Hoera voor het luisterboek! (en minder schermtijd)

door Sandii Zachte

Veel naar schermpjes kijken is niet goed voor je ogen en je wordt er vooral zo lamlendig van. Of je nou 3 of 33 of 88 bent. Maar toch, maar toch… mijn kinderen vermaken zich niet altijd uit zichzelf en ik ben soms te lui om iets leuks te bedenken (we zeggen het maar even zoals het is). Gelukkig is daar het luisterboek. Een luisterboek is anders dan filmpjes kijken in zóveel opzichten.

3 hoeraatjes voor het luisterboek

  1. Mijn kinderen zijn gefixeerd op het beeldscherm als ze filmpjes kijken. Ze zitten erin vastgezogen. Ze horen me niet meer en ze verdwijnen uit de werkelijkheid. Op een niet gezonde manier. Tijdens het luisteren van een luisterboek gaan ze alle kanten op. Mijn kleuter besluit halverwege te gaan bouwen, mijn oudste kind staat ineens koekjes te bakken.
  2. Bij tv kijken gebruik je minder hersencapaciteit dan wanneer je slaapt, blijkt uit onderzoek. Dat schrijft Annemieke Nieborg ook in het stuk ‘Achter het scherm weg’. Terwijl voorlezen goed is voor de taalontwikkeling. Voorlezen stimuleert het zelfstandig lezen: ‘Als kinderen daarna zelf gaan lezen, spelen hun leeservaringen een steeds grotere rol in het aantal woorden dat ze kennen. Ook later in hun schoolcarrière zijn deze effecten te zien: van de lezende studenten in het hoger onderwijs heeft 79 procent een grotere woordenschat tegenover de niet-lezende studenten.’, aldus Suzanne Mol, onderzoekster op het gebied van pedagogiek.
  3. De kwaliteit van een luisterboek is hoog. Goed, dit is niet objectief te beweren, dus ik beweer het subjectief. Sjeempie, wat wordt er veel bagger gemaakt voor het scherm! En ik vind zeker niet alle boeken goed, maar een heleboel wel.

Ik lees ze iedere avond voor, en ook soms overdag. Maar dat is maar eventjes. Een kort boek. Of een hoofdstuk. Het moet toch heerlijk zijn dat je tegenwoordig een héél boek in één keer kunt luisteren?

 

Dit is onze persoonlijke top 3:

De omnibus van Pippi (let op: de Pippi-luisterboeken zijn ook los te verkrijgen, maar alles tegelijk in huis hebben is wel zo leuk! Met de fijne stem van Dieuwertje Blok. Vanaf 4 jaar.

Hier vind je de Pippi luisterboek-omnibus

Sjakie en de chocoladefabriek natuurlijk! Toegegeven, ik vind de uitvoering niet zo prettig luisteren. Het is een hoorspel met meerdere stemmen, en af en toe ook irritante stemmen. Maar het boek is gewoon fantastisch dus hij gaat thuis op repeat. Vanaf 6 jaar.

Dit is het luisterboek van Sjakie en de chocoladefabriek

Oh ja, ‘s avonds luisteren mijn kinderen nu ook. Maar dan naar een geleide meditatie. Ik zag een beetje op tegen het in slaap vallen van mijn middelste kind zodra hij geen borstvoeding meer zou krijgen, maar dat ging prima. Voorlezen, knuffelen, en dan luisteren naar een meditatief verhaal uit de Droomsterren.

Hier vind je de Droomsterren van Rosalinda Weel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de bieb zijn er (bij ons tenminste) héél veel luisterboeken gratis te leen.

En er is een luisterbieb app.

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom peuters niet op een strafstoeltje horen (ook niet heel even)

Waarom peuters niet op een strafstoeltje horen (ook niet heel even)

Op een ouderavond vroeg de juf van mijn kleuter: ‘Kinderen van 0 tot 7 jaar willen van alles en ze doen ook van alles. Wat hebben ze nodig om te dóen?’ Het onderwerp was de wil. Er werd van alles geroepen: zelfvertrouwen? Een plan? Een doel? Dat was het allemaal niet....

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Stel:  je bent een kind en je hebt dyslexie. Iedereen om jou heen helpt jou om het makkelijker voor je te maken. Op school ondersteunen ze je door het geven van extra uitleg, je volgt een dyslexie-begeleidingstraject (elke week 50 minuten lezen met een dyslexiecoach)...

Rouw bij kinderen

Rouw bij kinderen

Wanneer een dierbare overlijdt, staat voor je gevoel de wereld even stil. Niets is ingrijpender dan het verliezen van iemand van wie je houdt. Als volwassenen kennen we de gevoelens van verdriet. Maar hoe werkt dit voor kinderen? Hoe gaan zij hiermee om en hoe kunnen...

Kinderen leren vanzelf wel

Kinderen leren vanzelf wel

Kinderen leren van nature. Wat kunnen wij als ouders doen om onze kinderen zo min mogelijk te hinderen in hun eigen weg? Drees ontdekt 4 manieren om onze kinderen zo veel mogelijk eigen speelruimte (in de brede zin van het woord) te geven. Ze schrijft er uitgebreid...

Waarom jouw kind thuis dwars is (en dat klopt)

Waarom jouw kind thuis dwars is (en dat klopt)

Op school of de opvang wordt je kind geroemd om zijn stoerheid, of om hoe gemakkelijk hij meedraait. Thuis heb je een weerbarstige dwarsligger of is jouw troost aan de orde van de dag. Het lijkt thuis een heel ander kind. Raar? Niet raar! Pedagoog Eva Bronsveld aan...

De kracht van herhaling

De kracht van herhaling

'Herhaling is de moeder van de didactiek', stelde mijn docent Jeugdliteratuur elk college opnieuw. Geeuwend hoorde ik hem dan aan, om dat zinnetje vervolgens nooit meer te vergeten. Dankzij de kracht van herhaling is deze ene wijsheid in mij verankerd, zoals ook de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0