Hoera voor het luisterboek! (en minder schermtijd)

door Sandii Zachte

Veel naar schermpjes kijken is niet goed voor je ogen en je wordt er vooral zo lamlendig van. Of je nou 3 of 33 of 88 bent. Maar toch, maar toch… mijn kinderen vermaken zich niet altijd uit zichzelf en ik ben soms te lui om iets leuks te bedenken (we zeggen het maar even zoals het is). Gelukkig is daar het luisterboek. Een luisterboek is anders dan filmpjes kijken in zóveel opzichten.

3 hoeraatjes voor het luisterboek

  1. Mijn kinderen zijn gefixeerd op het beeldscherm als ze filmpjes kijken. Ze zitten erin vastgezogen. Ze horen me niet meer en ze verdwijnen uit de werkelijkheid. Op een niet gezonde manier. Tijdens het luisteren van een luisterboek gaan ze alle kanten op. Mijn kleuter besluit halverwege te gaan bouwen, mijn oudste kind staat ineens koekjes te bakken.
  2. Bij tv kijken gebruik je minder hersencapaciteit dan wanneer je slaapt, blijkt uit onderzoek. Dat schrijft Annemieke Nieborg ook in het stuk ‘Achter het scherm weg’. Terwijl voorlezen goed is voor de taalontwikkeling. Voorlezen stimuleert het zelfstandig lezen: ‘Als kinderen daarna zelf gaan lezen, spelen hun leeservaringen een steeds grotere rol in het aantal woorden dat ze kennen. Ook later in hun schoolcarrière zijn deze effecten te zien: van de lezende studenten in het hoger onderwijs heeft 79 procent een grotere woordenschat tegenover de niet-lezende studenten.’, aldus Suzanne Mol, onderzoekster op het gebied van pedagogiek.
  3. De kwaliteit van een luisterboek is hoog. Goed, dit is niet objectief te beweren, dus ik beweer het subjectief. Sjeempie, wat wordt er veel bagger gemaakt voor het scherm! En ik vind zeker niet alle boeken goed, maar een heleboel wel.

Ik lees ze iedere avond voor, en ook soms overdag. Maar dat is maar eventjes. Een kort boek. Of een hoofdstuk. Het moet toch heerlijk zijn dat je tegenwoordig een héél boek in één keer kunt luisteren?

 

Dit is onze persoonlijke top 3:

De omnibus van Pippi (let op: de Pippi-luisterboeken zijn ook los te verkrijgen, maar alles tegelijk in huis hebben is wel zo leuk! Met de fijne stem van Dieuwertje Blok. Vanaf 4 jaar.

Hier vind je de Pippi luisterboek-omnibus

Sjakie en de chocoladefabriek natuurlijk! Toegegeven, ik vind de uitvoering niet zo prettig luisteren. Het is een hoorspel met meerdere stemmen, en af en toe ook irritante stemmen. Maar het boek is gewoon fantastisch dus hij gaat thuis op repeat. Vanaf 6 jaar.

Dit is het luisterboek van Sjakie en de chocoladefabriek

Oh ja, ‘s avonds luisteren mijn kinderen nu ook. Maar dan naar een geleide meditatie. Ik zag een beetje op tegen het in slaap vallen van mijn middelste kind zodra hij geen borstvoeding meer zou krijgen, maar dat ging prima. Voorlezen, knuffelen, en dan luisteren naar een meditatief verhaal uit de Droomsterren.

Hier vind je de Droomsterren van Rosalinda Weel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de bieb zijn er (bij ons tenminste) héél veel luisterboeken gratis te leen.

En er is een luisterbieb app.

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Hoogbegaafde kinderen versnellen niet

Hoogbegaafde kinderen denken en leren sneller. Ze hebben een beter geheugen dan gemiddeld intelligente kinderen. Daarnaast kunnen ze onder andere heel goed de bestaande kennis met nieuwe kennis combineren en originele oplossingen bedenken. Een hoogbegaafde leerling...

Laat ze zelf spelen!

Laat ze zelf spelen!

Bij ons in de buurt staat een klimrek. Op twee meter hoogte is zo’n horizontaal laddertje waarin je kunt hangen, en jezelf in het zand laten ploffen. Mijn kind klimt zo nu en dan omhoog, staat een poosje te aarzelen in de hoogte,...

Systemisch kijken: wat miste jij zelf als kind?

Systemisch kijken: wat miste jij zelf als kind?

In de kindertijd kun je een hoop op je schouders krijgen. In een familiesysteem doet het ertoe dat iedereen op zijn eigen plek staat. Daarom is systemisch kijken naar jouw gezin van herkomst belangrijk. Sta eens stil bij wat jij als kind vroeger hebt gemist, over hoe...

Samen spelen: het begint bij volgen

Samen spelen: het begint bij volgen

Spelen met mijn tweejarige vind ik moeilijk. Je moet om met een jong kind te kunnen spelen volgens mij behoorlijk in het hier-en-nu zijn. Dat heb ik niet zo in me. Mijn gedachten voeren me namelijk, voor ik het weet, mee naar allerlei andere plaatsen en tijden. En ik...

Speel maar met vuur

Speel maar met vuur

‘Houd je kinderen weg bij vuur, want het is gevaarlijk.’ Ronja de roversdochter zou het er niet mee eens zijn. En mijn eigen kinderen evenmin. Zullen we het omdraaien? Voed je kinderen op met vuur, zodat ze leren omgaan met gevaar. Vier zomers geleden kampeerden we op...

Ik ben twee en ik zeg nee: de peuterpuberteit

Ik ben twee en ik zeg nee: de peuterpuberteit

Rond zijn tweede verjaardag maakt je peuter een grote verandering door. Langzamerhand maakt hij zich los van jou, hij gaat beseffen dat hij een eigen persoon is en noemt zichzelf dan niet meer bij zijn naam, maar 'ik'. Bij het ontdekken van dat eigen persoon hoort ook...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0