Authentieke Italiaanse recepten

door Cathelijne van den Bercken

Wanneer je deze overheerlijke traditionele Italiaanse gerechten klaarmaakt, lijkt Italië ineens heel dichtbij!

 

Insalata caprese (tomatensalade met mozzarella en basilicum)

2 bollen buffelmozarella (2 x 150 g), in stukjes gescheurd

1 kg van de lekkerste tomaten, het harde stuk eruit en in schijfjes gesneden

1 bosje verse basilicum, in reepjes gescheurd

2 eetl. balsamico

4 eetl. olijfolie

 

Door de basilicum te scheuren in plaats van te knippen, komt de smaak beter vrij. Schik de tomatenplakjes op een groot bord. Druppel de balsamico eroverheen. Verdeel de mozarella over de tomaten. Schenk de olijfolie er druppelsgewijs overheen. Bestrooi met de basilicumblaadjes.

 

Tagliatelle con ragù (pasta met tomaten-vleessaus)

Spaghetti met bolognesesaus eten de Italianen niet. Dat is voor de toeristen. Wat de Italianen wel kennen is een heerlijke, langzaam gekookte tomaten-vleessaus: ragú. Dit is een eenvoudige variant van het originele recept waarin de saus soms een paar dagen staat te pruttelen. Bij deze de minder bewerkelijke versie.

 

voor 4 personen:

2 uien (fijngesneden)

2 teentjes knoflook (fijngesneden)

1 winterpeen (fijngesneden)

2 stengels bleekselderij (fijngesneden)

4 eetl. platte peterselie (fijngehakt)

100 ml rode wijn

300 g mager rundergehakt

100 g spekblokjes

2 blikken tomatenblokjes (400 g)

3 eetl. olijfolie

2 eetl. roomboter

snufje nootmuskaat

zout, peper

400 g tagliatelle

 

Verhit de olie en de boter in een pan. Bak de spekblokjes 10 minuten op matig vuur terwijl je af en toe roert. Voeg de ui, knoflook, winterpeen, bleekselderij en peterselie toe en bak dit, al roerende,zo’n 10 minuten; totdat de groente zacht is en een kleurtje heeft.

Voeg het gehakt toe en bak het zo’n 10 minuten mee. Zet het vuur iets hoger en voeg de rode wijn toe. Laat de rode wijn verdampen en voeg dan de tomatenblokjes met een scheutje water toe. Breng het op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Dek de pan af met een deksel en laat de saus op een vlamverdeler op het laagste vuur 1 uur zachtjes pruttelen.

Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Voeg flink wat zout toe. Kook de tagliatelle beetgaar en giet deze af. Verdeel de tagliatelle over voorverwarmde borden en schep er de saus op. Serveer direct. 

italiaanse recepten

Torta di zucca di Donatella (pompoentaart van Donatella)

Italiaanse kennissen hebben een agriturismo in Ligurië. Daar hebben we eens een week gekampeerd en genoten van hun gerechten. Toen ze een keer in november bij ons op bezoek gingen op weg naar de Noordkaap, hebben we samen in mijn keuken gekookt. En ze leerde me verschillende dingen met pompoen maken. Zoals deze pompoenpizza. Geschikt als bij- of als lunchgerecht.

 

voor de vulling

1/2 flespompoen (500 g)

100 g ricotta

1 ei

2 eetl. Parmigiano, geraspt

1 handvol gedroogde gemengde paddestoelen

2 theel. oregano

zout

peper

 

voor het deeg

130 g. bloem

2 eetl. olijfolie

1 theel. zout 

50 ml. water

 

Doe de bloem op een plank, maak een kuiltje in het midden en doe de olie in het kuiltje. Strooi het zout erover. Meng langzaam de olie met wat bloem. Doe er een scheutje water bij en werk langzaam naar buiten toe. Voeg af en toe een scheutje water toe. Kneed nog 5 min. door. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten bij kamertemperatuur.

Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Als je een hele verse biologische flespompoen hebt, dan heeft deze een dunne schil en hoef je ‘m niet te schillen. Alleen goed schoonspoelen. Stoom de blokjes in een half uur tot drie kwartier gaar. Pureer ze met een vork in een kom of in de keukenmachine.

Week de paddestoelen een half uur in warm water of totdat ze zacht zijn. Knijp de paddestoelen uit en hak ze fijn met een mezzaluna of ander mes. Roer de paddestoelen door de gepureerde pompoen. Laat heteen kwartiertje staan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de ricotta, oregano, parmigiano en ei door het pompoenmengsel.

Rol het deeg dun uit op een met bloem bestoven werkvlak. Leg het deeg in een lage ovenvorm. Smeer de pompoenpuree op het deeg en vouw de randjes van het deeg naar binnen. Giet nog een flinke scheut olijfolie over het geheel.

