7 keer zelfgemaakte ijsthee zonder zooi

door Sandii Zachte

Het is heel simpel, en toch veel te lekker: kook water. Doe hier twee zakjes of een thee-ei met groene thee in. (Om het toch wat moeilijker te maken doe ik de groene thee in water van een graad of 80, dan is het minder bitter) Laat het geheel afkoelen in de koelkast en schenk het in een mooie glazen kan, fles of karaf. Nu ben je eigenlijk klaar!

Of toch niet. Voor de broodnodige variatie (vanwege kritisch publiekje bijvoorbeeld) twist je het elke dag tot iets anders.

LET OP: zonder suiker of honing is het niet zoet. Verwacht dus geen IJsthee-uit-een-pak-smaak. Het is wel een lekker alternatief voor water.

Maandag: IJsthee met een zuurtje

Knijp een biologische citroen uit en gooi hem in de kan. Dit wil je niet doen met een citroen met gifresten, echt niet. Denk ik.

Dinsdag: Koele Muntthee

Trek een bos munt uit je tuin, blaas hier heel hard de vliegjes, luizen en ander gespuis af (spoelen kan ook) en kneus de stengels met bladeren en al. Nu komt er namelijk smaak vrij. Doe de takken als de wiedeweerga in de fles met de ijsthee.

Woensdag: Bessenthee

Pluk frambozen uit je tuin, bramen uit het park of blauwe bessen uit de vriezer, doe ze in de thee en je hebt een prachtig drankje. Eventueel kun je een deel kapot maken. Bevroren vruchten zullen sowieso kleur afgeven.

Donderdag: Meloenthee

Met een speciaal meloenbolletjeslepeltje of met een stevige theelepel kun je bolletjes uit de meloen scheppen. Rol de ballen de karaf in. Je kunt ook heel veel bolletjes invriezen en af en toe een deel in een kan doen.

Vrijdag: IJsthee met bite

Vergeet de groene thee. Kook water, laat het niet afkoelen maar doe hier meteen een stuk gemberknol in. Ter grootte van een knikker ongeveer, of groter voor de echte durfal. Eventueel kun je nog wat citroensap toevoegen. Laat het afkoelen en branden in je keel. Veel kinderen zullen het heftig vinden, maar proberen kan altijd! Je weet het maar nooit. Valsspelen door een scheut gembersiroop toe te voegen als extra kan natuurlijk ook. Of een beetje koudgeslingerde honing. Dat zit vol gezonde enzymen.


Het is ook spannend om ijsthee van brandnetel te maken

Zaterdag: Prikkelige IJsthee

Over branden gesproken… Het is ook spannend om ijsthee van brandnetel te maken. Lekker in combinatie met de groene thee. Voeg de brandnetels toe aan het nog hete water. Vooral jonge brandnetels. Doe je kinderen handschoenen aan, laat ze brandnetels plukken en spoel dit af. Maak indruk op je kinderen en pluk brandnetels zonder handschoenen door de plant helemaal onderaan vast te pakken bij het plukken. Om de thee iets zoeter te maken kun je wat munt toevoegen.

Zondag: Bloemetjesijsthee

Pluk eetbare bloemen uit je tuin of die van opa en oma en doe ze los bij de nog hete thee. Laat het afkoelen. Het ziet er ook nog eens leuk uit.

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Paddestoelen vilten met het Viltpaleis

Femke van Veen van het Viltpaleis maakte voor Kiind een prachtige vilten paddestoel met beschrijving. Ook stelde zij voor de lezers van Kiind een pakketje samen zodat je zelf makkelijk aan de slag kunt!   Benodigdheden Witte merinowol, ongeveer 10 gram Rode...

Notengehaktballetjes maken

Notengehaktballetjes maken

Noten zijn een goede eiwitbron en daarom een prima vleesvervanger. Deze 'gehakt'balletjes van noten zijn daarom heel geschikt wanneer je aardappelen-groente-vleesvervanger wilt eten. Koud zijn de balletjes een lekkere snack. Op een spies, samen met wat groente, is het...

Nestelmandje maken voor de vogels

Nestelmandje maken voor de vogels

De meeste vogels leggen eieren rond maart, maar er zijn ook vogels - zoals zwaluwen, mezen, merels en mussen - die meerdere keren per jaar eieren leggen. Als het je leuk lijkt om deze nestjes in je eigen tuin of op je eigen balkon te hebben, kun je met je kinderen een...

Feestelijke kerstbrunch

Feestelijke kerstbrunch

Feest en eten lijken hand in hand te gaan. Maak eens een brunch met kleine feestelijke hapjes. Erg praktisch, omdat uitgebreid eten op het einde van een (spannende) dag als snel te veel kan zijn voor kinderen. Muffins staan altijd feestelijk, maak een zoete en een...

Maak je eigen broodbeleg

Maak je eigen broodbeleg

Nederland is een broodland. En op dat brood smeren we beleg. Gelukkig kun je enorm variëren in belegsoort want veel kinderen eten twee, en soms in het weekend drie keer per dag brood. In het artikel Op het brood bespraken we de meest gangbare belegsoorten uit de...

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

Tutorial voor een vilten verjaardagskroon

De eerste verjaardag van een kind is een groot feest. Het kind zelf begrijpt natuurlijk lang niet alles wat er gebeurt, maar het mogen dragen van een mooie verjaardagskroon zorgt ervoor dat hij zich speciaal voelt! En na de verjaardag kan er natuurlijk nog volop...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0