Indianenfeest als kinderpartijtje

door Gastauteur

Een feestje organiseren rond een thema is vaak een groot succes, voor de kinderen is het terugkerende thema een rustpunt op het drukke feest. En natuurlijk is het voor de jarige een geweldig feest om een dag als zijn of haar held door te brengen!

Zelf een indianenoutfit maken

Als we heel de dag indiaan zijn, moeten we er natuurlijk ook een beetje uitzien als een indiaan; we beginnen de dag met het maken van een indianenshirt en een hoofdtooi.

Benodigdheden
-een effen shirt, bijv rood of geel (bij de zeeman heb je voor een paar euro een simpel shirt, maar kijk eerst eens bij de kringloop, wie weet heb je geluk en vind je er daar een stel!)
-kraaltjes, veren, naald en draad
-eventueel textielstiften/verf
-stroken karton

Laat je kleuter de randen en de randjes van de mouwen inknippen zodat franje ontstaat, daarna mag het shirt zo mooi mogelijk gemaakt worden!
Gebruik je fantasie, naai kraaltjes en veertjes vast, teken of verf erop tot je helemaal tevreden bent.

Dan nu de verentooi. Knip een strook karton en versier deze met indianenmotieven. Dan kun je zelf veren maken van verschillende kleurtjes karton: knip ze in de vorm van een veer en knip de zijkanten in. Je kunt natuurlijk ook buiten veren zoeken en deze gebruiken.
Knip nog een strook karton en plak de veren tussen de twee stroken. Dan maak je de verentooi op maat en niet of plak je hem vast. Je kunt ook van tevoren een aantal indianentooien naaien.

Als de kinderen nu nog niet helemaal tevreden zijn kunnen ze elkaar natuurlijk ook nog schminken.

Spelen en lunchen

Tijd om naar buiten te gaan! Na al het geknutsel willen de kinderen ongetwijfeld even lekker rennen en spelen. Dat geeft jou mooi de tijd om voorbereidingen te treffen voor de lunch.

Benodigdheden
300 gram volkorenbloem
200 gram meel
20 gram gist
klontje boter
beetje zout
water, ongeveer 150 ml.

Doe alle ingredienten behalve het water in een kom, voeg beetje bij beetje het water toe en roer het goed door elkaar. Maak het deeg niet te nat, dan blijft het erg plakkerig. In dat geval kun je eventueel nog wat meel toevoegen.
Laat het brooddeeg nu een uurtje rijzen op een warme plek met een vochtige theedoek erover heen.

Je kunt het deeg ook ruim van tevoren maken en veel langer laten rijzen, dan heb je er tijdens het feest geen omkijken meer naar.

Tipi maken

Benodigdheden
-6 houten palen van ong 2 meter hoog
(de palen hoeven niet heel dik te zijn, verkrijgbaar bij de bouwmarkt)
-lappen of lakens
-touw
-eventueel goede tape

Nu heb je echt de hulp van kleine indiaantjes nodig!
Zet de palen evenwijdig in een cirkelvorm neer, laat de indiaantjes de stokken vasthouden terwijl jij de bovenkant met touw aan elkaar maakt.
Eventueel kun je vantevoren gaten boren (ongeveer 15/20 cm van de bovenkant) waar je het touw doorheen haalt, maar zonder deze gaten gaat het ook.
De stokken staan dan al stevig en de indiaantjes kunnen de lappen kiezen die zij het mooist vinden voor de tipi.

Maak aan de punten van de lappen een stukje touw vast, zodat je ze daarmee straks aan de palen vast kunt knopen. Je vouwt dan lap voor lap om de tipi heen en maakt ze strak vast. Vergeet niet een stuk open te laten als deur!
In de tipi kun je lappen en grote kussens op de grond leggen.
Als je het niet ziet zitten om dit te doen met een stel indiaantjes om je heen kan je de tipi natuurlijk ook een dag eerder al klaarzetten.

Tijd om te lunchen: er moet een vuur gemaakt worden!

Benodigdheden
-droog hout (na een storm vind je in het bos heel veel takken die in de schuur prima opdrogen)
-aanmaakblokjes
-lucifers
-lange stokken om broodjes aan te bakken
-vuurplaats of vuurkorf

Leuk voor erbij: boomstammetjes als krukjes voor de indiaantjes

Laat de kinderen het deeg nog eens goed kneden, maak ondertussen een vuurtje.
Rol van een pluk deeg een slang die je om een van de lange stokken wikkelt. Het deeg moet niet al te dik zijn anders wordt het wel bruin en knapperig maar niet gaar van binnen.
De indiaantjes kunnen zo elk een paar broodjes bakken boven het vuurtje. De broodjes koelen snel af en dan kunnen ze het zo van de stok afsnoepen. Maar je kunt het broodje er natuurlijk ook afhalen en beleggen. Als de indiaantjes rond het vuur zitten met hun broodjes is het een mooi moment om een indianenverhaal te vertellen, bijvoorbeeld uit het boek ‘De hele wereld rond’.

