7 keer zelfgemaakte ijsthee zonder zooi

door Sandii Zachte

Het is heel simpel, en toch veel te lekker: kook water. Doe hier twee zakjes of een thee-ei met groene thee in. (Om het toch wat moeilijker te maken doe ik de groene thee in water van een graad of 80, dan is het minder bitter) Laat het geheel afkoelen in de koelkast en schenk het in een mooie glazen kan, fles of karaf. Nu ben je eigenlijk klaar!

Of toch niet. Voor de broodnodige variatie (vanwege kritisch publiekje bijvoorbeeld) twist je het elke dag tot iets anders.

LET OP: zonder suiker of honing is het niet zoet. Verwacht dus geen IJsthee-uit-een-pak-smaak. Het is wel een lekker alternatief voor water.

Maandag: IJsthee met een zuurtje

Knijp een biologische citroen uit en gooi hem in de kan. Dit wil je niet doen met een citroen met gifresten, echt niet. Denk ik.

Dinsdag: Koele Muntthee

Trek een bos munt uit je tuin, blaas hier heel hard de vliegjes, luizen en ander gespuis af (spoelen kan ook) en kneus de stengels met bladeren en al. Nu komt er namelijk smaak vrij. Doe de takken als de wiedeweerga in de fles met de ijsthee.

Woensdag: Bessenthee

Pluk frambozen uit je tuin, bramen uit het park of blauwe bessen uit de vriezer, doe ze in de thee en je hebt een prachtig drankje. Eventueel kun je een deel kapot maken. Bevroren vruchten zullen sowieso kleur afgeven.

Donderdag: Meloenthee

Met een speciaal meloenbolletjeslepeltje of met een stevige theelepel kun je bolletjes uit de meloen scheppen. Rol de ballen de karaf in. Je kunt ook heel veel bolletjes invriezen en af en toe een deel in een kan doen.

Vrijdag: IJsthee met bite

Vergeet de groene thee. Kook water, laat het niet afkoelen maar doe hier meteen een stuk gemberknol in. Ter grootte van een knikker ongeveer, of groter voor de echte durfal. Eventueel kun je nog wat citroensap toevoegen. Laat het afkoelen en branden in je keel. Veel kinderen zullen het heftig vinden, maar proberen kan altijd! Je weet het maar nooit. Valsspelen door een scheut gembersiroop toe te voegen als extra kan natuurlijk ook. Of een beetje koudgeslingerde honing. Dat zit vol gezonde enzymen.


Het is ook spannend om ijsthee van brandnetel te maken

Zaterdag: Prikkelige IJsthee

Over branden gesproken… Het is ook spannend om ijsthee van brandnetel te maken. Lekker in combinatie met de groene thee. Voeg de brandnetels toe aan het nog hete water. Vooral jonge brandnetels. Doe je kinderen handschoenen aan, laat ze brandnetels plukken en spoel dit af. Maak indruk op je kinderen en pluk brandnetels zonder handschoenen door de plant helemaal onderaan vast te pakken bij het plukken. Om de thee iets zoeter te maken kun je wat munt toevoegen.

Zondag: Bloemetjesijsthee

Pluk eetbare bloemen uit je tuin of die van opa en oma en doe ze los bij de nog hete thee. Laat het afkoelen. Het ziet er ook nog eens leuk uit.

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak een diorama met natuurfiguren

Maak een diorama met natuurfiguren

Zou je weleens met je kinderen willen knutselen maar voel je je superoncreatief? Artie Farty is dan het boek dat je nodig hebt. Vol inspiratie om mee aan de slag te gaan. Bij deze een voorproefje: Een diorama! Leuk vanaf ongeveer vijf jaar. Een wattes? Dit dus:...

Naar het theater! Leef je maar eens helemaal… in

Naar het theater! Leef je maar eens helemaal… in

Het zaallicht gaat uit. Het gemompel verstomt in het donker. Een spot gaat aan... en in het licht ontstaat een hele nieuwe wereld. Een verhaal waar je in meegezogen wordt. En naast je - of op je schoot, omdat het donker toch wel heel spannend is - zit je kind met...

Libanese rijst met noten

Libanese rijst met noten

Dit is een avondmaaltijd met noten (kijk dus uit bij allergie-gevoeligheid), geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor volwassen is het lekker om het flink te kruiden. Houd dus voor het toevoegen van de kruiden een portie apart voor je kindje om milder te...

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Milieubewust leven is niet zo moeilijk. Met de onderstaande concrete tips kom je in ieder geval al een heel eind! Seizoensgroenten Wat heerlijk dat we in een tijd leven waarin we op iedere straathoek vruchten van tropische eilanden en groenten uit verre landen kunnen...

Muziek maken met je gezin

Muziek maken met je gezin

Muziek dóét iets met je. Zingen activeert een heel ander hersengebied dan gewoon praten. Kinderen reageren vaak heel uitgesproken op muziek. Toch is muziek niet een veelbesproken onderwerp in de opvoeding. Wat is er zo bijzonder aan muziek en hoe gebruik je muziek in...

Engel vilten van lontwol

Engel vilten van lontwol

Deze engel maak je voor in de kerstboom, boven een stalletje, in het venster of natuurlijk als cadeautje!   We hebben hiervoor nodig: een stuk lontwol huidskleur een prikkussen (kan ook een schuursponsje zijn) een viltnaald witte (of een anderen kleur) lont- of...

0