen met je baby.) Sus zijn zuigbehoefte ook vooral niet met je pink of een fopspeen, maar biedt hem the real thing aan. Op deze manier groeit je baby goed, en komt jouw melkproductie keurig op gang, en de samenstelling van de melk wordt helemaal afgestemd op de frequentie waarop de baby komt. Met andere woorden: in een volle borst blijven de vetdeeltjes achter, en mengen zich pas in de melk wanneer er veel melk de borst uit is gegaan. Voedt je minder frequent, dan geeft dat minder vette melk. Vet is een belangrijk deel van je baby’s voeding, vaak voeden heeft dus een voordeel.

Kijk naar je kindje

En die scorelijst dan? Die kun je natuurlijk de eerste week braaf invullen. Misschien vind je het zelf ook wel prettig om overzicht te hebben van hoe vaak je baby aan de borst gaat. Ook als je er regels bij moet schrijven, omdat hij wel dertig keer een slokje genomen heeft. Maar als je echt wilt weten of je baby goed drinkt, hoef je eigenlijk geen lijstje bij te houden. Kijk gewoon goed naar je kindje. Heeft hij regelmatig een natte luier? Is hij, tussen de slaapjes door, alert en ontspannen en heeft hij een gezonde kleur? Dan krijgen jullie, scorelijst of niet, een dikke vette voldoende. 

Wil je je voorbereiden op de borstvoeding? Doe dan de online cursus via de Kiind academie.

Fotograaf (en papa van de betreffende baby): Floris Scheplitz

Meer lezen:

Stefan Kleintjes en Gonneke Veldhuizen-Staas | Het Nieuwe Borstvoedingboek 

Melanie Visscher | Wat baby’s nodig hebben 

Je baby knuffelen is de basis, en geen verwennerij

Consultatiebureau, gebruik de groeicurve van de WHO!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Ervaringstips bij een tweeling borstvoeden

Ervaringstips bij een tweeling borstvoeden

Een tweeling borstvoeden vraagt om andere trucjes dan een eenling. Omdat je altijd wijzer wordt van ervaringsdeskundigen, vroegen we het tweelingmoeders zelf. Wat zijn hun beste tips? Het grote tweelingenboek, Borstvoeding doe je zo, Borstvoeding, Veilig door de...

Biological nurturing: lekker achteroverliggend voeden

Biological nurturing: lekker achteroverliggend voeden

Achteroverliggend voeden heeft een mooie officiële naam: biological nurturing. Dat klinkt ingewikkeld en spannend. Is het niet. Integendeel. Het is wel heel tof. WAT IS HET? Achteroverliggend voeden is precies zoals het klinkt. Het is voeden terwijl je achterover...

5 x onze favoriete borstvoedingsmomentjes

5 x onze favoriete borstvoedingsmomentjes

Er is zo veel te doen over borstvoeding, dat je soms zou vergeten dat het vooral iets fijns tussen moeder en kind is. Daarom delen we graag onze allerfavorietste borstvoedingsmomentjes.  1. De breast crawl na de geboorte We hebben net samen een hele reis meegemaakt....

Bijvoeding: laat je baby kiezen

Bijvoeding: laat je baby kiezen

Eindelijk is het dan zo ver: je kindje is zes maanden en het is tijd voor de eerste hapjes.* Maar wat geef je nu het beste? En hoe presenteer je de eerste hapjes voor je baby? * Waarom het beter is om te wachten met de eerste hapjes tot je kindje zes maanden is, lees...

Zo help je je baby goed aanhappen

Zo help je je baby goed aanhappen

In de volgende paar honderd woorden ga ik je niet leren hoe borstvoeding werkt. Wel kun je met een paar tips soms ineens vooruit. Herken je waar je tegenaan loopt, snap je dat je echt niet de enige bent én dat er een oplossing kan zijn. Of bedenk je dat je gewoon...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0