Kraamtijd: dat is de tijd om je baby aan de wereld te laten zien. Think again. Showtime kan altijd nog. Die eerste prille periode is pure wen-tijd voor de baby in zijn nieuwe leven, en de ouders voor hun transformatie. Houd je baby bij je.

Twee-eenheid 

Psycholoog en lactatiekundige Femke van Roozendaal vergelijkt de kraamtijd met een stageperiode. Alles is nieuw, je bent elke minuut van de dag aan het wennen, en dat kost energie. Hoe minder nieuwe dingen er op je baby afkomen, hoe makkelijker dat wennen gaat. De twee-eenheid van moeder en kind intact houden is in deze periode heel fijn en helpend voor beiden. Het contact verstoren door kraambezoek en onbekende handen, geuren en geluiden is hierin niet helpend.

Zwangerschapsboeken die wij fijn vinden: Positief over bevallen, Vrije geboorteBevallen op eigen krachtIna May’s guide to childbirth, Veilig bevallen, Veilig door de kraamtijdGenieten van je bevallingNegen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden.

Bubbel 

Yogadocent Kitty Steenvoort sluit zich hier bij aan: ‘Voor de moeder en de baby (en ideaal gezien ook de partner) is het belangrijk om de eerste twee (liever nog zes) weken het energieveld zo klein en veilig mogelijk te houden. Een soort veilige bubbel waar weinig prikkels zijn. Zo kun je wennen aan elkaars geluiden, geuren en aanraking. 

Voor een pasgeboren baby is niets zo erg als van hand tot hand doorgegeven te worden in een gezelschap. Het ziet er vaak zo blij en enthousiast uit. Maar probeer je even voor te stellen dat je totaal geen controle hebt over je spieren, je bent als een lappenpop en alles wat je voelt, ruikt, ziet en hoort is nieuw en indrukwekkend. En je wordt, zonder dat je daar iets aan kan veranderen doorgegeven van de een aan de ander. Ook voor moeders is dit vaak een totaal ontregelende gebeurtenis, alleen klemmen die vaak hun kaken op elkaar omdat het er nou eenmaal bij lijkt te horen.’ 

Rustige voedingen

Baby’s ritme is nog heel wankel, de slaapjes kort, de voedingen veelvuldig. Zeker die eerste weken zal voeden in het bijzijn van andere mensen niet lukken. Je hebt volkomen ontspanning nodig als je aan het leren voeden bent. Bezoek ontspant in de regel niet, en bezoek maakt het ingewikkelder om de subtiele signalen van je baby te volgen. Je bent toch sneller afgeleid van je baby, omdat je iets sociaals aan het doen bent met een ander mens dan jouw baby. Zo kun je zomaar de kleine hints van honger missen, en dan in alle haast een hard huilende baby moeten kalmeren, die de borst nog niet goed weet te vinden.

Beschermende macht: dit is jouw kind

Vind je het moeilijk om familieleden en vrienden teleur te stellen? Bedenk je: als die niet begrijpen dat ze de baby niet mogen vast houden (in de eerste zes weken) zijn ze vooral met zichzelf bezig, niet met moeder en baby. Dit is je vuurdoop om jouw beschermende macht uit te oefenen. Je baby is over zes weken heus ook nog heel schattig!

Verder lezen

Zwangerschapsboeken die wij fijn vinden: Positief over bevallen, Vrije geboorteBevallen op eigen krachtIna May’s guide to childbirth, Veilig bevallen, Veilig door de kraamtijdGenieten van je bevallingNegen magische maanden, Het nieuwe zwanger worden.

Hoe voorkom ik harde buiken in de zwangerschap?

Recensie: 7 inspirerende boeken over zwangerschap

Je geniet meer van je kraamtijd als je het samen doet

BewarenBewaren

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie THUIS! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0