Hoera voor kinderen met een sterke wil

door Nelleke Bos

Heb jij een kind met een sterke wil? We vroegen eens rond naar ervaringen van ouders. Want hoe gaat het in de praktijk? Wat zijn de mooie kanten van het hebben van een sterke wil? Wat leert je kind jou via dat gedrag?

Een sterke wil? Goed nieuws!

Lien Soms wou ik dat ik meer kon zijn zoals mijn zoon. Hij is totaal niet sociaal wenselijk. Hij heeft overal een mening voor en gaat ervoor. Hij is standvastig en heerlijk zichzelf. Hij is gevoelig en heeft een peperkoekenhartje. Ik denk dat de wereld beter zal worden zoals mensen als hij. Maar oh boy wat is de opvoeding soms een uitdaging.

Marieke Een mooie kant is zeker het doorzettingsvermogen en het leert ons creatief te zijn en na te gaan wat echt belangrijk is.

Diane Enorm doorzettingsvermogen en de creativiteit in het vinden van oplossingen om zijn doel te halen.

Rianne Soms denk ik echt dat ik het niet kan, dit kind. Driftbuien en gillen en stampvoeten en strijd… Alles zit zo rigide vast in zijn hoofd en alle emoties zijn zo intens. Opvoeden, hoe dan?! Maar ik wil dat niet denken. Die frustratie niet voelen. Ik wil het anders zien. Hèm anders zien. Komt ie.

Ode aan *. Omdat hij zo enthousiast, wilskrachtig, gepassioneerd, sterk en slim is. Omdat hij leiderschapsskills heeft en een sterke focus. Omdat hij het kaas niet van zijn brood laat eten en voor de volle 100% voor dingen gaat. Omdat hij gevoelig is, intelligent, verbaal sterk en zich vol overgave geeft aan dingen waar hij in gelooft. Omdat hij bizar veel op zijn vader lijkt en dat -meestal- de leukste man op aarde is. Omdat hij me enorm veel leert. Maar vooral omdat ik van hem hou. Onnoemelijk veel. Ode aan jou, lieve *. Je bent goed zoals je bent. Precies goed.

Nieuw: Het Kleine Speelgoedboek

Bestel de online special over spelen

Karen Hij blijft oefenen tot hij iets kan. Als hij ergens af valt, kruipt hij er weer op om te testen hoe het kon, dat vallen. Die koppigheid gaat ‘m ver brengen.

TaniaHet is soms heel pittig, maar dan probeer ik echt even stil te staan om me compleet te verplaatsen in mijn kind. Zelf zou ik het ook niet tof vinden als ik ergens lekker middenin zit, en iemand anders komt je vertellen dat je moet stoppen. Het maakt haar sterk; als ze iets wilt gaat ze er vol voor. En meestal lukt het haar dan ook. Maar als ze iets niet wilt of niet nodig vind…..dan doet ze het ook echt niet. Ik heb altijd gezegd; later moet ze zich ook zien te redden in de wereld, dan is het fijn dat ze goed weet wat ze wilt. Dus waarom zou ik het nu willen temperen om het later weer aan te leren?

Flo Mijn dochter is 2 en gaat gerust voor haar zus van 4 staan om tegen een ander kind te zeggen dat haar zus iets niet leuk vindt. Ook al zijn ze een kop groter. Met een sterke wil vechten tegen het onrecht in de (mini)wereld, opkomen voor andere, weten wat je zelf wil. Ik zie bijzonder veel mooie eigenschappen!

Tirtzah Wat ik mooi vind aan mijn oudste dochter? Ze heeft altijd een eigen mening. Dit kan moeilijk zijn, soms “weet” ze dingen, die dus gewoonweg niet kloppen haha (leert ze nog wel en ik ben altijd heel duidelijk en eerlijk). Maar de andere kant is dat ze totaal geen last heeft van “peer pressure”. Dat andere kinderen (bijvoorbeeld onze jongste) erg beïnvloedbaar kunnen zijn voor wat anderen doen of zeggen, heeft m’n oudste daar dus niks mee. Ze doet nooit iets, puur en alleen “omdat een ander dat ook doet”. Weet haar grenzen heel goed, is dus geen “meewaaier”. Dit vind ik heel mooi. Ze is wél heel attent, denkt altijd aan anderen. Jongste heeft een sterke wil op een andere manier. Zij is juist wel heel erg van het nadoen en meedoen met andere kinderen. Maar heeft weer enorme driftbuien als ze haar zin niet krijgt. Dus 2x sterke eigen wil en mening, maar het uit zich op een andere manier!

Laura Enorm! Noor weet wat ze wil, en zeker wat ze niet wil. Het leert ons te vertrouwen op haar, ze geeft zelf aan wat haar behoefte is. Alle standaarden hebben we losgelaten. Dit, plus onze liefdevolle dosis intuïtie, zorgt ervoor dat ze een heerlijke avontuurlijk en vrolijk meisje is. En nee, ze krijgt niet altijd haar zin, ons ritme is goud waard.

Rosa Opkomen voor zijn vrienden!