Na de lunch zullen de indiaantjes wel lekker willen gaan spelen in hun tipi. Wat extra hout om binnen zelf een ‘vuurtje’ te kunnen maken vinden de indiaantjes vast geweldig!

Knutselen en spelletjes

Later op de dag zou je nog een dromenvanger kunnen knutselen, een amulet of indianenspelletjes kunnen doen zoals vissen vangen of schieten met zelfgemaakte pijl en boog.

Dromenvanger

Benodigdheden

  • ijzerdraad of wilgentenen
  • verschillende bolletjes katoenen wol
  • kraaltjes en veertjes

Maak van het ijzerdraad of wilgentenen een cirkel, draai de uiteinden om elkaar heen vast. Omwikkel deze nu strak met wol. Als het ijzerdraad niet meer zichtbaar is kun je beginnen met het versieren. Neem daarvoor steeds van elke kleur een draad die je in de vorm van een driehoek op drie punten aan de cirkel vastmaakt. Zo krijg je een mooi patroon. Drie driehoekjes is voldoende voor een mooi resultaat. Tussen het vastknopen door kun je er nog kraaltjes aan vastmaken, die je eventueel vastzet door er een knoopje voor en achter te maken.
Bepaal wat de bovenkant wordt en maak daar een touwtje om de dromenvanger op te hangen, aan de onderkant maak je een touwtje waaraan je kraaltjes kunt rijgen en wat veertjes vastmaken.

Amulet

Benodigdheden

  • zakdoek of ander klein lapje stof
  • garen
  • stenen
  • kraaltjes
  • verf

Als eerst moeten de indiaantjes op zoek naar stenen van een beetje formaat die ze mooi kunnen beschilderen. Je zou ze ook zelf kunnen maken van klei, dan kun je er ook nog een gat in maken zodat ze hem als ketting kunnen dragen.

Als je dat niet doet, is het leuk om samen een klein zakje te maken voor de amulet. Het enige dat je hoeft te doen is langs de rand van het stofje rijgen, aantrekken, strik erin en het zakje om de geluksamulet in te bewaren is klaar!

Vissen vangen

Benodigdheden

  • teiltje met water
  • appels

Snijd de appel in dikke plakken, uit elke plak kun je een paar kleine visjes snijden.
Doe alle visjes in een teil water en laat de indiaantjes ze er met de mond uit vissen. Of, zoals een echte indiaan deed, met een sateprikker als speer spietsen!
Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken.

Lees over het vieren van een kinderpartijtje.

Tekst door Kim van Leeuwen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Hoera, je kind is jarig! Een heerlijke taart hoort natuurlijk bij een verjaardag, maar het is vaak wel érg ongezond. De meeste taarten bevatten veel suiker en bovendien wordt er meestal witmeel gebruikt. Waarom deze ingrediënten niet aan te bevelen zijn, staat in dit...

Kookfeest als kinderpartijtje

Kookfeest als kinderpartijtje

Een kookfeestje is leuk voor zowel jongens als meisjes. Vanaf groep drie kunnen de kinderen veel zelfstandig doen. Het lezen van een recept en afwegen van de ingredienten vinden de meeste kinderen op deze leeftijd erg leuk. Jongere kinderen kunnen natuurlijk met wat...

Een ontspannen feest voor de jarige job

Een ontspannen feest voor de jarige job

De verjaardag van je kind is een bijzondere dag waar het hele gezin vaak al ver van tevoren naar uitkijkt. Fijne tradities, visite en allerlei kleine voorrechten zorgen dat de jarige in het middelpunt van de belangstelling staat en zich echt jarig voelt. Zoals we in...

Proefjesfeest als kinderpartijtje

Proefjesfeest als kinderpartijtje

Voor kleine en grote onderzoekers is een proefjesfeest een droom die uit komt. Het vraagt wat voorbereiding om alle materialen in huis te krijgen, maar dan heb je ook wat. Kinderen doen graag dingen zelf, daarom is het handig om de proefjes aan te passen aan de...

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Bij feest hoort gebak! Wij geven graag gezonde suggesties. Zo kun je toch iets feestelijks op tafel zetten, zonder je kind bloot te stellen aan een overdaad aan suiker, zout en witmeel. Deze keer: zoete gierstsoufflé!   Vanaf 1 jaar, zonder honing vanaf 8-9...

Mijn eerste pruimabrikozengebak

Mijn eerste pruimabrikozengebak

Kiind Magazine deelt de lekkerste gezonde taartrecepten met jullie, zodat ook de kleinsten kunnen genieten van zoetigheid op hun verjaardag. Deze maand: pruimabrikozengebak! Vanaf 9 maanden Kan ook zonder ei, maar  het wordt dan minder luchtig Ingrediënten voor 1...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0