7 keer zelfgemaakte ijsthee zonder zooi

door Sandii Zachte

Het is heel simpel, en toch veel te lekker: kook water. Doe hier twee zakjes of een thee-ei met groene thee in. (Om het toch wat moeilijker te maken doe ik de groene thee in water van een graad of 80, dan is het minder bitter) Laat het geheel afkoelen in de koelkast en schenk het in een mooie glazen kan, fles of karaf. Nu ben je eigenlijk klaar!

Of toch niet. Voor de broodnodige variatie (vanwege kritisch publiekje bijvoorbeeld) twist je het elke dag tot iets anders.

LET OP: zonder suiker of honing is het niet zoet. Verwacht dus geen IJsthee-uit-een-pak-smaak. Het is wel een lekker alternatief voor water.

Maandag: IJsthee met een zuurtje

Knijp een biologische citroen uit en gooi hem in de kan. Dit wil je niet doen met een citroen met gifresten, echt niet. Denk ik.

Dinsdag: Koele Muntthee

Trek een bos munt uit je tuin, blaas hier heel hard de vliegjes, luizen en ander gespuis af (spoelen kan ook) en kneus de stengels met bladeren en al. Nu komt er namelijk smaak vrij. Doe de takken als de wiedeweerga in de fles met de ijsthee.

Woensdag: Bessenthee

Pluk frambozen uit je tuin, bramen uit het park of blauwe bessen uit de vriezer, doe ze in de thee en je hebt een prachtig drankje. Eventueel kun je een deel kapot maken. Bevroren vruchten zullen sowieso kleur afgeven.

Donderdag: Meloenthee

Met een speciaal meloenbolletjeslepeltje of met een stevige theelepel kun je bolletjes uit de meloen scheppen. Rol de ballen de karaf in. Je kunt ook heel veel bolletjes invriezen en af en toe een deel in een kan doen.

Vrijdag: IJsthee met bite

Vergeet de groene thee. Kook water, laat het niet afkoelen maar doe hier meteen een stuk gemberknol in. Ter grootte van een knikker ongeveer, of groter voor de echte durfal. Eventueel kun je nog wat citroensap toevoegen. Laat het afkoelen en branden in je keel. Veel kinderen zullen het heftig vinden, maar proberen kan altijd! Je weet het maar nooit. Valsspelen door een scheut gembersiroop toe te voegen als extra kan natuurlijk ook. Of een beetje koudgeslingerde honing. Dat zit vol gezonde enzymen.


Het is ook spannend om ijsthee van brandnetel te maken

Zaterdag: Prikkelige IJsthee

Over branden gesproken… Het is ook spannend om ijsthee van brandnetel te maken. Lekker in combinatie met de groene thee. Voeg de brandnetels toe aan het nog hete water. Vooral jonge brandnetels. Doe je kinderen handschoenen aan, laat ze brandnetels plukken en spoel dit af. Maak indruk op je kinderen en pluk brandnetels zonder handschoenen door de plant helemaal onderaan vast te pakken bij het plukken. Om de thee iets zoeter te maken kun je wat munt toevoegen.

Zondag: Bloemetjesijsthee

Pluk eetbare bloemen uit je tuin of die van opa en oma en doe ze los bij de nog hete thee. Laat het afkoelen. Het ziet er ook nog eens leuk uit.

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Project textuurcollage

Project textuurcollage

Met deze knutsel maak je je kind meer bewust van texturen om hem of haar heen. Alles voelt anders aan: de grove muur, de nerven van de houten vloer, enzovoorts. Natuurlijk kun je deze knutsel ook buiten doen. Daar is hele wereld aan verschillende texturen! Wijs je...

Boomblaadjes om te trakteren in de lente

Boomblaadjes om te trakteren in de lente

Frisgroene blaadjes in de lente, en rood/oranje/bruin/aubergine in de herfst. Als je een beetje handig bent met naaien, heb je de traktatie zo in elkaar geflanst! Benodigdheden: Restjes (groene) stof Garen Takken (snoeiafval, ik gebruikte takken van een hazelaar)...

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde tomaat, paprika en champignon

Gevulde groenten zijn lekkere bijgerechtjes, nu supermakkelijk voor op de barbecue, maar bij minder mooi weer doe je ze gewoon even in de oven. Gevulde champignons Ingredienten:grote champignons of portabello'skruidenkaasuitjepestopeterselie,...

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Lekker experimenteren met verf

Lekker experimenteren met verf

Kinderen zijn meestal erg experimenterend aangelegd, door dit te stimuleren maak je kans dat je kind creatief blijft. Experimenteer dus mee met je kindje! Enkel vingerverven of met een kwastje over het papier is leuk, maar er kan méér met verf. Heb je al eens gedacht...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0