7 keer zelfgemaakte ijsthee zonder zooi

door Sandii Zachte

Het is heel simpel, en toch veel te lekker: kook water. Doe hier twee zakjes of een thee-ei met groene thee in. (Om het toch wat moeilijker te maken doe ik de groene thee in water van een graad of 80, dan is het minder bitter) Laat het geheel afkoelen in de koelkast en schenk het in een mooie glazen kan, fles of karaf. Nu ben je eigenlijk klaar!

Of toch niet. Voor de broodnodige variatie (vanwege kritisch publiekje bijvoorbeeld) twist je het elke dag tot iets anders.

LET OP: zonder suiker of honing is het niet zoet. Verwacht dus geen IJsthee-uit-een-pak-smaak. Het is wel een lekker alternatief voor water.

Maandag: IJsthee met een zuurtje

Knijp een biologische citroen uit en gooi hem in de kan. Dit wil je niet doen met een citroen met gifresten, echt niet. Denk ik.

Dinsdag: Koele Muntthee

Trek een bos munt uit je tuin, blaas hier heel hard de vliegjes, luizen en ander gespuis af (spoelen kan ook) en kneus de stengels met bladeren en al. Nu komt er namelijk smaak vrij. Doe de takken als de wiedeweerga in de fles met de ijsthee.

Woensdag: Bessenthee

Pluk frambozen uit je tuin, bramen uit het park of blauwe bessen uit de vriezer, doe ze in de thee en je hebt een prachtig drankje. Eventueel kun je een deel kapot maken. Bevroren vruchten zullen sowieso kleur afgeven.

Donderdag: Meloenthee

Met een speciaal meloenbolletjeslepeltje of met een stevige theelepel kun je bolletjes uit de meloen scheppen. Rol de ballen de karaf in. Je kunt ook heel veel bolletjes invriezen en af en toe een deel in een kan doen.

Vrijdag: IJsthee met bite

Vergeet de groene thee. Kook water, laat het niet afkoelen maar doe hier meteen een stuk gemberknol in. Ter grootte van een knikker ongeveer, of groter voor de echte durfal. Eventueel kun je nog wat citroensap toevoegen. Laat het afkoelen en branden in je keel. Veel kinderen zullen het heftig vinden, maar proberen kan altijd! Je weet het maar nooit. Valsspelen door een scheut gembersiroop toe te voegen als extra kan natuurlijk ook. Of een beetje koudgeslingerde honing. Dat zit vol gezonde enzymen.


Het is ook spannend om ijsthee van brandnetel te maken

Zaterdag: Prikkelige IJsthee

Over branden gesproken… Het is ook spannend om ijsthee van brandnetel te maken. Lekker in combinatie met de groene thee. Voeg de brandnetels toe aan het nog hete water. Vooral jonge brandnetels. Doe je kinderen handschoenen aan, laat ze brandnetels plukken en spoel dit af. Maak indruk op je kinderen en pluk brandnetels zonder handschoenen door de plant helemaal onderaan vast te pakken bij het plukken. Om de thee iets zoeter te maken kun je wat munt toevoegen.

Zondag: Bloemetjesijsthee

Pluk eetbare bloemen uit je tuin of die van opa en oma en doe ze los bij de nog hete thee. Laat het afkoelen. Het ziet er ook nog eens leuk uit.

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

De meeste mensen zijn niet racistisch. Zullen we daar mee beginnen? Want racisme, poeh. Een meer dan gevoelig onderwerp waar we vaak stilletjes omheen lopen. Niet omdat het ons niet interesseert, maar veel eerder omdat we niet weten wat we ermee moeten. Juist vanwege...

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Overal in de natuur waar je iets optilt zal je ze tegenkomen: pissebedden! Die kleine gordeldierachtige wezentjes met wel 14 kriebelpootjes en geweldig huidpantser. Het zijn geen insecten of spinnen, wist je dat? Het zijn kleine schaaldieren die zelfs hier op land nog...

Maak je eigen applicatie

Maak je eigen applicatie

Met een applicatie kun je een simpel shirt uit de winkel, je eigen creaties of afdankertjes opvrolijken. Leuk voor op draagdoeken, luiertas, wasbare luiers, kleding, kussens, kruikenzakken, etc. Bepaal je onderwerp Allereerst moet je natuurlijk verzinnen wat je wilt...

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vies worden is belangrijk! Kinderen moeten de mogelijkheden krijgen om volop te onderzoeken en experimenteren, omdat ze daar veel van leren. Bovendien blijkt het ook belangrijk voor de gezondheid te zijn om vies door het leven te gaan. Daarnaast worden kinderen rustig...

Recensie: De kanjerklas

Recensie: De kanjerklas

 Juf Karin verveelt zich nooit. In haar klas zitten namelijk alleen maar kanjers. Elke kanjer is uniek en heeft sterke en minder sterke kanten. En daar gaat deze inventieve juf op creatieve en ontspannen wijze mee om.Maar op een dag merken de kanjers dat hun...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0