Hoekjes in huis stimuleert het rollenspel

Kleine kinderen hebben vaak veel fantasie. Fantasie moet echter wel de ruimte krijgen: onbedoeld kan het gebeuren dat je de fantasie-ontwikkeling afremt (zie ook het artikel over de waarde van spelen). In dit artikel staat hoe je de fantasie kunt prikkelen door middel van speelgoed.

 

Afgesloten ruimtes

In veel huizen staat het speelgoed allemaal langs een kant: het keukentje naast de fiets, daarnaast de poppenspullen en dan de blokkenspullen. Lekker open, goed overzichtelijk. Toch blijkt dat kinderen behoefte hebben aan hoeken. Het hoeven niet eens grote ruimtes te zijn: een ruimte van een meter bij een meter is bij kleine kinderen voldoende. Door het afsluiten ontstaat er meer rust; kinderen gaan minder door de kamer heen rennen, zijn geconcentreerder bezig en hebben zelf ook het gevoel in een andere ruimte te zijn en niet zo bekeken te worden.

 

Stimuleren van de fantasie

Zoiets simpels als het afbakenen van een ruimte kan al de suggestie van een huisje opwekken, waardoor kinderen al snel overgaan tot rollenspel. Door een hoek in te richten prikkel je de fantasie. Je kauwt niet alles voor, maar kinderen kunnen wel allerlei spelideeën krijgen als ze een eigen huisje hebben. Je geeft ze een basis van waaruit ze verder kunnen.

 

Wat leeft er?

Als je kind een keukentje en een poppenwagen heeft, heb je al snel een hoek gemaakt. Als je banken hebt die haaks op elkaar staan, dan zit daar loze ruimte tussen. Zet het keukentje zo neer dat het als derde muur fungeert en houd een smalle opening. De poppenwagen staat met pop en tas klaar om te vertrekken. Vraag is nu: waar gaat je kind heen met die wagen? Antwoord: naar een tweede hoek natuurlijk! Een tweede hoek is erg aan te raden. Je kind gebruikt het huisje dan als basis en kan op weg gaan naar hoek twee. Deze tweede hoek kan van alles zijn: een winkel, het postkantoor, de dokters- of tandartsenpraktijk, de school, de kinderboerderij of iets totaal anders. Bedenk dat ‘het werk’ ook erg kan aansluiten op de belevingswereld. Als je zelf in een fabriek werkt, zal je kind een inpakhoek wellicht heel leuk vinden. En als je op een school werkt, vindt je kind het waarschijnlijk leuk om een schooltje te hebben. Kijk dus goed naar wat er leeft bij je kind. De tweede hoek kun je ook regelmatig veranderen: een winkel kan de ene keer een bakkerij zijn (met zelfgebakken broodjes), de volgende keer een boekwinkel en daarna een groenteboer.

 

Inrichting en materialen

De grote drang van kinderen is het binnenhalen van de echte wereld: ze zijn je de hele dag aan het kopiëren en spelen graag met de pannen uit de keukenkast en de flessen uit de badkamer. Kies bij het creëren van een hoek ook zoveel mogelijk voor echt: de speelgoedversie is leuk, maar de grotemensenversie is leuker. Metalen pannen in de keuken, echte tandenborstels en mondkapjes voor bij de tandarts, enveloppen en een postzak voor het postkantoor en plantjes voor de bloemenwinkel.
Een draadloze föhn voor de kapper en een echte kassa voor de winkel zijn materialen die natuurlijk helemaal geweldig zijn!

 

Thema’s in huis

Door het jaar heen spelen er allerlei thema’s: Sinterklaas komt op bezoek, kerstmis nadert, en de seizoenen veranderen. Het is leuk om een tweede hoek aan te laten sluiten op wat er speelt op dat moment. Bedenk daarbij altijd: wat valt hier te spelen? Een lentehoek daagt niet echt uit tot spel, een bloemenwinkel des te meer. In de eerste kun je rondkijken of wellicht dansen, in de tweede kun je rollenspellen spelen. Een Sinterklaashoek is wat vaag, maar een Sinterklaasinpakhoek of de postkamer van de Sint daagt wel uit tot spel. Zo is ook ‘kerstmis’ voor kinderen wat abstract, maar op een postkantoor is het rond kerst meestal erg druk!

 hoekjes maken in huis om in te spelen

Wat korte ideeën

Lente: bloemenwinkel
Zomer: de trein, op reis
Herfst: kabouterhuis
Winter: kerstpostkantoor of kerstwinkel
Sinterklaas: pakjeskamer, postkamer, de boot van Sinterklaas

 

Bloemenwinkel: Echte plantjes, zelfgemaakte bloemen en vazen, cadeaupapier en -lint, een tafel om boeketten op te schikken, kassa.

Trein op reis: Stoeltjes in een trein, treinkaartjes en een perforator om ze te knippen, fluitje, werkkleding en natuurlijk catering voor onderweg.

Kabouterhuis: Alles in het klein; ministoeltjes en een poppenserviesje, herfstige bomen om het huisje heen, kleine kabouters (of misschien zijn ze niet eens aanwezig, dan worden ze er bij gefantaseerd).

Postkantoor: Kaarten om te versieren, enveloppen, potloden, stempels, postzegels/stickers, etiketten, brievenbus, postzak, oude acceptgirokaarten en pasjes.

De boot van Sinterklaas: krukjes, een roer, de cadeautjes, pieten- en sinterklaaskleding

Winkel: kassa, geld, oude pasjes, lege voedselverpakkingen, puntzakjes, rijst, rozijnen en pasta in lege glazen potjes.
In een kerstwinkel kun je zelfgemaakte kerstboomversieringen verkopen, kerststol, kaarten en cadeautjes. Een boekwinkel verkoopt boeken, schriften en kaarten, een bakker zelfgemaakte broodjes en koeken.

Pakjeskamer: in de pakjeskamer van Sinterklaas liggen alle cadeautjes, cadeaupapier, scharen, cadeaulint, plakband en grote strikken.
Een inpakhoek zoals in een fabriek bevat doosjes, doosjes en nog meer doosjes: klein en groot; brede tape, pennen, etiketten, stickers en allerhande formulieren om van alles op te schrijven, een scan-apparaat (bijvoorbeeld een oude afstandsbediening).

Dokter: een (echte) stethoscoop, verbandspullen die over datum zijn, spuitje, dokterskleding.

Tandarts: tandenborstels, mondspiegeltje, klein lampje om in de mond te kunnen kijken, mondkapje, een goede stoel, bank of tafel om op te liggen, verkleedkleding, een wachtkamer met boekjes.

School: schriften, potloden, pennen, gum, liniaal, een schrijfbord met krijtjes, klok.