Wat leer jij van je kind?

Nora Geduld, connectie met het hart, respect.

Amanda Mijn zoon is echt “in het moment” intens en volledig en dat zou ik ook graag leren.

Arriënne Grenzen stellen en niet laten overschrijden. Communicatief werd ik heeeeeel sterk. Ondertussen is ze 14…en in de puberteit mag het allemaal nog een keer.

Ischa Vooral nadenken over waarom ik eigenlijk bepaalde dingen wil, of dat echt grenzen zijn of alleen maar wat handig is voor mij zelf.

Het is onzin om iets te doen alleen omdat het een regel is

Nelleke Dat de meeste regels bestaan zonder goede argumenten en dat het eigenlijk onzin is om iets te doen alleen omdat het een regel is.

Ze leert me dat ze een persoon is en dat ze daarom serieus genomen moet worden, dat als je haar behandeld als onwetend kind dan bereik je niks. Spreek je haar aan op gelijk niveau dan doet ze veel meer voor je.

Patricia Zij leren mij buiten de kaders te denken.

Eva Het heeft mij vooral geleerd heel creatief te zijn in mijn opvoeding. Het vergt soms geduld maar ik vind het ook echt prachtig om te zien hoe erg ze al dr eigen persoontje is (ze is 2). Ze voelt ook dr emoties heel intens dus ze kan idd soms heel erg boos zijn of heel erg verdrietig maar ook heel blij en heel liefdevol. Ik kan niet wachten om te zien hoe ze groeit en hopelijk haar eigen pad blijft volgen.

Sabine Een ontzéttend doorzettingsvermogen in een wereld waar zoveel keuze en mogelijkheden zijn en waar anderen zoveel zeggenschap over je (willen) hebben. Eigenheid.

Daarbij voor mij loslaten, want het lijkt al alsof mijn 3 jarige heel goed weet wanneer hij iets kan. En kan het dan vrijwel ook meteen als hij zich een GO geeft.

Renate Communicatie en bewuster reageren…. afspraak is ook echt afspraak…

Sanne Heb er zelfs 2. Ze leren me flexibel te blijven, kritisch te kijken naar mijn eigen gedrag, ze leren me indirect ook mijn eigen grenzen stellen en beter voor mezelf zorgen. Eigenlijk zijn het 2 hele goed werkende spiegeltjes, hoe confronterend soms ook.

Mijn kind leert mij de onbelangrijke dingen los te laten

Jitske Mijn jongste heeft een ontzettend sterke eigen wil en is daarnaast ook behoorlijk gevoelig. Hij is nu 2.5 dus de peuterfase werkt dan ook fijn mee. Het heeft mij geleerd de onbelangrijke dingen los te laten en zijn tempo te volgen waar het kan. Daarnaast wordt je er erg creatief van. Geen nee zeggen, maar de aandacht afleiden naar iets anders. Dingen niet afpakken maar ruilen etc. Al je opvoedskills worden aangesproken zeg maar.

Susann Ik leer vooral communiceren en compromissen vinden. Best coaching ever.

Fotografie: Jana Boekholt

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vormen van kinderopvang

Vormen van kinderopvang

Ouders die werken moeten vaak nog vóór de bevalling bedenken van wat voor opvang ze gebruik gaan maken. Maar hoe bepaal je nu welke vorm van kinderopvang het beste bij jou en je kindje past? Hieronder worden de verschillende soorten van kinderopvang besproken. Het is...

Systemisch kijken: wat miste jij zelf als kind?

Systemisch kijken: wat miste jij zelf als kind?

In de kindertijd kun je een hoop op je schouders krijgen. In een familiesysteem doet het ertoe dat iedereen op zijn eigen plek staat. Daarom is systemisch kijken naar jouw gezin van herkomst belangrijk. Sta eens stil bij wat jij als kind vroeger hebt gemist, over hoe...

Wat kun je leren van kindertekeningen?

Wat kun je leren van kindertekeningen?

De overeenkomsten tussen de tekeningen van mijn jongste zoon en die van mijn oudste zoon op dezelfde leeftijd zijn geen toeval. Kinderen blijken een universele ‘taal’ te hebben waar het beeldende expressie betreft. Een taal die landsgrenzen, culturen en tijdsbestek...

Hoe kinderen groeien

Hoe kinderen groeien

Een vriend van ons heeft een dochter van 7, bijna 8 jaar. Hij vertelde laatst dat ze opeens hele stapels boterhammen eet, en dat al haar broeken te kort zijn. Ze klaagde ook telkens over pijn in haar benen. Onze vriend zei: volgens mij zit ze gewoon in een groeispurt...

Wat is schoolrijpheid?

Wat is schoolrijpheid?

We horen het vaak genoeg: ’Mijn kleuter wil zo graag lezen!’ Kinderen kunnen in deze tijd zo voorlijk zijn. Ze kunnen niet wáchten om echte schooldingen te leren. Ze zijn ook echt bedreven in het herkennen van letters of het ontdekken van digitale slimmigheidjes. Maar...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0