Veel naar schermpjes kijken is niet goed voor je ogen en je wordt er vooral zo lamlendig van. Of je nou 3 of 33 of 88 bent. Maar toch, maar toch… mijn kinderen vermaken zich niet altijd uit zichzelf en ik ben soms te lui om iets leuks te bedenken (we zeggen het maar even zoals het is). Gelukkig is daar het luisterboek. Een luisterboek is anders dan filmpjes kijken in zóveel opzichten.
3 hoeraatjes voor het luisterboek
- Mijn kinderen zijn gefixeerd op het beeldscherm als ze filmpjes kijken. Ze zitten erin vastgezogen. Ze horen me niet meer en ze verdwijnen uit de werkelijkheid. Op een niet gezonde manier. Tijdens het luisteren van een luisterboek gaan ze alle kanten op. Mijn kleuter besluit halverwege te gaan bouwen, mijn oudste kind staat ineens koekjes te bakken.
- Bij tv kijken gebruik je minder hersencapaciteit dan wanneer je slaapt, blijkt uit onderzoek. Dat schrijft Annemieke Nieborg ook in het stuk ‘Achter het scherm weg’. Terwijl voorlezen goed is voor de taalontwikkeling. Voorlezen stimuleert het zelfstandig lezen: ‘Als kinderen daarna zelf gaan lezen, spelen hun leeservaringen een steeds grotere rol in het aantal woorden dat ze kennen. Ook later in hun schoolcarrière zijn deze effecten te zien: van de lezende studenten in het hoger onderwijs heeft 79 procent een grotere woordenschat tegenover de niet-lezende studenten.’, aldus Suzanne Mol, onderzoekster op het gebied van pedagogiek.
- De kwaliteit van een luisterboek is hoog. Goed, dit is niet objectief te beweren, dus ik beweer het subjectief. Sjeempie, wat wordt er veel bagger gemaakt voor het scherm! En ik vind zeker niet alle boeken goed, maar een heleboel wel.
Ik lees ze iedere avond voor, en ook soms overdag. Maar dat is maar eventjes. Een kort boek. Of een hoofdstuk. Het moet toch heerlijk zijn dat je tegenwoordig een héél boek in één keer kunt luisteren?
Dit is onze persoonlijke top 3:
De omnibus van Pippi (let op: de Pippi-luisterboeken zijn ook los te verkrijgen, maar alles tegelijk in huis hebben is wel zo leuk! Met de fijne stem van Dieuwertje Blok. Vanaf 4 jaar.
Hier vind je de Pippi luisterboek-omnibus
Sjakie en de chocoladefabriek natuurlijk! Toegegeven, ik vind de uitvoering niet zo prettig luisteren. Het is een hoorspel met meerdere stemmen, en af en toe ook irritante stemmen. Maar het boek is gewoon fantastisch dus hij gaat thuis op repeat. Vanaf 6 jaar.
Dit is het luisterboek van Sjakie en de chocoladefabriek
Oh ja, ‘s avonds luisteren mijn kinderen nu ook. Maar dan naar een geleide meditatie. Ik zag een beetje op tegen het in slaap vallen van mijn middelste kind zodra hij geen borstvoeding meer zou krijgen, maar dat ging prima. Voorlezen, knuffelen, en dan luisteren naar een meditatief verhaal uit de Droomsterren.
Hier vind je de Droomsterren van Rosalinda Weel
Bij de bieb zijn er (bij ons tenminste) héél veel luisterboeken gratis te leen.
En er is een luisterbieb app.