Hoera voor het luisterboek! (en minder schermtijd)

door Sandii Zachte

Veel naar schermpjes kijken is niet goed voor je ogen en je wordt er vooral zo lamlendig van. Of je nou 3 of 33 of 88 bent. Maar toch, maar toch… mijn kinderen vermaken zich niet altijd uit zichzelf en ik ben soms te lui om iets leuks te bedenken (we zeggen het maar even zoals het is). Gelukkig is daar het luisterboek. Een luisterboek is anders dan filmpjes kijken in zóveel opzichten.

3 hoeraatjes voor het luisterboek

  1. Mijn kinderen zijn gefixeerd op het beeldscherm als ze filmpjes kijken. Ze zitten erin vastgezogen. Ze horen me niet meer en ze verdwijnen uit de werkelijkheid. Op een niet gezonde manier. Tijdens het luisteren van een luisterboek gaan ze alle kanten op. Mijn kleuter besluit halverwege te gaan bouwen, mijn oudste kind staat ineens koekjes te bakken.
  2. Bij tv kijken gebruik je minder hersencapaciteit dan wanneer je slaapt, blijkt uit onderzoek. Dat schrijft Annemieke Nieborg ook in het stuk ‘Achter het scherm weg’. Terwijl voorlezen goed is voor de taalontwikkeling. Voorlezen stimuleert het zelfstandig lezen: ‘Als kinderen daarna zelf gaan lezen, spelen hun leeservaringen een steeds grotere rol in het aantal woorden dat ze kennen. Ook later in hun schoolcarrière zijn deze effecten te zien: van de lezende studenten in het hoger onderwijs heeft 79 procent een grotere woordenschat tegenover de niet-lezende studenten.’, aldus Suzanne Mol, onderzoekster op het gebied van pedagogiek.
  3. De kwaliteit van een luisterboek is hoog. Goed, dit is niet objectief te beweren, dus ik beweer het subjectief. Sjeempie, wat wordt er veel bagger gemaakt voor het scherm! En ik vind zeker niet alle boeken goed, maar een heleboel wel.

Ik lees ze iedere avond voor, en ook soms overdag. Maar dat is maar eventjes. Een kort boek. Of een hoofdstuk. Het moet toch heerlijk zijn dat je tegenwoordig een héél boek in één keer kunt luisteren?

 

Dit is onze persoonlijke top 3:

De omnibus van Pippi (let op: de Pippi-luisterboeken zijn ook los te verkrijgen, maar alles tegelijk in huis hebben is wel zo leuk! Met de fijne stem van Dieuwertje Blok. Vanaf 4 jaar.

Hier vind je de Pippi luisterboek-omnibus

Sjakie en de chocoladefabriek natuurlijk! Toegegeven, ik vind de uitvoering niet zo prettig luisteren. Het is een hoorspel met meerdere stemmen, en af en toe ook irritante stemmen. Maar het boek is gewoon fantastisch dus hij gaat thuis op repeat. Vanaf 6 jaar.

Dit is het luisterboek van Sjakie en de chocoladefabriek

Oh ja, ‘s avonds luisteren mijn kinderen nu ook. Maar dan naar een geleide meditatie. Ik zag een beetje op tegen het in slaap vallen van mijn middelste kind zodra hij geen borstvoeding meer zou krijgen, maar dat ging prima. Voorlezen, knuffelen, en dan luisteren naar een meditatief verhaal uit de Droomsterren.

Hier vind je de Droomsterren van Rosalinda Weel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de bieb zijn er (bij ons tenminste) héél veel luisterboeken gratis te leen.

En er is een luisterbieb app.

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Vijf capibara’s in een groen t-shirt

Column: Vijf capibara’s in een groen t-shirt

We waren de stad in geweest en stonden op de metro te wachten toen ik aangesproken werd door een Schotse man. Of hij op het goede perron stond voor de metro naar het centraal station. Dat stond hij. Mijn zoon hoorde ons Engels praten en besloot ook een duit in het...

Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

Vrijheid. Om te bewegen hoe je wil, waarheen je wil. Vond ik altijd vanzelfsprekend. Als er dit jaar íets voelbaar is geworden, is het wel hoe kwetsbaar vrijheid is. Hoeveel wij mensen over de aarde bewegen, en welke gevolgen dat kan hebben. Dat alles wat wij...

Stoute kinderen: de ontwikkeling van het geweten

Stoute kinderen: de ontwikkeling van het geweten

Vanaf welke leeftijd kan een kind zich verplaatsen in een ander? En wat is eigenlijk stout zijn? Het geweten ontwikkelt zich een slag in de rondte bij kinderen. Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen in dit opzicht heel anders in elkaar steken dan volwassenen...

Column: Kinderen en kameleons

Column: Kinderen en kameleons

Blijkbaar kun je niet zeggen: 'ik heb mijn kind zus of zó opgevoed en ik denk dat hij daarom zo autonoom en zelfverzekerd de wereld in koekeloert.' Onze oudste is amper te beïnvloeden. Daar kan ik jaloers op zijn. Misschien omdat ik zelf lange tijd eerder een kameleon...

Astara over opvoeden: Schietspelletjes

Astara over opvoeden: Schietspelletjes

Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot moreel gedrag, en hebben hierin veel minder sturing nodig dan wij vaak denken. Voorleven is vaak genoeg. Dus doe je je uiterste best om geweldloosheid en empathie voor te leven en ga je zorgzaam met ze om. Je laat ze...

Help, mijn kind ligt op de vloer van de winkel te schreeuwen 

Help, mijn kind ligt op de vloer van de winkel te schreeuwen 

Het is zaterdag en druk in de stad. Terwijl je bij de Hema wat staat te neuzen, niet eens zo gek lang trouwens, trekt je kind plotseling de onderste schappen volledig leeg. Je hebt nog maar half uitgelegd dat het niet mag of je peuter stort zich al ter aarde en krijst...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0