Bak de torta di zucca 30 min. in de oven op 200 graden.

Snijd de torta in vierkante stukken en serveer meteen. Het is ook lekker om deze torta di zucca koud mee te nemen voor een picknick. 

italiaanse recepten

Pesto Genovese (basilicumsaus uit Genoa)

Naar een origineel en klassiek recept van dezelfde Italiaanse kennis. De pesto wordt in Ligurië meestal gegeten in een flinke hoeveelheid door de spaghetti. En op tomatensalade met buffelmozarella.

 

1 flinke bos basilicum

1 teentje knoflook (fijngehakt)

50 g pijnboompitten (geroosterd)

100 g Pecorino en Parmigiano (gemalen)

scheut slagroom

olijfolie

peper en zout

 

Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in de keukenmachine en laat deze kort draaien totdat alles goed gemengd maar nog wel in stukjes is. Voeg al draaiend de olie in een straaltje toe. Niet te lang doordraaien, want dan wordt het te papperig, en de olie warm

italiaanse recepten

Torta di noci (walnotentaart)

200 g walnoten, gepeld

1 theel. bakpoeder

1 theel. gemalen kaneel

100 g zachte roomboter

5 eieren, dooiers en eiwitten gesplitst

130 g fijne kristalsuiker

1 theel. vanillesuiker

snufje zout

 

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier. Vet de zijkanten van de springvorm in met roomboter.

Maal de walnoten fijn in het bakje dat bij de staafmixer zit. Voeg de boter en het snufje zout toe en meng goed.

Klop de eidooiers met de suiker totdat het mengsel dikker geworden is. Een beetje zoals de structuur van chocolademousse. Voeg het walnotenbotermengsel toe en klop alles goed door elkaar totdat het eimengsel door het botermengsel opgenomen is.

Klop de eiwitten totdat het schuim is geworden waarvan de pieken blijven staan. Zorg ervoor dat al het gereedschap waar je mee werkt, inclusief de kom, vetvrij zijn. Anders ontstaat er geen schuim.

Vouw het eiwit voorzichtig in vier delen door het beslag. Als je op dit moment hard gaat roeren of kloppen, dan sla je de lucht uit het eiwit. Dat is zonde.

Doe het beslag in de springvorm en bak de taart 60-70 minuten in de oven.

Instortingsgevaar! Pas op dat je de oven tussendoor niet open doet. Dan heb je grote kans dat het gebak instort. Als de wekker gaat, maak dan rustig de ovendeur open zodat er niet meteen een koude stroom lucht op de taart slaat. Test met een satéprikker of de taart in het midden gaar is.

Laat de taart minimaal 30 minuten in de springvorm afkoelen. Snijd dan voorzichtig met een mes langs de zijkant de taart los. Maak de springvorm open en haal de taart ook voorzichtig van het bakpapier op de bodem los. Bestrooi met een beetje poedersuiker. 

italiaanse recepten

Geniet van de Italiaanse geuren uit je eigen huis!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Deze schotel heb ik gemaakt met allemaal restjes groente, geïnspireerd op een heerlijke maaltijd die wij in Marokko bij iemand thuis kregen - volgens de zoon bereid door de beste kokkin van heel het land. Natuurlijk is het me niet gelukt daarbij in de buurt te...

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen. Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen....

Pomponnetjes knutselen

Pomponnetjes knutselen

Deze geinige knutsel kennen we allemaal wel van vroeger en hij blijft leuk om te maken! Nodig: Stukje enkellaags karton Brei- of haakgaren Schaar Knip uit het karton twee identieke rondjes met gat zoals op deze foto. Het formaat van je rondje wordt ongeveer het...

Column: Yoga is stom!

Column: Yoga is stom!

Het is vakantie. Kerstvakantie nog wel. Alle tijd van de wereld, zou je denken. Toch hebben we vandaag geen tijd om naar de dierentuin te gaan en dat is onoverkomelijk belachelijk - volgens mijn vijfjarige. Vanmiddag geef ik een workshop ouder-kindyoga en daar heb ik...

Hartjes om weg te geven!

Hartjes om weg te geven!

Omdat februari een van de donkerste maanden is en mensen daardoor vaker in een dipje zitten, is het leuk om zo nu en dan eens samen met je kind iemand te verrassen met een beetje liefde. Liefde in de vorm van een hartje welteverstaan. Want hartjes zijn gewoon fijn om...

Citroenmaanzaadcake zonder geraffineerde suiker

Citroenmaanzaadcake zonder geraffineerde suiker

Deze cake is lekker fris, niet te zoet en geheel plantaardig. De cake is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver. Verhit amandelmeel niet te vaak. Noten zijn rauw veel gezonder, bij verhitting oxideren ze. Dus neem er ook een handje noten bij! Nodig: 120 ml...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0